Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Rondwandeling Leiden

Gebied / Regio
Limespad
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
8.8km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

In het oude Leiden kom je oren en ogen te kort. Verwonder je over oude monumenten, wandel langs singels en door groene parken. Bezoek de hortus of een museum en strijk neer op een terras. Na afloop weet je het zeker: Leiden smaakt naar meer.

Startpunt
Naam
Station Leiden Lammenschans
Straat
Kamerling Onnesplein 1
Postcode
2313 VL
Plaats
Leiden
Leiden
Leiden Via Flickr: (Foto: © Dave)

Je kunt deze stadswandeling door Leiden starten bij station Leiden Lammenschans of bij bushalte Leiderdorpsebrug. De wit-rode markeringen van het Marskramerpad en het Romeinse Limespad wijzen je de weg. Omdat ze in twee richtingen zijn bewegwijzerd, kun je het rondje in twee richtingen lopen.

Vanaf het station pik je de route op via de groen omzoomde Melchior Treublaan. Loop je in de richting van de klok, dan verruil je de drukke Kanaalweg al snel voor de rustige Lorentzkade met plantsoenen, bankjes en een vaart. De slingerende singel brengt je naar het Rapenburg met de Hortus Botanicus en het Rijksmuseum van Oudheden.

In een boog gaat het om de Pieterskerk heen naar de imposante, 11e-eeuwse Burcht van Leiden, hoog boven op een heuvel. Vandaar heb je mooi uitzicht over de stad. Via het jaagpad langs de Oude Rijn en Park Matillo keer je, een ervaring rijker, terug naar het station.

Hortus Botanicus en Rijksmuseum van Oudheden

Liefhebbers van planten kunnen hun hart ophalen in de Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van ons land (1590). Er groeien plantensoorten uit de hele wereld, van tulpen tot vleesetende planten, maar ook soorten die met uitsterven worden bedreigd.

Op steenworp afstand ligt het Rijksmuseum van Oudheden, waar duizenden archeologische voorwerpen worden tentoongesteld uit het oude Egypte, het Griekse en Romeinse Rijk, maar ook Nederlandse archeologische vondsten. 

Park Matilo en de Romeinen

Wandelend door park Matilo valt meteen op dat het een bijzondere plek is: onder het park ligt namelijk een groot Romeins fort dat plaats bood aan zo’n vijfhonderd soldaten. Dankzij opgravingen en boringen is precies bekend waar het fort, de wallen en de torens stonden. Ze waren leidend voor het ontwerp van het huidige park.

De Romeinen kwamen ruim tweeduizend jaar geleden naar ons land. Ze wilden het noordelijker gelegen gebied waar de Germanen verbleven, veroveren. Maar dat mislukte, ze bleven steken bij de Rijn: de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Om de grens te bewaken, bouwden ze forten en torens, waaronder Fort Matilo. In 2021 kreeg de Romeinse Limes de status van Unesco Werelderfgoed.

Kenmerken

  • Cultureel erfgoed
  • Rivieren en kanalen
  • Stedelijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.