Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes in de herfst: tips

Op welke wandelroutes kun je volop genieten van de herfst? Wandel.nl zet mooie herfstroutes voor je op een rij. Ze voeren door prachtige loofbossen met paddenstoelen en kastanjes en geven je het ultieme herfstgevoel.

Boswandeling herfst

Wandelroute Hoogtepunten, Kaapse bossen (Utrecht)

Dwars door de Kaapse Bossen

In de Kaapse Bossen, middenin Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, krijg je al snel een heus herfstgevoel. Je hoort er roffelende spechten, allerlei zangvogels en misschien zelfs de bosuil. Onder de herfstbladeren groeien paddenstoelen in allerlei kleuren en vormen. Letterlijk hoogtepunt van het gebied is de 25 meter hoge uitkijkttoren De Kaap. Bij helder weer kun je vanaf dit punt zelfs de Domtoren van Utrecht zien.

In de Kaapse Bossen vind je veel sporen uit het verleden: grafheuvels, historische paden, oude grenswallen en landgoederen. Benieuwd waar de naam van het gebied vandaan komt? Rond 1750 werd het natuurgebied aangekocht door de familie Swellengebrel, die daarvoor in de Zuid-Afrikaanse Kaap had gewoond. Het gebied bestond toen uit hei en zandverstuivingen en leek daardoor wel wat op Zuid-Afrika. De familie gaf het daarom de naam Kaapse Bossen. Tegenwoordig vind je nog veel meer soorten landschappen dan alleen hei en zandverstuivingen. De 9 kilometer lange Wandelroute Hoogtepunten voert je ook langs bossen met in de herfst veel tamme kastanjes.

Meer info over deze route

Rondwandeling Wolfheze (Gelderland), 16 km

Langs machtige wodanseiken

De Wolfhezer bossen doen geheimzinnig aan. Je wandelt hier onder meer langs machtige Wodanseiken en stokoude dennenbomen. De bijzondere eiken zijn maar liefst 400 tot 500 jaar oud. Ze waren in de negentiende eeuw een geliefd onderwerp van de schilderende broers Gerard en Johannes Warnardus Bilders. De schilders noemden de bomen 'Wodanseiken'. De Heelsumse beek is met 400 jaar al net zo oud als de eiken. De spregenbeek ligt op de grens van de stuwwal van de Veluwe en de uiterwaarden. Je wandelt hier door verschillende landschappen: van oude bossen tot heide met jeneverbesstruiken.

De Rondwandeling Wolfheze van ruim 10 kilometer start en eindigt bij het station van Wolfheze. De route is niet gemarkeerd, maar is te lopen met de routebeschrijving die je op de site van Natuurmonumenten kunt vinden (klik hiervoor op onderstaande button).

Meer info over deze route
Rondwandeling Wolfheze
Het speulderbos Wolfheze
Het Speulderbos, foto: Celina Dijkstra

Wandelroute Cultuurhistorie, Speulderbos (Gelderland)

Langs eeuwenoude grafheuvels en dansende bomen

Vanuit het dorp Garderen loop je het sfeercolle Speulder- en Sprielderbos in, één van de oudste bossen van ons land. Dit bos is vooral bekend van de 'dansende bomen'. Deze kromme bomen waren niet geschikt om rechte planken van te maken, vandaar dat houthakkers ze lieten staan. Met name in de herfst leveren deze bomen een bijzonder beeld op. Tijdens je wandeling kom je ook langs diverse eeuwenoude grafheuvels. Deze oude monumenten zijn meestal rond of ellipsvormig en hebben een hoogte van één tot twee meter. Op deze plekken werden eeuwen geleden overledenen begraven. Over het graf werd een heuvel van zand aangelegd.

De Wandelroute Cultuurhistorie van 8 kilometer start vanaf de parkeerplaats aan de Sprielderweg bij het buurtschap Speuld. Volg vanaf dit punt de paarse markeringen.

Meer info over deze route

De N70 bij Berg en Dal (Gelderland)

De N70 klinkt als een drukke autoweg, maar het is een wandelroute dwars door het stuwwallenlandschap bij Nijmegen, Beek-Ubbergen en Berg en Dal. Langs het wandelpad staan soms reusachtige kastanjebomen, die al eeuwen oud zijn. In de herfst kijk je vanaf de route over prachtig gekleurde boomtoppen. Bovendien kun je hier dan uitstekend kastanjes zoeken. De heuvels waar je overheen wandelt, zijn in de voorlaatste ijstijd (ongeveer 150.000 jaar geleden) ontstaan. Ze geven het gebied soms een buitenlandse aanblik.

