Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Den Haag

In onze hofstad Den Haag, het centrum van de landelijke politiek, liggen diverse mooie stadsparken. En ook de duinen en het strand zijn vlakbij. Wandel.nl geeft je een overzicht van mooie wandelroutes in en bij Den Haag.

hofvijver
Vijver in het Haagse Bos
Vijver in het Haagse Bos, foto: Wikimedia - Ben Bender

Rondje Haagse Bos

Vlakbij het centrum van Den Haag, op een steenworp afstand van het Binnenhof, ligt het Haagse bos. Dit wordt ook wel een groene oase in een hectische stad genoemd. Eeuwen geleden zocht de Haagse adel hier al ontspanning. In het gebied wandel je langs vijvers en over kronkelpaadjes langs oude beuken en eiken. Ook dieren voelen zich hier thuis, want er leven hier eekhoorns, buizerds en zelfs ijsvogels. In het Haagse Bos ligt een vier kilometer lange route, Rondje Haagse Bos. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Boslaan.

Meer informatie over deze route

Een rondje door het Zuiderpark

Het Zuiderpark is een groot stadspark ten zuiden van het centrum van Den Haag. In dit afwisselende park vind je onder meer speelweiden (waarop jaarlijks het popfestival Parkpop plaatsvindt), een kruidentuim, een openluchttheater, een rozentuin, bomen uit de hele wereld, een stadsboerderij en een hertenkamp. Een korte wandeling van 5 kilometer laat je alle facetten van het park zien.

Meer informatie over deze route
Het Zuiderpark
Het Zuiderpark, foto: Wikimedia - Pim van Tend

Scheveningse Bosjes

De Scheveningse Bosjes is een Haags bosgebied met een rijke historie. Dit kun je goed zien als je door het gebied wandelt. Je vindt hier diverse monumenten, zoals het Indisch monument en de Joodse begraafplaats. Slingerende paadjes brengen je onder meer langs een waterpartij. De Scheveningse Bosjes kun je bereiken via vier ingangen: aan de Arie van der Spuyweg (dichtbij de speeltuin), Adriaan Goedkooplaan, Professor B.M. Teldersweg, en Kerkhoflaan.

Door Benoordenhout, langs duinrand en door duinbos

Deze wandeling van 8 kilometer volgt, op het uiterste begin- en eindstuk na, wandelknooppunten van het routenetwerk ‘Hof van Delfland’, en doet dat in het chique Benoordenhout en door duinbos en langs Meijendel. Een zeer groene, afwisselende wandeling bovenin Den Haag.

Meer informatie over deze route
Meijendel
Meijendel, foto: Wikimedia - G. Lanting

Groene Wissel Rijswijk

Je zult verbaasd zijn over het vele groen dat dit deel van de dichtbebouwde Randstad je te bieden heeft. Slingerend door de groenstroken van Rijswijk wandel je door twee prachtige Landgoedparken; Overvoorde en Steenvoorde. Op de terugweg kun je genieten van de moderne architectuur van Winkelcentrum “In de Bogaard”. Een wandeling van 10 kilometer met grote contrasten.

Meer informatie over deze route

Langs Haagse stranden

Deze wandeling van 11 kilometer brengt je langs de Haagse stranden. De route start bij Nederlands bekendste attractie ‘De Pier’ waarnaar je over de boulevard richting de vuurtoren van Scheveningen wandelt en via het zuiderstrand richting het beschermd natuurgebied Westduinpark. De route eindigt bij het Hemels gewelf van James Turell, een magische plek om van het landschap en de lucht te genieten. De route is gemakkelijk te lopen met behulp van je mobiel.

Meer informatie over deze route
Hemels gewelf van James Terell
Hemels gewelf van James Terell , foto: Rory Hyde
Laarzen

Laarzenpad Leidschendammerhout

Net buiten Den Haag ligt het natuurgebied Leidschendammerhout. Nog maar dertig jaar geleden liepen er zwartbonte melkkoeien op strakke weilanden. Nu is er een langgerekt natuur- en recreatiegebied met natte bossen, ruige graslanden, riet en plassen. Schotse hooglanders grazen over de graslanden en vogels broeden in de bomen. Hier vind je het Laarzenpad: een wandelroute van 3 kilometer aangegeven doormiddel van lichtblauwe bewegwijzering met zwarte laarzen.

Meer informatie over deze route

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Den Haag? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Routetip van Yvo:

'In Den Haag loop ik een dagelijkse wandelroute van 10 en 15 km: de Camino Bos en Duin tocht, langs bos, duin en strand. Alles volgens de regels van het RIVM. Ik start vanaf de lunchroom op de hoek aan de Vlierboomstraat 521 te Den Haag.  Er is een routebeschrijving, maar de route is ook gemarkeerd. Je wandelt door de bosjes van Pex, langs de Haagse beek vervolgens door Meer en bos langs de historische puinduinen. Vervolgens ga je richting het Kijkduinse vakantiepark, langs de kust. Bij strandopgang 1 langs Kijkduin en via de duinen loop je richting Duindorp Scheveningen. Dit is een superwandeling.'

Routetip van Linda:

De NS wandeling van Den Haag naar de Scheveningse kust. Tijdens deze Den Haag-wandeling is voor zowel jong als oud, stad- als natuurliefhebber ontzettend veel te zien en te beleven. En wat is er nu lekkerder dan aan het eind van de wandeling pootje te baden in een verfrissende zee en te genieten van het strand. Een prachtige route met heel veel variatie: dwars door chique Den Haag loop je naar de Scheveningse kust.

Routetip van Ellen:

De Groene Wissel Mariahoeve is de moeite waard. Verder put ik graag uit de gids 'Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag' van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Tien wandelingen en voor elk wat wils. Door de Schilderswijk, maar ook door het sjieke Belgisch Park. Door de duinen en het strand en langs de havens, maar ook door het oude Haagse Bos. Door het Willemspark aan de hand van Couperus, en ook door het Laakkwartier van 'O, o Den Haag'. Het zijn prachtige wandelingen tussen de 9 en 12 km.'