Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Elfstedenpad

De Friese Elfsteden kennen we vooral van de bekende schaatstocht. Sinds enkele jaren gaat er een 283 kilometer lange wandelroute langs de mooiste plekken van Friesland.

Elfstedenpad Friesland

Het Elfstedenpad voert je zoveel mogelijk langs het parcours van de beroemde schaatstocht. Belangrijk verschil: het Elfstedenpad kun je het hele jaar door lopen en niet alleen bij vorst. It giet dus altijd oan!

De combinatie van natuur, cultuur, beleving en historie staat centraal bij het Elfstedenpad. Je loopt veel langs het water, maar je komt ook door uitgestrekte weidegebieden, langs de oevers van meren en door het terpenlandschap.

Afbeelding 2 |  Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden
De Elfsteden Tegeltjesbrug, foto: Johan Vellinga

Stadsommetjes

De route brengt je ook op plaatsen waar de schaatsers tijdens de 'tocht der tochten' niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen. In ieder van de elf steden kun je een (historische) rondwandeling maken. Deze stadsommetjes brengen je bijvoorbeeld langs het Scheepvaartmuseum in Sneek en naar het beroemde planetarium in Franeker.  

De highlights

Het Elfstedenpad heeft een lengte van 283 kilometer en is opgedeeld in 46 etappes. Je kunt zelf bepalen op welk punt langs de route je start. Routemakers Johan Vellinga en Broer Adema zijn bijna drie jaar bezig geweest met het bouwen van de route. Een greep uit de highlights langs de route: het Slotermeer, het oude stadhuis van Bolsward, kaatsstad Franeker en natuurlijk de prachtige vergezichten over de Waddenzee en over het IJsselmeer.

De 16 trajecten van het Elfstedenpad

Hieronder vind je de zestien trajecten van het Elfstedenpad. Door op een traject te klikken, kom je op de pagina met meer informatie over het traject, zoals de bezienswaardigheden langs de route. Ook vind je hier kaartjes en je kunt hier een gpx-bestand van de route van het traject downloaden.

Afbeelding 2 | Elfstedenpad

Stempelen

Als je het Elfstedenpad hebt gelopen, kun je als aandenken een speldje bestellen (een soort variant op het Elfstedenkruisje dus). Hiervoor moet je stempels verzamelen. Voor in de gids van het Elfstedenpad zit een stempelkaart. Er zijn geen officiële stempelposten langs de route. Op de stempelkaart moet in ieder geval (als bewijs) het adres langs de route worden genoteerd. Dit kun je laten doen bij bijvoorbeeld een VVV-kantoor, een winkel, postkantoor, café/restaurant, cafetaria etc. Je volle stempelkaart kun je sturen naar info@elfstedenpad.nl. De herinnering kost inclusief verzendkosten 10 euro. Met deze bijdrage wordt het Elfstedenpad beheerd en verder ontwikkeld.

Ervaringen op het Elfstedenpad

Henrie van Zoggel liep een aantal etappes van het Elfstedenpad en deed hiervan verslag (met veel foto's) op zijn weblog Ambulare. Benieuwd naar zijn ervaringen? Klik dan op deze link.

Oproep

Heb jij ook (een deel van) het Elfstedenpad gelopen en heb je foto's of een verslag gemaakt? Stuur deze naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan deze pagina. Veel wandelplezier!