Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes in de herfst

Wat zijn de mooiste wandelroutes in de herfst? Met de herfst is het prachtig wandelen. Het wandelseizoen kenmerkt zich door aangename wandeltemperaturen en prachtige kleurschakeringen in de natuur. Deze 8 wandelroutes tijdens de herfst voeren je door prachtige loofbossen met paddenstoelen en kastanjes en geven je het ultieme herfstgevoel.

8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst

Wandelen in de herfst is heerlijk: bontgekleurde bladeren liggen op de grond, paddenstoelen groeien aan de dode boomstammen en de temperaturen zijn in de herfst vaak nog aangenaam. En zelfs als het regent of heeft geregend, is het met deze wandelroutes in de herfst nog prachtig wandelen. Laat je inspireren door deze 8 wandelroutes in de herfstvakantie.

De mooiste wandelroutes in de herfst

  1. Speulderbos, Veluwe
  2. N70, Nijmegen
  3. Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug
  4. Wolfheze, Veluwe
  5. Tankenberg, Overijssel
  6. Sint Pietersberg, Maastricht
  7. Savelsbos, Limburg
  8. Horsterwold, Flevoland
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Speulderbos
Het Speulderbos (Foto: © Celina Dijkstra)

Mooiste wandelroute herfst #1: Speulderbos (Gelderland)

Wandelen in de herfst kan perfect vanuit het dorp Garderen. Je wandelt dan door het sfeervolle Speulder- en Sprielderbos, één van de oudste en mooiste bossen van ons land. Dit Het Speulderbos is vooral bekend van de 'dansende bomen'. Deze kromme bomen waren niet geschikt om rechte planken van te maken, vandaar dat houthakkers ze lieten staan. Met name tijdens wandelen in de herfst leveren ze een bijzonder beeld op. Tijdens je herfstwandeling door het Speulderbos kom je ook langs eeuwenoude grafheuvels. Deze oude monumenten zijn meestal rond of ellipsvormig en hebben een hoogte van één tot twee meter. Op deze plekken werden eeuwen geleden overledenen begraven. Over het graf werd een heuvel van zand aangelegd.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Cultuurhistorie
Afstand: 8 km
Parkeerplaats: Sprielderweg, buurtschap Speuld
Markeringen: Paars

Bekijk de route

Mooiste wandelroute herfst #2: N70, Nijmegen

Wandelen in de herfst over de N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een prachtige, heuvelachtige wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Langs het wandelpad staan soms reusachtige kastanjebomen, die al eeuwen oud zijn. Tijdens je herfstwandeling kijk je vanaf de route over prachtig gekleurde boomtoppen. Bovendien kun je hier dan uitstekend kastanjes zoeken. De heuvels waar je overheen wandelt, zijn in de voorlaatste ijstijd (ongeveer 150.000 jaar geleden) ontstaan. Ze geven het gebied vooral tijdens je wandeling in de herfst soms een buitenlandse aanblik.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: N70 
Afstand: 14,2 km
Parkeerplaats: Nieuwe Holleweg 4, Beek-Ubbergen
Markeringen: Groen

Bekijk de route
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst N70 Bij Berg En Dal
In de bossen bij Beek-Ubbergen. (Foto: © Lizanne Croonen)
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Kaapse Bossen
Wandelaars in de bossen bij Doorn. (Foto: © Shutterstock)

Mooiste wandelroute herfst #3: Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug

Wandelen tijdens de herfst kan misschien wel het allerbeste in de Kaapse Bossen. De Kaapse Bossen liggen middenin Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit is dan ook niet zonder reden één van de allermooiste wandelroutes in de herfst in Nederland. Je hoort er roffelende spechten, allerlei zangvogels en misschien zelfs de bosuil. Onder de herfstbladeren groeien paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen. Letterlijk hoogtepunt van het gebied is de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Bij helder weer kun je vanaf dit punt zelfs de Domtoren van Utrecht zien.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Hoogtepunten Kaapse Bossen
Afstand: 8,5 km
Parkeerplaats: Parkeerplaats Kaapse Bossen
Markeringen: Donkerblauw

