Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Trektocht Talks: hoe overleef je een trail in de zomer?

Daar loop je dan de berg op, met zweetdruppels op je voorhoofd. De zomers worden steeds warmer en droger. Dit betekent dat je jezelf goed moet voorbereiden wanneer je een trektocht maakt. Ervaren hiker Rick Mulder deelt zijn tips en ervaringen met jou.

Rick Mulder
Rick en zijn vrouw Laura op trektocht in de zon.
Rick en zijn vrouw Laura op trektocht in de zon.

Tekst & foto’s: Rick Mulder

Het is niet gek dat ik begin met water, want water zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Ik heb wel een mooi voorbeeld van hoe water drinken kan helpen je lichaam te koelen. Laura (mijn vrouw) en ik hebben meegedaan aan het tv-programma Hunted into the Wild. De startdag was het extreem heet. We moesten meer dan 1000 meter klimmen. Vroeg in de ochtend begon ik al met water drinken. Ik denk dat ik toen we begonnen al wel zo’n 2,5 liter water had gedronken. Dit was een reservoir voor de rest van de dag. Hierdoor konden wij lange tijd doorgaan zonder oververhit te raken.

Zorg ook altijd dat je weet waar watertappunten zijn op de wandelpaden. En neem een goede waterfilter mee, zodat je niet ziek wordt.

Hiken als een Spanjaard

Als ik hartje zomer een trektocht loop, dan begin ik standaard wanneer het zonnetje opkomt. Ik pak mijn tent en ga op pad met een volle fles water. Vervolgens ontbijt ik na het eerste uur en probeer ik door te lopen tot één uur in de middag. Nu is het tot vier uur tijd voor een siësta, net zoals een Spanjaard dat doet.

Nog een voordeel van vroeg beginnen, is de prachtige zonsopkomst. Vooral hoog in de bergen kan dit adembenemend mooi zijn.

vrouw leest in een hangmat op trektocht.
Siësta tijdens een trektocht in Zweden.
Rick en zijn broer op trektocht in de Eifel, met zonnebrandcrème in de hand.
Rick en zijn broer op trektocht in de Eifel, met zonnebrandcrème in de hand.

Natuurlijke bescherming?

Waar ik zelf altijd zonnebrand gebruik van factor 50, was ik benieuwd of er ook natuurlijke oplossingen voor anti-zonnebrand zijn. Uit onderzoek dat ik heb gevonden, blijkt dat frambozenzaadolie/frambozenpitolie een SPF-waarde heeft van 28. Nu is het enige probleem dat frambozenpitolie niet gemakkelijk verkrijgbaar is. Toch is het leuk om te weten, dus mocht je een frambozenstruik onderweg tegenkomen, eet het niet op! Smeer het uit over je huid.

Ben je toch verbrand tijdens je wandeltocht? Aloë Vera helpt om de huid te koelen en de pijn te verlichten.

Ga voor lichte kleuren

‘All black’ kan misschien in de mode zijn, maar de echte hiking-kleuren zijn lekker opvallend. Waar zwarte kleuren absorberend werken, zorgen lichte kleuren voor meer verkoeling. Draag dus dat gekke Hawaïaanse bloesje zonder shirt eronder, of ga toch voor het topje met de unicorn erop.

man wandelt een trail met een paraplu.

‘Op de trail draag je wat je wil’ (zoals een paraplu)

Hiken met een paraplu!? Waarom niet. Ik heb de tip zelf nooit opgevolgd, maar ik volg regelmatig hikers die de Pacific Crest Trail lopen. De eerste sectie is door de woestijn en de temperaturen kunnen daar oplopen tot 30 graden. Daarom kiezen veel hikers ervoor om dit stuk met een hitteparaplu te lopen. Deze beschermt tegen verbranding en zorgt voor nog een beetje extra verkoeling.

Zoutverlies

Tijdens een trektocht beweeg je de hele dag. Wanneer je dan ook nog eens in de brandende zon loopt, kun je behoorlijk veel energie verliezen. Dit komt onder andere doordat je bij het transpireren ook natrium verliest. Maar dit kun je gemakkelijk aanvullen. Neem dus elektrolyten mee voor door je water. En je kunt ook net als ik gaan voor een heerlijke trailmix onderweg (een mix van noten en gedroogd fruit, zoals deze van Tamar Valkenier)

waterfles vullen in de natuur.
Waterpunt in de natuur tijdens een expeditie in Bulgarije (Foto: © Marleen, Naturawesome)
Rick met een hoed in de zonnige bergen in Bulgarije, met bepakking.
Tip van Rick: draag een hoed op de trail. Op de foto te zien tijdens een trail in Bulgarije. (Foto: © Marleen, Naturawesome)

Extra tips:

Zorg voor de juiste sokken

Via je voeten, handen en hoofd verlies je de meeste warmte. Zorg ervoor dat je niet te dikke sokken aandoet wanneer het warm is, want dan gaat het broeien.

Verkoeling in je nek

Neem een buff mee voor in je nek. Zonnebrand helpt natuurlijk ook, maar het laatste dat je wil is compleet verbranden terwijl je aan het hiken bent.

Controleer het weer

Ik hoef je eigenlijk niet te vertellen hoe belangrijk het is om het weer regelmatig te controleren. Wordt het +30 graden, neem dan toch maar even een dagje rust.