Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wildplukwandelingen door het hele land

September wordt ook wel de tweede oogstmaand genoemd: de natuur geeft haar waardevolle schatten prijs, zoals fruit, tamme kastanjes, hazelnoten en paddenstoelen. De ideale periode om tijdens je wandeling te gaan wildplukken! Wandel.nl zet een paar leuke wildplukroutes voor je op een rijtje.

afbeelding van een vrouw die bladeren plukt en in een mandje stopt.

Goed om mee te beginnen: wildplukken mag niet overal en altijd. Officieel is wildplukken in Nederland zelfs verboden, maar er zijn gebieden waar het wel mag. Zo gedogen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten onder bepaalde regels het wildplukken. Zorg dus dat je weet waar je bent en je van de geldende regels van gemeente of landeigenaar/beheerder op de hoogte bent. In bepaalde gebieden mag je bijvoorbeeld alleen voor eigen gebruik plukken en mag je bij het plukken niet van de paden af en omliggende begroeiing beschadigen. Bovendien is de eetbare natuur een voorraadschuur van grote en kleine dieren; pluk dus niet alles weg. Maar pluk ook niet laag bij de grond, want er kan wel eens overheen geplast zijn door een vos of hond. En het allerbelangrijkste: weet wat je plukt. Je wilt geen giftige paddenstoel of kruiden eten. Meer weten over de gedragsregels van het wildplukken? Lees dan dit artikel.

Op stap met een gids

Ben je nog niet zo thuis in het wildplukken, dan doe je er verstandig aan om met een gids op pad te gaan. Je leert dan alles over eetbare kruiden, bloemen en bessen, die in de natuur te vinden zijn. En niet alleen in de natuur, maar mogelijk ook in je eigen tuin! Win-win dus. Er zijn veel aanbieders van wildplukwandelingen:

afbeelding van 2 wandelaars die kastanjes rapen.

Vruchten plukken in Culemborg

In september en oktober kun je in Culemborg de straat op om te plukken. Er zijn veel ‘eetbare bomen’ te vinden in de openbare ruimte. De gemeente heeft zelfs een overzichtskaart gemaakt van waar je appels, peren en walnoten kunt vinden! De vruchten kunnen in september en oktober geplukt worden, de noten zijn vanaf eind oktober plukrijp. Combineer je wildpluk met een wandeling in en om Culemborg:

De boomgaard in op Landgoed de Olmenhorst

Pluk je eigen appels en peren tijdens de plukdagen op Landgoed de Olmenhorst  nabij Lisse. Vanaf 10 september tot en met eind oktober kun je, gewapend met een stevige tas, de boomgaard in. De medewerkers in de boomgaard helpen je op weg. Ze vertellen je welke fruitrassen rijp zijn en hoe je je appel mèt steeltje en zonder blaadjes van de boom plukt.

Olmenhorstroute, 9,5 kilometer
afbeelding van een wandelaar met een wildplukmandje in het bos.

Het eetbare Loetbos bij Lekkerkerk

Staatsbosbeheer staat in haar gebieden het plukken op kleine schaal en voor eigen gebruik toe. Voor bijvoorbeeld bramen en paddenstoelen is het uitgangspunt dat je een bakje van 250 gram mag plukken. In het Loetbos bij Lekkerkerk is zelfs een eetbare route ontwikkeld door Staatsbosbeheer. Je vindt hier walnoot, verschillende appel-, peren- en kersenbomen, moerbes, hazelnoot, pruim en kastanje. Geniet en pluk met mate!

Eetbare route Loetbos, 3 kilometer

Foodwalk Ten Arlo

In Drenthe hebben Landschapsbeheer Drenthe en Natuurvereniging Zuidwolde de handen ineen geslagen om een foodwalk te ontwikkelen. Fruit- en nootdragende bomen zijn aangeplant en in de herfst kun je je tegoed doen aan diverse kruiden, lijsterbessen, bramen, Amerikaanse vogelkers, vlierbessen, herfstframbozen en tamme kastanjes.

Foodwalk, 5 kilometer

Zilte schatten in de Oosterschelde

Niet alleen aan land tref je een schat aan eetbare producten. De zee levert een mooie en verrassende aanvulling. In de Oosterschelde gelden regels voor het rapen van oesters, mosselen en krukels. Deze mogen in bepaalde gebieden, voor eigen gebruik, verzameld worden. Wil je zeekraal, lamsoor of wieren plukken? Dan moet je daar een vergunning voor aanvragen. Nationaal Park Oosterschelde biedt dus veel mogelijkheden om een zilte maaltijd op tafel te toveren!

afbeelding van 2 oesterplukkers.
(Foto: © Gert van Santen, Shutterstock)
afbeelding van een wandelaar met een mandje paddestoelen.

Paddenstoelen plukken

De naderende herfst staat garant voor een explosie aan paddenstoelen. Je komt ze overal tegen: in weilanden, maar vooral in bossen. De Utrechtse Heuvelrug en het Drents-Friese Wold staan om hun bonte verzameling bekend.

Het eten van wilde paddenstoelen kent echter risico’s. Je moet weten welke paddenstoelen eetbaar zijn en zijn eventuele giftige dubbelganger kunnen herkennen. Daarnaast nemen paddenstoelen gemakkelijk giftige stoffen op uit de grond (bijvoorbeeld langs wegen, sporen of fabrieksterreinen). Wil je paddenstoelen gaan plukken, doe dit dan bij voorkeur met een begeleider die verstand van zaken heeft. Zelfs het hanteren van een paddenstoelengids kan alsnog leiden tot een verkeerde determinatie. Weet je niet zeker of een paddenstoel eetbaar is? Laat hem staan. Overigens zijn paddenstoelen enorm fotogeniek, dus een foto ervan maken kan altijd.

Meer informatie over het plukken van paddenstoelen vind je hier en hier.