Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Rondwandeling Rotterdam Maasstad

Gebied / Regio
Rotterdam
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
15.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Je merkt het aan alles: Rotterdam is een echte wereldstad. En wat een contrasten onderweg: van hypermoderne gebouwen tot parken, singels, de oude Veerhaven en Hotel New York in het voormalige gebouw van de Holland-Amerika-Lijn. Wedden dat je tijd te kort komt?

Startpunt
Naam
Station Rotterdam Centraal
Straat
Stationsplein 1
Postcode
3013 AJ
Plaats
Rotterdam
Rondwandeling Rotterdam Maasstad: Erasmusbrug.
Rondwandeling Rotterdam Maasstad: Erasmusbrug. (Foto: © Gerard Stolk, Flickr)

Verwacht geen rustig groen gebied, want deze NS-wandeling gaat door een bruisende stad met oude havens en hypermoderne panden. Alles draait om water: de Nieuwe Maas, Coolhaven, Veerhaven en de Erasmusbrug. Vanaf de Euromast kun je de stad mooi overzien.

Via groene singels wandel je naar de historische Delfshaven en de Veerhaven, vanwaar je met de watertaxi de Maas overvaart naar Hotel New York. Maar het is ook leuk om de Maas over te steken via de Erasmusbrug. Via het Noordereiland, de Willemsbrug en de Wijn- en Leuvehaven keer je terug naar het station.

Tip: houd de routebeschrijving bij de hand, want de markeringen in de stad zijn soms moeilijk te zien en ontbreken wel eens.

Erasmusbrug

Wie belangstelling heeft voor architectuur, raakt in Rotterdam niet uitgekeken. Hét symbool van Rotterdam is de Erasmusbrug, die het zuiden van de stad sinds 1996 verbindt met het centrum. De brug is genoemd naar de Nederlandse priester en humanist Erasmus, waarvan sommigen beweren dat hij in Rotterdam zou zijn geboren.

Dankzij de brug kwam de Kop van Zuid en het eiland Feyenoord tot ontwikkeling, de thuisbasis van de Holland-Amerika Lijn. Waar ooit de passagiers met koffers op de kade stonden, bevindt zich nu een bonte mengeling van oude havenpanden en nieuwe architectuur. In de directe omgeving van de brug prijken hoge torens, zoals woontoren Montevideo (152 m), de Maastoren (165 m) en KPN-toren Belvédère (96,5 m) met grote glazen gevel en 896 groene lampen.

Rondwandeling Rotterdam Maasstad: Depot Boijmans van Beuningen.
Rondwandeling Rotterdam Maasstad: Depot Boijmans van Beuningen. (Foto: © Gilbert Sopakuwa, Flickr)

De Pot

Museum Boijmans van Beuningen is vanwege een verbouwing tot 2026 gesloten, maar het ernaast gelegen nieuwe ‘Depot’ is een grote publiekstrekker. Vrijwel elk museum heeft een depot waar kunstwerken worden opgeslagen die niet direct tentoongesteld worden. Maar het Depot van Boijmans van Beuningen is uniek in de wereld, want het is opengesteld voor publiek. Er bevinden zich ruim 150.000 kunstwerken in verschillende opslagruimtes.

Ook het gebouw zelf is opvallend: het is met spiegels bekleed en boven op het dak is een stadspark aangelegd. Het pand heeft de vorm van een pot. Rotterdammers noemen het daarom ‘de pot’, maar je kunt het natuurlijk ook op z’n Frans uitspreken als ‘depot’.

Meer informatie

Kenmerken

  • Cultureel erfgoed
  • Rivieren en kanalen
  • Stedelijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.