Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit kun je doen met je geraapte kastanjes

In de herfst kun je in veel bossen kastanjes tegenkomen. Wat kun je doen met de kastanjes die je tijdens je wandeling hebt geraapt? Wandel.nl geeft je een paar tips ter inspiratie.

Wat kun je doen met geraapte kastanjes?

Verschillende kastanjes

Er zijn twee soorten kastanjes: wilde en tamme. Wat zijn de verschillen? Zowel aan de bladeren, aan de bolsters waar de kastanjes in zitten, als aan de vruchten zelf kun je zien of je te maken hebt met een tamme of wilde kastanje. Het blad van de tamme kastanje is lang en getand, terwijl die van de wilde kastanje breder en palmvormig zijn

De wilde kastanje wordt ook wel de paardenkastanje genoemd. Ze zijn rond en zitten in een bolster met korte stekels die minder prikken dan die van de tamme kastanje. In het veel stekeligere bolster van de tamme kastanje zitten meestal een stuk of drie kastanjes. Ze zijn platter van vorm dan de ronde wilde kastanje. De tamme kastanje is eetbaar en kun je verwerken in allerlei gerechten. Wilde kastanjes zijn erg bitter en kun je niet eten.

Wilde kastanjes zijn niet eetbaar
Wilde kastanjes, foto: Pixabay
Tamme kastanjes kun je eten
Tamme kastanjes, foto: Pixabay

Koken met (tamme) kastanjes

Gepofte kastanjes

Het poffen van kastanjes is een fluitje van een cent. Voordeel is bovendien dan gepofte kastanjes veel makkelijker te pellen zijn dan rauwe kastanjes. Maak met een mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg de kastanjes in een voorverwarmde oven (ca. 200 graden). Na ongeveer een kwartier zal de schil openbarsten. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn en klaar is kees. Je kunt kastanjes ook in een koekenpan poffen. Leg de kastanjes (nadat je een kruis in de bovenkant hebt gemaakt) in een koekenpan met gesmolten boter. Laat ze op een niet te hoog vuur poffen en schep de kastanjes af en toe om.   

Kastanjepuree

Kook de kastanjes (ongepeld, maar maak wel een kruis in de bovenkant van de kastanje) in een pan met water. Giet het kookvocht af en bewaar dit. Pel de kastanjes vervolgens (dit gaat makkelijker als ze nog warm zijn) en maal ze in de keukenmachine of met een stamper fijn tot een puree. Doe vervolgens steeds iets van het kookvocht bij de puree, net zo lang totdat deze een goede structuur heeft. Roer een paar klontjes boter door de puree en breng het op smaak met wat zout. Lekker bij groenten als spruitjes of rode kool. Heb je te weinig kastanjes om er voldoende puree van te maken, dan kun je ze ook verwerken in aardappelpuree.

Kastanjetaart

Kastanjes hebben een wat zoete smaak en zijn daarom ook erg geschikt om te verwerken in gebak. Op internet zijn diverse recepten voor kastanjetaart te vinden. Bijvoorbeeld hier. Klaar, bakken maar!

Kastanjesoep

Eigenlijk kun je van bijna ieder eetbaar product soep maken, dus ook van kastanjes. Hier vind je verschillende recepten voor kastanjesoep om na je herfstwandeling mee op temperatuur te komen.

Een kastanjetaart
Een kastanjetaart, foto: Wikimedia - Douglas P. Perkins
Wilde kastanjes kun je gebruiken ter decoratie
Wilde kastanjes als decoratie, foto: Pixabay

Wat kun je met wilde kastanjes?

Wilde kastanjes zijn niet eetbaar, maar je kunt ze wel gebruiken als decoratie of om mee te knutselen. Verwerk bijvoorbeeld kastanjes in een mooi herfststuk, waarmee je de herfst in je huis haalt.

Of leuk voor in de herfstvakantie: eerst een mooie boswandeling maken en daarna knutselen met kastanjes. Op deze site vind je allerlei creatieve ideeën.

En je gelooft het misschien niet, maar je kunt ook de was doen met wilde kastanjes. Nicky en Jessie van Het Zero Waste Project schreven er een blog over.

Tip de redactie

Heb jij nog leuke kastanje-tips voor andere wandelaars? Stuur je tip naar redactie@wandel.nl en we voegen deze toe aan dit overzicht.