De N70 is op zes verschillende plaatsen te starten. De route is ongeveer 16 kilometer lang en in twee richtingen te lopen. Je komt onderweg langs meerdere horecagelegenheden. De route is gemarkeerd met groene paaltjes. 

Meer info over deze route
N70 route wandelen
Herfstbladeren, foto: Couleur via Pixabay
Het Jekerdal
Het Jekerdal, foto: Wikimedia - Romaine

Wandelroute Sint-Pietersberg (Limburg)

Bergwandeling tussen de wijngaarden

Een wijngaard is een prima plek om de herfst te beleven. De druiven zijn inmiddels geoogst, maar de wijnbladeren zijn prachtig gekleurd. Een aanrader is de Wandelroute Sint-Pietersberg. Onderweg heb je prachtige uitzichten over het Jekerdal. Hierin ligt de Apostelhoeve, de eerste commerciële wijngaard van Nederland.

Hoogtepunt van de Wandelroute Sint-Pietersberg is, hoe kan het ook ander, de Sint Pietersberg. Waar voorheen mergel werd gewonnen, ligt tegenwoordig een gebied met bijzondere natuur. De route vertrekt vanaf Parkeerplaats Oog van Sint Pieter en is gemarkeerd met rode paaltjes.

Meer info over deze route

Natuurgebied Tankenberg, Lutte (Overijssel)

De Tankenberg in Overijssel is in de ijstijd, zo'n 130.000 jaar geleden, ontstaan. Gletsjers duwden de grond omhoog, waardoor een heuvelachtig landschap ontstond. Op het hoogste punt staat sinds het midden van de negentiende eeuw een opvallend koepeltje. Over de geschiedenis van dit koepeltje doen allerlei verhalen de ronde. Zo zou hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan een Germaanse god hebben gestaan. In de herfst heb je vanuit de koep een mooi uitzicht over de vele gekleurde bomen die in de omgeving staan.

Over de Tankenberg gaan verschillende wandelroutes. Deze starten vanaf de voet van de berg en hebben een lengte van 3 tot 6 kilometer.

Meer info over deze route
Vliegenzwammen Tankenberg
Vliegenzwammen, foto: Yvonne Huijbens via Pixabay
Vuursteenmijn Savelsbos
Vuursteenmijn in het Savelsbos, foto: Wikimedia - Romaine

Wandelroute Savelsbos (Limburg)

Vuursteenknollen en hoge woudreuzen

Het Savelsbos is een smalle, zes kilometer lange strook bos met steile hellingen. Het gaat door voor een van de mooiste bossen van Nederland met hoogteverschillen tussen 70 en 125 meter boven NAP. Regelmatig worden in het Savelsbos - Savelsbösj op z'n Limburgs - sporen uit de steentijd gevonden. Zoals prehistorische vuursteenmijnen, vuursteenknollen en splinters vuursteen. Ze doen vermoeden dat hier lang geleden - ruim 4000 jaar terug - bijlen en speerpunten gemaakt werden.

Deel van het Savelsbos is natuurreservaat en in beheer bij Staatsbosbeheer. Het bos is over het algemeen oud - hoge woudreuzen geven het een indrukwekkend aanzien. Naast die bijzondere sfeer vormen die kolossen ook een lekker beschut plekje voor holenbroeders en dassen. De tocht is zeker in de herfst behoorlijk pittig, aangezien je dan over soms gladde landwegen wandelt.

Wandelroute Savelsbos heeft een lengte van 13 kilometer. Startpunt is Café 't Vroendel in Gronsveld. Je kunt de route downloaden via de site van Staatsbosbeheer (zie onderstaande button).

Meer info over deze route

Boswachterspad Stille Kern, Horsterwold (Flevoland)

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Flevoland ligt één van de grootste loofbossen van Nederland. Dit gebied leent zich dan ook uitstekend voor een mooie herfstwandeling. In het gebied leven bovendien veel verschillende soorten vogels.

Boswachterspad Stille Kern is ruim 5 kilometer lang. De start is op Parkeerplaats De Horsterberg in Zeewolde. Bij deze parkeerplaats staat een tuurtoren. Vanaf deze toren kijk je over de gekleurde boomtoppen. Op regenachtige herfstdagen is het overigens aan te raden om stevige schoenen of laarzen te dragen, want het kan dan nat zijn op de paden. De route kun je downloaden via de site van Staatsbosbeheer.

Meer info over deze route
Horsterwold in de herfst
Het Horsterwold in de herfst, foto: Shutterstock