Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Lichtjesroutes: meer dan 10 wandelingen in het (bijna) donker

Ze zijn bijzonder fotogeniek, brengen je helemaal in kerstsferen en geven je gloeiende wangen van enthousiasme: lichtjeswandelingen. Loop door het (bijna) donker langs allerlei lichtkunstwerken en laat je inspireren. Wandel.nl geeft je heel veel leuke wandeltips door het hele land.

afbeelding van een vrouw temidden van feestelijke lichtjes.
afbeelding van een lichtkunstwerk tijdens de Amsterdam Light Walk
Tijdens Amsterdam Light Festival 2021. (Foto: © Shutterstock)

Amsterdam Light Festival

Ieder jaar vindt in het centrum van onze hoofdstad het Amsterdam Light Festival plaats. Dit jaar kun je in december en januari weer genieten van 20 lichtinstallaties van internationale makers, die zeker weten jouw verbeelding prikkelen met hun lichtkunstwerken op pleinen, gebouwen en zelfs in de Amsterdamse grachten. De wandelroute is uitgestippeld in het oostelijk deel van het centrum van Amsterdam en is ongeveer 6,5 km lang. Je kunt met een digitale plattegrond en audiotour of met een gids op pad.

Meer informatie

Lichtjeswandelingen in de natuur

Neem je eigen lichtje mee of knutsel een mooie lampion in elkaar: in december organiseert Staatsbosbeheer meerdere lichtjeswandelingen door natuurgebieden in het hele land. Bij het licht van de lampjes en de heldere sterrenhemel ontdek je op deze avondwandelingen het nachtleven van de dieren in het bos. Ontmoet de boswachter bij het haardvuur, luister naar de verhalen over het natuurgebied en drink na afloop van de tocht een kop warme chocolademelk of glühwein. Onder meer rondom het voormalige zendstation Radio Kootwijk, de Schoorlse Duinen, bij de Oostvaardersplassen en in het Horsterwold worden de lichtjes ontstoken. Hier vind je een overzicht van alle lichtjeswandelingen van Staatsbosbeheer.

Natuurmonumenten organiseert daarnaast speciaal voor kinderen de OERRR Lichtjestocht, een sfeervolle lichtjeswandeling van 3 kilometer door Nationaal Park Veluwezoom. Tijdens de tocht op woensdag 28 december, worden verhalen verteld over de dieren in het donker. Let op: deze tocht is vaak snel volgeboekt.

Lamp
Gouda

Gouda bij Kaarslicht

Het lijkt een normale winteravond in december, maar niets is minder waar: in kaasstad Gouda blijven één keer per jaar (dit jaar op vrijdag 16 december) de elektrische lichten uit en worden in het oude centrum alleen kaarsen aangestoken tijdens Gouda bij Kaarslicht. Bijvoorbeeld rondom het prachtige Gotische stadhuis op het marktplein, dat die ene bewuste avond alleen door vlammen wordt verlicht. Het resultaat is een sfeervolle avond voor het hele gezin, met veel versieringen en muzikale optredens. Je wandelt bijvoorbeeld langs een levende kerststal en een enorme kerstboom op de Markt. Dit lichtfestival beleeft in 2022 alweer haar 67e editie.

Meer informatie

De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar, Utrecht

Een verlicht kasteel spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding zo tegen de feestdagen. Vanaf 16 december is Kasteel de Haar in Utrecht omgetoverd tot een waar winterspektakel, vol met kaarsjes, lichtjes, kerstdecoraties en ook nog een enorme kerstboom van wel 10 meter. Je kunt er t/m 8 januari 2023 terecht voor een lichtwandeling van ca. 2 kilometer. Onderweg beleef je de verhalen van het kasteel en haar geschiedenis via indrukwekkende videoprojecties. Let op dat je hiervoor een apart parkeerticket moet bestellen.

Meer informatie
afbeelding van videomapping op een kasteel.
De Lumineuze Nachten van Kasteel de Haar in Haarzuilens
afbeelding van een ijssculptuur op het IJsbeelden Festival.
IJsbeelden Festival in Zwolle.

Nederlands IJsbeelden Festival, Zwolle

In Hanzestad Zwolle leven ’s werelds beste ijskunstenaars zich van 17 december t/m 5 maart 2022 uit op hun prachtige beelden en sculpturen van ijs en sneeuw. In een grote vrieshal gaan ze aan de slag met meer dan 275.000 kilo ijs en dezelfde hoeveelheid sneeuw. De kunstwerken worden spectaculair verlicht en dat levert een toffe show op voor jong en oud. Er wordt gewerkt met tijdsloten. Combineer je bezoek aan het IJsbeelden Festival met een wandeling naar het centrum van Zwolle.

