Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Leiden

Op Wandel.nl vind je diverse overzichten van wandelroutes in de buurt van een stad. In deze aflevering Leiden, ook wel de Sleutelstad genoemd.

Header | Wandelroutes bij steden: Leiden

In Leiden wandel je door 800 jaar zichtbare geschiedenis. Naast dat de stad de oudste Universiteit van Nederland heeft staat Leiden ook bekend om de prachtige oude binnenstad, met grachten, stadspoorten, bruggen, molens, hofjes en twee grote gotische kerken. Maar je vind er ook mooie stadsparken die het ontdekken zeker waard zijn.

Hofjes van Leiden

De hofjes van Leiden zijn een goed voorbeeld van de geschiedenis van Leiden. De hofjes zijn een voorbeeld van sociale zorg in de middeleeuwen. Het zijn dicht bij elkaar staande huisjes aan en gemeenschappelijke binnenplaats, ooit opgezet door particulieren en bestemd voor arme, oude mensen. Nu kan je er genieten van oases van rust middenin de binnenstad. Ontdek deze hofjes door zelf een route uit te stippelen aan de hand van de interactieve kaart, in deze kaart vind je alles hofjes in Leiden. Wil je minder zoekwerk? Bij de VVV Leiden verkopen ze ook een boekje met de 35 mooiste hofjes van Leiden.

Interactieve kaart hofjes van Leiden
Afbeelding 1 | Wandelroutes bij steden: Leiden
Hofje Meermansburg (Wikimedia: Vera de Kok)

Polderpark Cronesteyn

IVN heeft in samenwerking met werkgroep Cronesteyn een wandelroute uitgezet van 2,6 kilometer over park Cronesteyn, vol met interessante weetjes over planten, dieren en het landschap. Het park is het grootste park van Leiden en je vindt er een variatie aan terreinen op een redelijk klein oppervlak. Zo wandel je er door weidegebied, nat grasland maar ook door het bos. Polderpark Cronesteyn is niet alleen de moeite waard vanwege het diverse landschap, het is ook een historisch monument. Zo hebben de Romeinen hier, aan de rand van hun Rijk, heel wat sporen achtergelaten. De route kan worden gedownload in de IVN Routes app.

Afbeelding 2 | Wandelroutes bij steden: Leiden
Park Cronesteyn (Wikimedia: Ronald van der Graaf)
Afbeelding 3 | Wandelroutes bij steden: Leiden

Cultuur en historie in het singelpark

Rondom de historische binnenstad van Leiden ligt al sinds 1659 een zes kilometer lange vestinggracht. Deze Leidse singels vormen een van de grootste stadsverdedigingswerken van Europa waarvan de structuur nog intact is. In een wandelroute van 6,5 kilometer ontdek je dit cultureel erfgoed. Op verschillende punten langs de route is beschreven wat je daar aan historie kunt zien, deze informatie is tekstueel maar ook als audiotour beschikbaar. De route is te lopen doormiddel van bijzondere markering, namelijk speciaal ontworpen iconen van dieren en planten in opvallende kleuren.

Meer informatie
Afbeelding 4 | Wandelroutes bij steden: Leiden
Oegstgeest kunstwerk verzetsmonument (Wikimedia: Wikifrits)

Wandelen door stedelijk hout

Tijdens deze wandeling bepaal je zelf of je 5, 10 of 15 kilometer gaat wandelen. De route brengt je langs plukken groen door de noordelijke stadsrand van Leiden en Oestgeest, waar landgoederen, wandelbossen, kastelen, natte polders en zelfs een romantische ruïne opduiken tussen de woonwijken. Langs de route zijn verschillende cafés te vinden om je benen even wat rust te geven. De route is te lopen doormiddel van een routebeschrijving.

Meer informatie

Eilandhoppen tijdens de Zwanenburger route

Tijdelijk niet te lopen
Een leuke wandeling in de Randstad maar toch midden in de natuur. Dat kan tijdens deze eiland hop wandeling van 7 kilometer. De Zwanenburgroute neemt je mee over de dijk van de Zwanenburgpolder met uitzichten op water, molens en koeien. Twee keer maak je een tochtje op de antieke salonboot De Heere Schouten, waar je van het schip en de omringende watersport kunt genieten. De route start in het dorp Warmond en is te lopen doormiddel van routeplaatjes met de tekst ‘Zwanenburger route’. LET OP: i.v.m. corona vaart de boot niet, maar de route is er zeker eentje voor op de bucketlist.

Meer informatie
Afbeelding 5 | Wandelroutes bij steden: Leiden

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Leiden? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan het lijstje.