Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op deze plekken zie je in de herfst veel paddenstoelen

De herfst is het seizoen bij uitstek om op zoek te gaan naar paddenstoelen in alle soorten en vormen. Wist je dat er in Nederland zo’n 5000 verschillende soorten paddenstoelen te vinden zijn en dat je ze het hele jaar door kunt vinden? Maar de herfst spant toch wel de kroon. Wij tippen je een paar mooie herfstwandelingen waarbij paddenstoelen de show stelen.

afbeelding van een wandelaar en een paddenstoel.

Met een gids op pad

Wil je er zeker van zijn dat je ontelbaar veel paddenstoelen ziet die je niet kent? Ga dan op pad met een gids en leer alles over de schimmels, die zich in alle soorten, maten en kleuren laten zien. Op diverse locaties worden speciale paddenstoelenwandelingen georganiseerd met gids. Van een wandeling tot enkele uren tot een dagvullend programma. Neem je telefoon of een camera mee om de mooiste foto’s te maken en een spiegeltje, zodat je ook onder de paddenstoelen kunt kijken.

Zelf ontdekken

Wil je zelf op ontdekkingstocht gaan? Dan hoef je enkel je schoenen maar aan te trekken en naar buiten te gaan. Paddenstoelen komen namelijk bijna overal voor. Maar er zijn gebieden waar paddenstoelen heel goed gedijen. Koel en vochtig weer, terwijl er nog wat warmte in de grond zit van de voorbije zomer, zijn ideale omstandigheden voor paddenstoelen. Nu is dus het moment om er op uit te trekken. Wil je weten wat je ziet? Gebruik dan deze tools om de paddenstoel te identificeren of om uit te vogelen in welke gebieden je welke paddenstoelen kunt vinden:

afbeelding van twee kinderen die een zwam op een boom zien.
Foto: © Shutterstock
afbeelding van een paddenstoel in het gras.
Foto: © Lizanne Croonen
afbeelding van kleine paddenstoelen op rottend hout.
Foto: © Lizanne Croonen

1. De Slotplaats, Bakkeveen

In het Friese Bakkeveen ligt natuurgebied De Slotplaats. Een verrassend natuurgebied met een grote variatie aan natuur en eeuwenoude bomen. Het rottende hout op de grond is de perfecte voedingsbodem voor paddenstoelen. De ondergrond kent zowel natte als droge delen, waardoor de variatie in paddenstoelen groot is.

2. Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een uitgestrekt gebied. Daardoor biedt het ook een grote variëteit aan voedingsbodems voor paddenstoelen. Elke soort stelt zijn eigen eisen aan de groeiplaats en daarom vind je hier een grote diversiteit aan paddenstoelen. Met de vele wandelmogelijkheden in dit gebied zul je er veel tegenkomen. Je kunt op verschillende punten je wandeling starten en routes aan elkaar knopen.

afbeelding van iemand die een foto maakt van paddestoelen.
Foto: © Shutterstock
afbeelding van een paddenstoel in het gras.
Foto: © Lizanne Croonen

3. Schoorlse Duinen

Wist je dat er in de Schoorlse Duinen wel 800 soorten paddenstoelen voorkomen? Door de kalkarme grond kom je hier heel bijzondere exemplaren tegen. Onmogelijk om ze allemaal te spotten en te identificeren, maar met de vele wandelmogelijkheden in dit prachtige gebied zul je er heel veel zien.

4. Piramide van Austerlitz, Woudenberg

De piramide van Austerlitz ligt verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en is een nalatenschap uit de tijd van Napoleon. Vanaf het gelijknamige restaurant starten meerdere wandelroutes door het gevarieerde bos van het Zeisterbosch en landgoed Henschoten-Den Treek. En een gevarieerd bos met loof- en naaldbomen, heidevelden en zandverstuivingen betekent een grote verscheidenheid aan paddenstoelen.

afbeelding van een zwam ter hoogte van de Piramide van Austerlitz.
Bij de Piramide van Austerlitz. (Foto: © Andrea van Lieshout)
afbeelding van zwammen in Drenthe.
Holteringerveld in Drenthe. (Foto: © Andrea van Lieshout)

5. Holtingerzand, Uffelte

Voor een paar zeldzame exemplaren kun je je geluk beproeven in Holtingerveld in Drenthe. Hier kun je verschillende soorten satijnzwammen tegenkomen. Deze wandeling voert je over heidevelden, door bossen en langs open velden. Dit gebied kent een rijke cultuurhistorie. Van grafheuvels en hunebedden, tot sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Dus naast paddenstoelen valt er nog veel meer te zien.
De start van de wandeling is bij Toegangspoort Holtingerveld, waar je na de wandeling nog even lekker kunt nagenieten met een kopje koffie.

Paddenstoelen plukken

Met een mandje het bos in en zelf je avondmaaltje bij elkaar plukken? In veel landen is dat de normaalste zaak van de wereld, maar in de meeste natuurgebieden in Nederland en Vlaanderen is wildplukken verboden, maar wordt het in beperkte mate gedoogd. Weet echter wat je plukt, want een vergiftiging ligt zo op de loer. Lees in dit artikel en dit artikel meer over wildplukken. Bij twijfel: laat ze staan!

afbeelding van een wandelaar die een foto maakt van een paddenstoel.
Paddenstoelen zijn natuurlijk heel fotogeniek. (Foto: © Andrea van Lieshout)