Bekijk het festival

Magisch Maastricht

Door heel Maastricht zie je vanaf medio november tot begin januari duizend-en-één fonkelende lichtjes schijnen in het donker. De lampjes brengen je langs de mooiste plekken van de stad. Trek een warme trui en jas aan en neem wandelend de sfeervolle stad in je op. Er zijn drie Magisch Maastricht Lichtroutes beschikbaar op een plattegrond, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje gaan wandelen en op je zintuigen vertrouwen.

Download de routes
afbeelding van lichtjes in Maastricht, in kerstsferen.
Maastricht, sfeervol verlicht in 2019. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van een lichtkunstwerk tijdens Wintergloed Brugge.
Oud Waterhuis in Brugge, tijdens Wintergloed. (Foto: © Visit Bruges, Jan Darthet)

Lichtjes bij onze zuiderburen

Het charmante Brugge (BE) wordt van 25 november t/m 8 januari sfeervol verlicht tijdens het jaarlijkse Wintergloed, met sowieso een speciale schaatsbaan, twee kerstmarkten en een winterbar. Nieuw is de Lichtbelevingswandeling waarbij je langs 8 indrukwekkende lichtinstallaties loopt. Onze blogger Eva Hopstaken doet verslag van de route en vond de projectie op het Oud Waterhuis (zie foto) bijvoorbeeld echt de moeite waard.

Ook Knokke (BE) heeft een magisch lichtkunstfestival op het programma staan. Van 4 december t/m 9 januari wandel je tijdens Light Art Knokke-Heist in 2,5 kilometer langs sculpturen en projecties van licht, kleuren en schaduwen.

Of loop een keer de lichtplanwandeling in Gent (BE). Deze avondwandelroute door de historische stad is altijd beschikbaar. Voor middernacht zijn allerlei Gentse monumenten, straten, pleinen en lichtkunstwerken in parken sfeervol verlicht. De basiswandeling van Kouter tot Opera is ongeveer 5 kilometer.

Utrecht Lumen

De wandelroute Utrecht Lumen is 7 dagen per week te lopen en brengt je langs bijzondere verlichte objecten in de oude binnenstad van Utrecht. Van een adembenemende 3D-projectie tot het wereldberoemde konijn Nijntje; je gaat op ontdekking langs ruim 30 kunstwerken die elk een bijzonder, nieuw licht werpen op de stad. Je kunt zelf je lichtroute samenstellen of wandelen met een gids (t/m 18 maart).

Bekijk de route
afbeelding van een verlicht tunneltje in Utrecht.
’t Tunneltje aan de Ganzenmarkt. (Foto: © Eva Hopstaken)
afbeelding van Rotterdam by night.
Rotterdam by night. (Foto: © Shutterstock)

Rotterdam Night Walk

Zin om lekker te gaan wandelen op derde Kerstdag, misschien wel met het hele gezin? Doe dan op dinsdag 27 december mee aan de Rotterdam Night Walk, een avondwandeling waarbij je de Rotterdamse binnenstad van haar meest sfeervolle, sprookjesachtige kant ziet. Via de met lichtjes versierde straten en kades, langs lichtelementen en gezellige muziek, wandel jij met voldoende entertainment naar de finish. Je kunt kiezen voor een route van 6 of 12 kilometer.

Bekijk het event

Zandvoort Light Walk

Dit lichtjesspektakel vindt pas in het nieuwe jaar plaats, maar je kunt je er wel nu al voor inschrijven. Tijdens de Zandvoort Light Walk op zaterdag 18 februari wandel je 's avonds over het strand, de boulevard en het razendsnelle circuit van Zandvoort. Onderweg zie je allemaal magische lichtkunstwerken. Je kunt kiezen uit 18 of 14 kilometer, of de Family Walk van 6 kilometer.

Bekijk het event
Zandvoort Light Walk
Tover Route Roemond
Foto: © Hart van Limburg

Tover Route, Roermond

Na twee eerdere succesvolle edities is ook dit jaar weer de Tover Route te lopen door de gezellige binnenstad van Roermond. Dit jaar is de route nóg groter en staat het in teken van de filmwereld met het thema: 'You are a movie star!'. Onderweg tover je op ruim 30 toverpunten licht, geluid en actie tevoorschijn. Via de plattegrond stippel je zelf een route door de binnenstad uit en onderweg vind je genoeg leuke cafeetjes om even op te warmen.

Meer informatie

Loop met de Wandel.nl-app

Ben je van plan om een lichtjeswandeling van 10 kilometer of meer te lopen? Meld je dan aan voor de Lichtjestocht in de Wandel.nl-app. Ga voor 30 december op wandelavontuur, track je wandeling via de app en verdien een unieke badge! Meer informatie over de Wandel.nl-app vind je op deze pagina.