Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: slapen in hutten of wildkamperen?

Overnachten tijdens een meerdaagse trail, hoe pak je dat nou het beste aan? Hoezo zou je niet lekker kunnen slapen in een tent of berghut? Hike-expert Rick Mulder geeft je tips in zijn blog. Bekijk meteen de exclusieve korting op een driedaagse trektocht op de Veluwe.

Rick Mulder
twee wandelaars zetten een tent op in de bergen.
Rick en Laura zetten hun tent op tijdens Hunted Into The Wild 2022.

Door Rick Mulder

De overnachting begint al bij het opzetten van je tentje. Na een lange dag lopen, heb je de perfecte spot gevonden met uitzicht over het dal. Nadat jij je tentje hebt neergezet, plof je neer op de grond. Je maakt een kampvuurtje en gaat je eten bereiden. In de verte zie je de flikkeringen van een ander kampvuurtje. Voldaan sluit je na een lange dag je ogen en je valt in een diepe slaap.

Het gefluit van vogels is het eerste wat je hoort wanneer je wakker wordt. Je opent je rits en ziet de rode kleur van de lucht, de zon komt op. Helemaal alleen, met een adembenemend uitzicht. Dat is toch precies hoe jij iedere dag wakker wil worden? Vandaag staat de mooiste etappe van de trektocht op het programma. Terwijl jij rustig je spullen in pakt en je rugzak op je rug gooit, kijk je nog een laatste keer achterom.

Wildkamperen, wat zijn de regels?

Overnachten is het thema van deze editie van ‘Trektocht Talks’. Ik vertel je wat over het overnachten in een tent, maar ook over het slapen in een hut. Belangrijk is het om gelijk te weten waar je wel en niet mag kamperen onderweg. Zelf ga ik graag wildkamperen, maar in veel landen is dit verboden of hebben landen hun eigen regels rondom overnachten in een tent. Zo heb je in Scandinavië het allemansrecht. Dit betekent dat jij overal in het wild mag staan zolang het maar 200 meter van een huis verwijderd is.

In veel andere landen geld het bivak-principe. Dit betekent dat je dicht bij het wandelpad mag staan met je tentje, onder bepaalde voorwaarden. Je mag je tent pas opzetten na acht uur en moet weg zijn voor acht uur in de ochtend. Dit geldt bijvoorbeeld in landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland.

man trekt zijn schoenen aan in een tent in het bos
(Foto: © Bastiaan photography)
binnenkant van een kleine hangmat tent.
Rick in een hangmat-tent.

Dit zijn de beste tentjes voor een trektocht

Wil je op een comfortabele manier overnachten? Dan moet je wel het juiste tentje aanschaffen. Ik zet drie super trekkerstentjes voor je op een rij:

MSR Hubba Hubba NX 2
Dit is momenteel het populairste trekkerstentje. Hij weegt maar 1420 gram en kost rond de € 540,-. Het tentje heeft veel hoogte waardoor je er ook makkelijk in kan zitten. Binnen- en buitentent zijn los van elkaar te gebruiken. Een minpunt: voor twee personen met bepakking zou ik eerder kiezen voor een driepersoonstent.

Big Agnes Copper Spur HV UL
Met 1420 gram is deze tent even licht als zijn vriend hierboven. De tent heeft veel van dezelfde eigenschappen. Maar bij de Copper Spur kan je ook nog een klein luifel uitzetten wanneer je wandelstokken meeneemt. Een minpunt: het is een tent die gemaakt is van dunner materiaal als de Hubba Hubba NX, hierdoor moet je voorzichtig zijn waar je de tent opzet.

Dan Durston X-Mid 2
Dit is misschien wel het populairste lichtgewichttentje uit de community. Fervente hikers, zweren erbij. Dit niet alleen om zijn lage prijs, 300 euro, maar ook door zijn 750 gram aan gewicht. Je kunt hem opzetten met je wandelstokken, waardoor je flink in gewicht bespaart. Een nadeel is dan wel weer dat je voor het opzetten altijd je wandelstokken moet meenemen.

Wie zegt dat je niet lekker kan slapen?

