Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs koninklijke paleizen

Een rijke geschiedenis, een majestueuze uitstraling en vaak omringd door mooie natuur. In de buurt van paleizen kun je mooi wandelen. Daarom heeft Wandel.nl een aantal wandelroutes voor je op een rij gezet.

Paleis Het Loo
Paleis Het Loo, foto: Wikimedia - Alex Hoekerd

Paleis Het Loo, Apeldoorn

Ooit een koninklijk paleis, nu een nationaal museum. Paleis Het Loo was het zomerverblijf van verschillende stadhouders en koningen. In de bosrijke omgeving was het in de zomermaanden natuurlijk goed toeven. In Paleis Het Loo in Apeldoorn kun je tegenwoordig zien hoe de Oranjes leefden. Er is onder meer een grote collectie rijtuigen te zien. Het paleis is vanwege renovatie tot 2021 gesloten, maar de tuinen en het omliggende Paleispark zijn wel geopend.

Het Paleispark is onderdeel van Kroondomein Het Loo. Dit is het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Er lopen acht wandelroutes door het Paleispark, van 2 tot 13 kilometer. Je komt langs bijzondere plaatsen in het park, zoals het paardenkerkhof (waar de paarden van de koninklijke familie liggen begraven) en de ijskelder. Hier vind je meer informatie over het park, zoals de openingstijden en tarieven.

Paleis Noordeinde, Den Haag
Paleis Noordeinde, Den Haag

Paleis Noordeinde, Den Haag

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de koning. Het oudste deel van het paleis is al in 1533 gebouwd. In de negentiende eeuw werd Noordeinde een koninklijk paleis. Volgens de Grondwet moest de koning een winter- en zomerpaleis hebben. Paleis Noordeinde werd het winterpaleis van de koning. In diezelfde eeuw werden ook de Koninklijke Stallen bij het paleis gebouwd.

Langs Paleis Noordeinde gaat de 4 kilometer lange route ‘Een koninklijke wandeling’. Deze stadswandeling brengt je langs de koninklijke geschiedenis van Den Haag, de hofstad. Behalve langs Paleis Noordeinde kom je ook langs het Binnenhof. Een beschrijving van de route vind je op deze site.

Paleis Huis ten Bosch, Den Haag

Paleis Huis ten Bosch is sinds januari 2019 het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. In de zeventiende eeuw werd het paleis gebouwd als zomerresidentie voor stadhouder Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw. In de eeuwen die volgden, wisselde het paleis meerdere keren van eigenaar. In de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis onbewoonbaar door bommen en granaten. Na restauraties trok in 1981 koningin Beatrix met haar gezin in het paleis.

Paleis Huis ten Bosch
Paleis Huis ten Bosch, foto: Wikimedia - Ben Bender

Het paleis ligt in het Haagse bos, een stadsbos waarin je prima kunt wandelen. In dit bos maakte de Haagse adel vroeger ritjes met paard en wagen. Er vonden zelfs kermissen in het bos plaats, maar deze werden in de achttiende eeuw verboden. Nu is het een rustig natuurgebied met kronkelende paadjes, vijvers, oude duinen, herten en ijsvogels. Door het Haagse bos gaat de 4 kilometer lange route Rondje Haagse Bos. Via deze pagina kun je de route downloaden.

Kasteel Drakensteyn
Kasteel Drakensteyn, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kasteel Drakesteyn, Lage Vuursche

Kasteel Drakesteyn bij Lage Vuursche is het privébezit van Prinses Beatrix. De geschiedenis van het kasteel gaat al terug naar de veertiende eeuw. Toen werd er al gesproken over een hofstede Drakensteyn. Dit was niet het huidige kasteel Drakensteyn, want dit werd in 1640 gebouwd. Het kasteel heeft een opvallende asymmetrische achthoekige vorm.

In het bosgebied rond Lage Vuursche zijn volop wandelmogelijkheden. Je vindt er loofbossen, dichte naaldbossen en heide. Wandelroute Kasteeltuin van 2,2 kilometer gaat rond kasteel Drakesteyn. Volg vanaf parkeerplaats Drakenstein de rode markeringen. Vanaf deze locatie kun je ook een iets langere route Wandelroute Stulp van 3,1 kilometer lopen (witte markering). Ook deze route loopt rond Kasteel Drakesteyn.

Paleis Soestdijk

Tussen Soest en Baarn ligt het majestueuze Paleis Soestdijk. Dit was het woonpaleis van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Ook ontving Juliana hier wekelijks de minister-president.

Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk, foto: Wikimedia - Peter van der Wielen

Het paleis ligt in de Baarnse bossen. Je wandelt er over brede beukenlanen, maar ook over smalle bospaadjes. Niet voor niets lopen er veel wandelroutes door dit gebied. Bijvoorbeeld de Groene Wissel Baarn van 13 kilometer. Vanaf station Baarn loop je door de bossen naar Paleis Soestdijk.