Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Naardermeer

Gebied / Regio
Naardermeer
Karakteristiek
Natuur
Afstand
18.4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Plassen, moerassen, zompige weilanden, spannende vlonderpaden en veel vogels. Dat zijn de ingrediënten van rondje Naardermeer. Trek in regenachtige periodes hoge wandelschoenen of laarzen aan, want het kan er flink modderig zijn. Je krijgt er een avontuur door ruige natuur voor terug.

Startpunt
Naam
Station Naarden-Bussum
Straat
Stationsweg 3
Postcode
1404 AN
Plaats
Bussum
Naardermeer
Naardermeer Via Flickr: (Foto: © Eric de Redelijkheid)

Op station Naarden-Bussum is het moeilijk voor te stellen dat je vlak bij een prachtig natuurreservaat bent. Toch sta je na amper twee kilometer al aan de rand van het Naardermeer. Vanaf boerderij Stadzigt duik je de natuur in, eerst via een oud dijkje – de Meerkade – naar de noordzijde van het Naardermeer. Weilanden, sloten en bossen overheersen, soms met uitzicht op het Naardermeer. Dan zak je af naar het zuiden, eerst langs Fort Uitermeer en vervolgens struin je over graskades en door drassige weilanden. Geen wonder dat Natuurmonumenten het laatste deel van deze route een ‘laarzenpad’ noemt… Wedden dat je het na al dat glibberen en glijden helemaal niet erg vindt om het laatste stukje naar het station over asfalt te lopen?!

Let op: honden zijn niet toegestaan op deze route.

Jac. P. Thijsse en Natuurmonumenten

Raar maar waar: in 1905 wees de gemeente Amsterdam het Naardermeer aan als vuilstortplaats. Om dat te voorkomen, richtte schoolmeester Jac. P. Thijsse samen met een collega de ‘Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten’ op. Een jaar later hadden de leden 150.000 gulden gedoneerd. Precies genoeg om het Naardermeer en de weilanden eromheen met boerderijen te kopen. Zo werd het Naardermeer het eerste natuurmonument van ons land.

Het Naardermeer bestaat overigens uit meer dan één plas, het is een verzamelnaam voor grote en kleine meren die met elkaar zijn verbonden door sloten en vaarten. Rondom de plassen liggen weilanden en moerasbossen. Een ideale plek voor vogels, er komen ruim 75 soorten voor. Neem de verrekijker mee en wie weet spot je een lepelaar, grote zilverreiger of blauwborst.

Boerderij Stadzigt

Vroeger was Stadzigt een boerderij, maar tegenwoordig is het een ‘gasterij’ waar eerlijke producten worden geserveerd van eigen grond en uit de streek. ’s Zomers op het terras, ’s winters bij de houtkachel. Er is ook een landwinkel, direct links na de ingang.

Leuk om te weten: vanaf het ontvangstcentrum vertrekken er vaartochten van Natuurmonumenten (mei tot oktober). Vooraf online reserveren wordt aangeraden. 

Meer informatie

Kenmerken

  • Meren
  • Plassen en Vennen
  • Vogels en wild
  • Gemarkeerde route

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Wandelnet. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.