Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Rondwandeling Den Haag

Gebied / Regio
Den Haag
Karakteristiek
Stedelijk
Afstand
17.3km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Deze route staat bol van de Haagse highlights. Eerst het Lange Voorhout, de Hofvijver, het Binnenhof, het Mauritshuis en enkele paleizen. Dan de Scheveningse kust met het statige Kurhaus. Tot slot het groene Landgoed Clingendael en het Haagse Bos. Een must voor elke Nederlander.

Startpunt
Naam
Station Den Haag Centraal
Straat
Koningin Julianaplein 10
Postcode
2595 AA
Plaats
Den Haag
Hofvijver, Den Haag
Hofvijver, Den Haag Via Flickr: (Foto: © Mika Laitinen)

Vanaf Den Haag Centraal wandel je naar de Hofvijver met het torentje en het Binnenhof, vanwaar ons land wordt geregeerd. Maar nu even niet, want het acht eeuwen oude Binnenhof wordt verbouwd en de ‘bewoners’ verblijven elders in de stad. Geen nood, er is meer te zien onderweg. Zoals Paleis Kneuterdijk en Paleis Lange Voorhout, respectievelijk het woonverblijf van koning Willem II en koningin Emma. Via het Vredespaleis loop je naar de Scheveningse Bosjes. Daarna volgen het Kurhaus, de Boulevard en het strand van Scheveningen. Via Landgoed Clingendael en het Haagse Bos keer je terug naar het station. Een mooie mix van de stad en het groen. De 19 kilometerlange route kan op verschillende plekken worden ingekort.

Binnenhof

Al eeuwenlang is Den Haag het kloppend hart van onze democratie en van ons koningshuis. Dat is overal in de stad te zien. Om te beginnen bij het Binnenhof, sinds 1588 in gebruik als regeringscentrum. De Tweede Kamer vergadert er al vanaf 1815. We kennen het Binnenhof ook van Prinsjesdag, wanneer de koning in de Ridderzaal op de derde dinsdag van september de troonrede uitspreekt. Maar nu is het Binnenhof tot 2027 gesloten vanwege een ingrijpende restauratie. Een paar jaar lang loopt de route dus niet over het Binnenhof, maar  erlangs. Je kijkt uit op de Hofvijver en het bekende Torentje, dat hier al staat sinds de 14e eeuw. Na de restauratie fungeert het Torentje weer als werkkamer van de minister-president.

Haagse Bos

Waar vroeger de graven van Holland jaagden op wilde dieren, wandel je nu door een groene oase midden in de stad. Willem van Oranje legde in 1576 in een acte vast dat het Haagse Bos nooit mocht worden gekapt of verkocht. Zo beschermde hij het bos tegen de alsmaar groeiende stad. Begin 19e eeuw werd het jachtdomein omgevormd tot een park.

Midden in het Haagse Bos ligt het 17e-eeuwse Paleis Huis ten Bosch, waar koning Willem-Alexander met zijn gezin woont.

Kenmerken

  • Kust en duinen
  • Stedelijk
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.