Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden

Wandel.nl neemt je mee langs het Elfstedenpad, de Elfstedentocht voor wandelaars. Dit keer etappe 5 (slot): Lichtaard - Leeuwarden.

Bos Lichtaard Elfstedentoch Leeuwarden
Landgoed Rinsma State, foto: Johan Vellinga

In plaats van af te wachten tot de Elfstedentocht dan eindelijk weer een keer kan plaatsvinden, kun je ook alvast de wandelschoenen aantrekken. Sinds oktober 2017 is er namelijk het Elfstedenpad in Friesland. Johan Vellinga neemt je mee in vijf etappes.

Heilig gebied

Het laatste deel van Johan’s voetreis begint in het rustige, weidse Friese landschap met schilderachtige terpdorpjes als Lichtaard. Via het oud jaagpad richting Dokkum wordt het dorp Sybrandahuis gepasseerd, waar in de late middeleeuwen het klooster Klaarkamp heeft gestaan. Dit gold lange tijd als het grootste en rijkste klooster van Friesland, gebouwd rond 1165 op een terp. In vestingstad Dokkum, de laatste van de elf Friese steden, herinnert een standbeeld bij de Bonifatiusbron- en kapel aan de moord op de gelijknamige bekende heilige.

Afbeelding 1 |  Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden
De Bonifatiuskapel, foto: Johan Vellinga

Staten en stinzen

Verder op de wandelroute ligt even buiten Driezum het statige landhuis Rinsma State, een zeventiende-eeuwse state, die in 2002 is gekocht door bankier Dirk Scheringa van de DSB-bank. Die heeft het in oude stijl hersteld en ook het grote park is toen opgeknapt. Thans is het huis met tuintje (prijs: € 1,7 miljoen) in bezit van een rijke Russische oliemagnaat, die het gebruikt als vakantiehuisje. Gelukkig is hij wel bereid om wandelaars door een gedeelte van zijn tuintje te laten. Dan doemt de zandrug bij Damwoude op, waar eveneens een aantal voorname states en stinzen van adellijke Friezen stond. De tocht gaat daarna over het historische Halepad, vernoemd naar de ‘Halen’, de zandkoppen van vroeger waar dit pad langs en over liep.

Afbeelding 2 |  Elfstedentocht te voet: van Lichtaard naar Leeuwarden
De Elfsteden Tegeltjesbrug, foto: Johan Vellinga

Elfsteden Tegeltjesbrug

Het landschap verandert: via een klein stukje bos en het Eeltjemeer bij Rinsumageest verschijnt landgoed De Klinze. Dan volgt vanuit Oudkerk weer een hulstbos met de naam Grikelân (Griekenland) en Turkije, in de volksmond de ‘Turkse bosjes’ genaamd. In het kerkdorp Giekerk, geboorteplaats van fotomodel Doutzen Kroes, is in de verte het eindpunt Leeuwarden al te zien. Maar eerst de beroemde Elfsteden Tegeltjesbrug over, de laatste brug waar de schaatsers onderdoor gaan voordat ze de finish op de Bonke bij Leeuwarden bereiken. Bekleed met duizenden tegeltjes die samen de portretten van bekende elfstedenschaatsers vormen.