Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Maak jouw jas weer waterdicht met Nikwax: tips voor het wassen en onderhouden

Geef je waterdichte kleding de zorg die het verdient. Essentieel onderhoud met de juiste producten herstelt de waterafstotende en ademende eigenschappen van jouw outdoorjas. We vertellen je graag hoe je jouw wandeljas het beste kunt onderhouden en wassen. En natuurlijk, welke producten daar het beste voor zijn.

Maak Jouw Jas Weer Waterdicht Tips Voor Het Wassen En Onderhouden
Wandelen in de regen. (Foto: © RyanJLane, Getty Images Signature)

Glijden de waterdruppels niet meer zo makkelijk van je wandeljas af, maar trekt het in de stof? Dan is het tijd om deze opnieuw te impregneren. Dat klinkt lastig en complex, maar is het zeker niet. Met de producten van Nikwax heb je in een paar uurtjes een outdoorjas die opnieuw waterdicht is. Met de onderstaande handleiding heb je dit zo gedaan.

Wat heb je nodig?

Voor het wassen en impregneren van je wandeljas heb je een speciaal wasmiddel en impregneermiddel nodig. Begin met het gebruik van Nikwax Tech Wash om de jas te reinigen. Daarna gebruik je Nikwax TX Direct Wash In om de waterafstotendheid van je wandeljas te herstellen.

Video: zo maak je je jas weer waterdicht

Of je nu een herfstjas, outdoorjas, regenjas of wandelbroek wil impregneren: in principe zijn de meeste stappen hetzelfde. Als je dit doet met de juiste middelen, gaat je outdoorkleding veel langer mee. Gebruik beslist geen reguliere wasmiddelen: deze beschadigen juist je waterdichte outdoorkleding. In onderstaande voorbeelden gebruiken we de producten van Nikwax. Nikwax is marktleider in het impregneren en waterproof maken van allerlei outdoorkleding. Van jassen tot schoenen en slaapzakken.

Stap 1: Voorbereiden

Voordat je kunt beginnen met het wassen van jouw waterdichte jas met Nikwax Tech Wash, controleer je of alle zakken leeg zijn. Daarna sluit je alle ritsen van je waterdichte jas, inclusief de hoofdrits. Controleer of alle trekkoorden ontspannen zijn en eventueel vast zitten.

Maak daarna het zeep- en wasverzachterbakje van je wasmachine grondig schoon met water. Achtergebleven zeepresten van reguliere wasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de waterafstotende werking wordt aangetast.

Maak Jouw Jas Weer Waterdicht Met Nikwax Tips Voor Het Wassen En Onderhouden Stap 1
Stap 1: voorbereiden (Foto: © Nikwax)

Tip: reinigen van het zeepbakje

Om het zeepbakje van de wasmachine schoon te maken, trek je deze zo ver mogelijk naar voren. Aan het einde van het zeepbakje vind je vaak een plastic lipje, ongeveer in het midden. Druk deze in, daarmee haal je het bakje los. Maak het zeepbakje schoon onder de kraan.

Maak Jouw Jas Weer Waterdicht Met Nikwax Tips Voor Het Wassen En Onderhouden Stap 2
Stap 2: wassen van je jas met Nikwax Tech Wash (Foto: © Nikwax)

Stap 2: Wassen van je jas met Nikwax Tech Wash

Als je je wasmachine hebt schoongemaakt, kun je beginnen aan het wassen van je waterdichte outdoorjas met Nikwax Tech Wash. Was niet meer dan twee kledingstukken per keer en gebruik daarvoor 100 ml Nikwax Tech Wash. In gebieden met hard water gebruik je 150 ml.

Welk type water in jouw regio wordt gebruikt, vind je terug op de website van het drinkwaterbedrijf. Volg het waslabel van je outdoorjas, vaak wordt geadviseerd om je waterdichte outdoorjas niet warmer te wassen dan 30° Celsius.

> Koop hier jouw Nikwax Tech Wash

Tip: om de drie keer wassen impregneren

Om de levensduur van je waterdichte outdoorjas te verlengen, is het raadzaam om je jas regelmatig te wassen met de speciale wasmiddelen van Nikwax. Aangeraden wordt om je waterdichte outdoorjas na elke derde wasbeurt te behandelen met een speciaal impregneermiddel van Nikwax. Op deze manier herstel je het waterafstotende en ademende vermogen van de jas.

Stap 3: Impregneren van je jas met Nikwax TX Direct Wash In

Om te zorgen dat je jas weer helemaal waterdicht wordt, impregneer je deze met de Nikwax TX Direct Wash In. Haal je jas uit de wasmachine, klop deze voorzichtig uit en stop hem daarna weer in de wasmachine. Je jas hoeft niet tussentijds te drogen.

Gebruik weer maximaal twee kledingstukken, per kledingstuk gebruik je maximaal 100 ml Nikwax TX Direct Wash In. Kies voor het fijnste wasprogramma op je wasmachine, vaak is dat niet warmer dan 30° Celsius. Centrifugeer op maximaal 800 toeren.

> Koop hier jouw Nikwax Direct Wash In

Maak Jouw Jas Weer Waterdicht Met Nikwax Tips Voor Het Wassen En Onderhouden Direct Wash In
Stap 3: Impregneren van je jas met Nikwax TX Direct Wash In (Foto: © Nikwax)

Tip: Sprayen in plaats van wassen

Je kunt er ook voor kiezen om je waterdichte kleding te impregneren met de Nikwax TX Direct Spray-On. Je gebruikt de spray voor kledingstukken die niet in de wasmachine mogen of kunnen.

Maak Jouw Jas Weer Waterdicht Met Nikwax Tips Voor Het Wassen En Onderhouden Stap 4
Stap 4: Drogen van je jas (Foto: © Nikwax)

Stap 4: Drogen van je jas

Nadat je je outdoorjas twee keer hebt gewassen, één keer met Nikwax Tech Wash en één keer met Nikwax TX Direct Wash In, is het tijd om je waterdichte wandeljas te laten drogen. Leg je jas op een droogrek, bijvoorbeeld in de badkamer zodat je vloer niet nat wordt.

Leg je jas nooit te drogen op de verwarming of bij een warmtebron. Als het buiten droog is, kun je je jas ook buiten neerleggen, maar nooit in de zon. Pas als je jas kurkdroog is, kun je hem opnieuw aandoen of opbergen. Doe je dat niet, dan heb je kans op schimmelvorming.

Extra tips voor je waterdichte jas

Als je waslabel het toestaat, kun je de waterdichte wandeljas ook drogen in de droger als je hem twee keer hebt gewassen. Als je jas echt kletsnat uit de wasmachine komt, kun je er ook voor kiezen om hem nog eens op een laag toerental te centrifugeren in de wasmachine. De experts van Nikwax helpen je graag op hun website met praktische tips om jouw wandeljas weer waterdicht te maken.

Meer over Nikwax

Nikwax is marktleider op het gebied van wassen, onderhouden en impregneren van outdoorkleding. Dit varieert van jassen tot schoenen en donzen slaapzakken. De producten van Nikwax zijn veilig en eenvoudig. Nikwax gebruikt geen drijfgassen, is eenvoudig afbreekbaar, de producten zijn niet getest op dieren en het is milieuvriendelijk. De producten van Nikwax werken zelfs op kleding die niet in de wasmachine mogen.

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Nikwax. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.