Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Spot de paddenstoelen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

De herfst is een prachtig seizoen om in te wandelen. Dat ervaarde Saskia van den Brand in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Ze genoot in dit Brabantse natuurgebied van paddenstoelen in alle vormen en kleuren.

pot De Paddenstoelen In De Oisterwijkse Bossen En Vennen
pot De Paddenstoelen In De Oisterwijkse Bossen En Vennen

Saskia van den Brand is fanatiek wandelaar. Ze schrijft graag over haar belevenissen tijdens de vele wandeltochten die ze maakt.

‘Ik parkeer de auto in de Zandstraat te Moergestel. Mijn veters trek ik nog een keer stevig aan en dan sla ik linksaf. In de verte hoor ik het geluid van klakkende hoeven. Rechts van mij zie ik boerderijen. Het is goed zichtbaar dat de bewoners van paarden houden. Op de schoorsteenkap zie ik een klassieke afbeelding van een paard met windveer en iets verderop de stal. Ik loop rustig door en passeer de twee ruiters die ik zojuist al hoorde.

Een vliegenzwam in de Oisterwijkse Bossen en Vennen
Een vliegenzwam in de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Vandaag wandel ik in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Via het knooppuntensysteem is het heel makkelijk om zelf een route uit te stippelen. De route van vandaag is ongeveer vijftien kilometer. Ik loop door het bos en ruik de heerlijke geur van dennennaalden. Op de grond ligt het vol met eikeltjes en zie ik de mooie warme herfstkleuren.

Ik passeer het Allemansven en blijf gefocust op de grond, want de herfst is bij uitstek de periode dat paddenstoelen in groten getale te vinden zijn. Een beetje verscholen tussen de gevallen bladeren, zie ik de klassieke rode paddenstoel. Op handen en knieën blijf ik even zitten om dit mooie natuurverschijnsel te fotograferen. Terwijl ik de foto maak, schiet het deuntje van de Efteling in mijn hoofd.

Mysterieuze schimmels

Ik vervolg mijn weg en zie nog veel meer fotogenieke exemplaren. Ditmaal bruine en gele paddenstoelen. Voor mij blijven het mysterieuze schimmels. Ik kijk er graag naar. Halverwege ga ik op een bankje zitten bij de Voorste Goorven en proef ik de zoete smaak van mijn gekarameliseerde peren-thee. Het is een prachtige wandeling.

De Oisterwijkse Bossen en Vennen bij Moergestel
De Oisterwijkse Bossen en Vennen bij Moergestel

Onderweg kom ik verschillende horecatenten tegen. Een terras met een grote trampoline en klimtoestellen, maar vanwege corona is alles gesloten. Ik heb bijna heimwee om spelende kinderen te zien, terwijl ouders met dikke plaids aan de kant zitten. Helaas zal dat nog even duren. Vandaag kwam ik enkele medewandelaars tegen. Iedereen liep alleen of hooguit met zijn tweeën. Als je moe bent, zijn er genoeg plekken om even te rusten. Fraaie houten bankjes zijn geplaatst langs de verschillende vennen, waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur. Na tweeënhalf uur ben ik bij de parkeerplaats. Ik heb een loopneus gekregen van de koude buitenlucht, maar gelukkig is dat heel gezond.’

Praktische info

Startpunt wandelroute: Zandstraat, Moergestel
Mogelijkheid om via VisitBrabant een wandelroute uit te stippelen.