Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Elfstedentocht te voet: van Jutrijp naar Stavoren

Sinds oktober 2017 is er in Friesland het Elfstedenpad. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. Een verslag van een wandeling over dit pad tussen Jutrijp en Stavoren.

Sloten
Sloten

In plaats van af te wachten of de Elfstedentocht dit jaar dan eindelijk kan plaatsvinden, kunnen we ook alvast de wandelschoenen aantrekken. Sinds oktober 2017 is er namelijk het Elfstedenpad. Niet voor schaatsers of fietsers, maar voor wandelaars. 

Kerken en klokken

De route gaat verder door Zuid-Friesland met Jutrijp als startpunt. Het dorp is ontstaan in de late middeleeuwen en heeft fraaie monumentale boerderijen. In Woudsend passeer je de oudste rooms-katholieke kerk van het noorden, de Sint Michaëlkerk uit 1792. Na enige tijd wandel je langs de klokkenstoel van Ypecolsga. Friesland telt ongeveer zestig klokkenstoelen. Deze stellages waaraan de klokken zijn opgehangen, staan meestal op een kerkhof maar soms ook ‘zomaar’ op een stuk hoger gelegen grond.

 

Het Slotermeer
Het Slotermeer

Varkensmuil

De route komt langs het Slotermeer, waar je vanaf de dijk uitzicht hebt over het meer. Door het dorpje Balk loopt de Luts, een water waar aan weerszijden linden en oude geveltjes staan. Na het verlaten van Balk gaat de route door het gehucht Bargebek, wat ‘varkensmuil’ betekent, en loop je door Wijckel en het Van Coehoornbos. In dit bos bevindt zich een dassenburcht en komen vleermuizen voor. Vervolgens kom je in Sloten, de vierde stad en tevens de kleinste. Deze plaats mag zich sinds 1426 stad noemen en staat bekend om zijn historische rijkdom.

Mirns en Stavoren

Na het Starnumanbos en Oudemirdum te hebben bezocht, kom je bij het Jolderenbos. Bijzonder aan het bos is dat hier het V2 lanceerplatform heeft gestaan. Vanaf deze plek werden in de Tweede Wereldoorlog ongeveer zeventig raketten richting Groot-Brittannië afgevuurd. Na Mirns staat Stavoren op de route, de vijfde stad van het Elfstedenpad. Het is de oudste stad van de elf en kreeg in 1118 stadsrechten. De plek is beroemd geworden door het Vrouwtje van Stavoren, het verhaal over de rijke koopmansweduwe. Het eindpunt van deze etappe is bij de camping van Molkwerum.

Tip: Bestel de gids van het Elfstedenpad in de webshop van Wandel.nl.  

Fries Verkeersbord
Verkeersbord in het Fries langs de route