Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen in de zomer: waar moet je op letten?

De zon op je hoofd, bloeiende planten langs het pad: wandelen in de zomer is heerlijk. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet nemen in de zomer. Wandel zet ze op een rij.

Wandelen in de zon

1. Smeer je goed in met zonnebrandmiddel voordat je op pad gaat

Gebruik op zonnige dagen een zonnebrandmiddel om je huid te beschermen tegen verbranding. Smeer liever te veel en te vaak dan te weinig. Zelfs als de zon niet heel fel lijkt te schijnen, kun je toch verbranden. Denk ook aan je nek, je hoofd en je gezicht. Zorg dat je, zeker bij lange wandelingen, een flesje zonnebrandmiddel meeneemt. Je kunt je dan opnieuw insmeren, maar je hebt ook zonnebrand mee als de zon tijdens het wandelen doorbreekt.

2. Draag een pet of hoed

Als de zon schijnt, verbrand je het snelst op je hoofd, in je nek en in je gezicht. Door een pet of hoed te dragen, voorkom je verbranding en verklein je ook het risico op een zonnesteek.

14Bc3180 8Cc9 4505 A6ce 93C376fd6012 Image1008725243615260437

3. Draag een zonnebril (bij zonnig weer)

Bescherm je ogen tegen schadelijke UV-straling en draag daarom tijdens het wandelen in de zon een zonnebril. Hier lees je welke zonnebrillen geschikt zijn voor wandelaars.

3. Drink voldoende

Altijd belangrijk, maar zeker als het warm weer is: zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Drink regelmatig kleine hoeveelheden en zorg ervoor dat je voldoende drinken bij je hebt en dat je een fles of bidon onderweg kunt bijvullen. Hoeveel en wat moet je drinken? In dit artikel lees je tips.

4. Houd het weer in de gaten bij onweersdreiging

Na afloop van een periode met tropische temperaturen volgt vaak een stevige onweersbui. Houd in dat geval het weer goed in de gaten. Ga bij onweersdreiging niet op pad. Word je onderweg overvallen door een onweersbui, zoek dan tijdig een schuilplaats.

5. Pas op voor insecten

In de zomer kun je veel insecten tegenkomen tijdens je wandeling. Mooie libellen langs het water, vlinders op bloemen, maar ook insecten die je liever niet tegenkomt. Pas met name op voor wespen. Drink geen frisdrank uit blikjes of flesjes die een tijd open zijn geweest. Controleer je na je wandeling grondig op tekenbeten.

Wesp in blikje drinken

6. Pas je kleding aan de temperatuur aan

Zorg zeker in de zomer voor goed ademende kleding. Trek bij voorkeur meerdere lagen over elkaar heen. Mocht het tijdens je wandeling warmer worden, dan kun je onderweg iets uittrekken. Zeker als je ’s ochtends vroeg al vertrekt voor een lange tocht, is dit handig. Is er regen voorspeld, neem dan een regenjas of poncho mee (hoewel een buitje bij warm weer ook best verfrissend kan zijn).

7. Luister naar je lichaam

Pas je wandeltempo aan de temperatuur aan. Is het tropisch warm, wandel dan in een rustiger tempo. Zo raak je minder snel bevangen door de hitte.

8. Zoek een koele route uit (indien mogelijk)

Heb je de keuze uit verschillende locaties voor je wandeling, kijk dan naar de omgeving. In het bos is het bij hitte beter vertoeven dan in open velden. Mocht je een korte wandeling willen maken en de hele dag de tijd hebben, wandel dan in de vroege ochtend of late avond.