Bekijk de route

Mooiste wandelroute herfst #4: Wolfheze, Veluwe

De mooiste herfstwandeling over de Veluwe maak je in Wolfheze. Je wandelt hier onder meer langs machtige Wodanseiken en stokoude dennenbomen. De bijzondere eiken zijn maar liefst 400 tot 500 jaar oud. Ze waren in de negentiende eeuw een geliefd onderwerp van de schilderende broers Gerard en Johannes Warnardus Bilders. De schilders noemden de bomen 'Wodanseiken'. De Heelsumse beek is met 400 jaar al net zo oud als de eiken. De spregenbeek ligt op de grens van de stuwwal van de Veluwe en de uiterwaarden. Je wandelt hier door verschillende landschappen: van oude bossen tot heide met jeneverbesstruiken.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Rondwandeling Wolfheze
Afstand: 10,6 km
Parkeerplaats: NS-station Wolfheze
Markeringen: Geen, te lopen met routebeschrijving

Bekijk de route
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Wolfheze
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Tankenberg
Vliegenzwammen. (Foto: © Yvonne Huijbens, Pixabay)

Mooiste wandelroute herfst #5: Tankenberg, Overijssel

De Tankenberg in Lutte is in de IJstijd, zo'n 130.000 jaar geleden, ontstaan. Gletsjers duwden de grond omhoog, waardoor een heuvelachtig landschap ontstond. Op het hoogste punt staat sinds het midden van de negentiende eeuw een opvallend koepeltje. Over de geschiedenis van dit koepeltje doen allerlei verhalen de ronde. Zo zou hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan een Germaanse god hebben gestaan. Tijdens deze mooiste wandeling door de herfst in Overijssel heb je vanuit de koepel een mooi uitzicht over de vele gekleurde bomen die in de omgeving staan.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Paasberg-Tankenberg
Afstand: 7,3 km
Parkeerplaats: Bentheimerstraat 9 in De Lutte
Markeringen: Geen, via GPS

Bekijk de routes

Mooiste wandelroute herfst #6: Sint-Pietersberg, Maastricht

De allermooiste wandeling in de herfst is op de Sint-Pietersberg. En om eerlijk te zijn: de Sint-Pietersberg is niet alleen mooi tijdens een wandeling in de herfst, maar het hele aar door. Hoogtepunt van deze herfstwandeling is, hoe kan het ook anders, de Sint Pietersberg. Waar voorheen mergel werd gewonnen, ligt tegenwoordig een gebied met bijzondere natuur. De route van 11 kilometer vertrekt vanaf parkeerplaats Oog van Sint Pieter en is gemarkeerd met rode paaltjes.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Sint-Pietersberg 
Afstand: 10,8 km
Parkeerplaats: Oog van Sint Pieter, Maastricht (€)
Markeringen: Rood

Pietersberg Maastricht
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Sint Pietersberg
Het Jekerdal. (Foto: © Wikimedia, Romaine)
8 X De Mooiste Wandelroutes In De Herfst Savelsbos
Vuursteenmijn in het Savelsbos. (Foto: © Wikimedia, Romaine)

Mooiste wandelroute herfst #7: Savelsbos, Limburg

Wandelen tijdens de herfst door het Savelsbos is wandelen door één van de mooiste bossen van Nederland met hoogteverschillen tussen 70 en 125 meter boven NAP. Regelmatig worden in het Savelsbos – Savelsbösj op z'n Limburgs – sporen uit de steentijd gevonden. Zoals prehistorische vuursteenmijnen, vuursteenknollen en splinters vuursteen. Ze doen vermoeden dat hier lang geleden - ruim 4000 jaar terug - bijlen en speerpunten gemaakt werden. Deze wandeling door de herfst kan in het najaar best pittig zijn, omdat je soms over gladde landwegen wandelt.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Savelsbos
Afstand: 13 km
Parkeerplaats: Café 't Vroendel in Gronsvel
Markeringen: Geen, download de routebeschrijving

Bekijk de route

Mooiste wandelroute herfst #8: Horsterwold, Flevoland

De mooiste wandelroutes door de herfst ... in Flevoland? Jazeker, in Flevoland ligt één van de grootste loofbossen van Nederland. Naar schijnt zelfs van West-Europa. Daarom mag het Horsterwold niet ontbreken in dit rijtje van mooiste wandelroutes in de herfst. Tijdens je herfstwandeling door het Horsterwold kun je niet alleen veel verschillende vogels treffen, ook heb je kans op het zien van Schotse Hooglanders en wilde Konikpaarden.

Meer informatie wandelen in de herfst

Wandelroute naam: Boswachterspad Stille Kern
Afstand: 5,5 km
Parkeerplaats: parkeerplaats De Horsterberg, Zeewolde
Markeringen: Geen, download de routebeschrijving

Bekijk de route
Horsterwold in de herfst
Het Horsterwold. (Foto: © Shutterstock)