Ik hoor toch vaak dat mensen die willen starten met hiken het slapen een uitdaging vinden. Of ze verwachten dat het totaal niet comfortabel zal zijn. Wat als ik je nu vertel dat je met goede materialen bijna net zo lekker slaapt als thuis? Zo neem ik standaard mee tijdens een trektocht:

tentjes een camping in het donker
Overnachten in tentjes tijdens de Dutch Mountain Trail.

Slaapmatje
De keuze voor het goede slaapmatje is ontzettend belangrijk. Tegenwoordig hoef je niet meer op die dunnen foammatjes te slapen. Opblaasbare slaapmatjes heb je in alle prijsklassen. Deze zijn licht in gewicht en geven het meeste comfort.

Opblaasbaar kussentje
Ik neem een lichtgewicht opblaasbaar kussentje mee tijdens al mijn trektochten. Deze weegt niks, maar zorgt ervoor dat ik zoveel lekkerder slaap. Eerder gebruikte ik kleding om op te liggen, maar ik heb gemerkt dat dit toch niks voor mij is. Een opblaasbaar kussentje gaat gegarandeerd zorgen voor een heerlijke nachtrust.

Sleepliner
Dit is een slaapzak voor in jouw slaapzak. De meeste slaapzakken zijn gemaakt van synthetisch materiaal om het lichter te maken. Een sleepliner is gemaakt van zijde of fleece. Dit zorgt voor een zachtere en comfortabele slaapbeleving.

een mok, een drinkfles en andere bepakking tijdens een trektocht in het bos.
(Foto: © Bastiaan Photography)

Liever overnachten in een hut? 5 tips

Wil jij liever niet in een tentje slapen tijdens jouw meerdaagse tocht? Dan heb je bijvoorbeeld in de Alpen ook de mogelijkheid om een hut te boeken. Ik geef 5 pro-tips voor als je in een hut wil overnachten:

Boek op tijd
Huttent hebben maar beperkte plekken. Je wil niet dat je op het moment van aankomen voor een dichte deur komt te staan.

Neem hutslippers mee
Het dragen van een hutslipper is verplicht in berghutten. Zorg dus voor een comfortabele lichtgewicht slipper tijdens jouw huttentocht.

Eten wat de pot schaft
Ben jij een moeilijke eter? Houd er dan rekening mee dat je in een hut geen uitgebreide keuze hebt in het avondeten. Wil je een bepaald soort maaltijd, laat je dan goed informeren bij de hut voordat je aankomt.

Sleepliner voor in bed
Een berghut ligt vaak ver van bewoning. Hierdoor bieden hutten niet de mogelijkheid om je dagelijks te wassen. Neem dus je eigen lakenzak of sleepliner mee. Dat is wel zo hygiënisch.

Schrik niet van de prijzen
De prijzen in de bergen zijn een stuk duurder dan de prijzen die je thuis rekent. Houd er dus rekening mee dat je voor een biertje in de bergen soms wel drie keer meer betaald.

met een rugzak op in de bergen, wijzend naar iets in het gras.
Rick Mulder tijdens een wandeltrektocht. (Foto: © Arno Mulder photography)
twee wandelaars met wandelstokken op een pad in het gras.
Op trektocht in Nederland.

Exclusief voor Wandel.nl-lezers: korting op je eerste trektocht in Nederland

Rick Mulder wil jou enthousiast maken voor het maken van een trektocht. Wandel.nl mag daarom een exclusieve korting weggeven aan alle lezers van dit platform. Gebruik de code WANDELMEE-25 voor 25% korting op een driedaagse trektocht op de Veluwe, die hij zelf organiseert.

Ga in het Pinksterweekend van 26 t/m 28 mei mee met een trektocht over de Veluwe. Samen gaan jullie wandelen en op pad met eigen bepakking. Een wildplukexpert en ecoloog leert je meer over de natuur en daarnaast kom je alles te weten over vuur maken en navigeren. Boek dus snel en beleef je eerste trektochtavontuur, gewoon in eigen land!

Boek hier je trektocht op de Veluwe