Op deze wandelroutes kan je volop kastanjes rapen
De herfst is begonnen en dat betekent dat je tijdens je boswandeling weer kastanjes kunt rapen. Wandel.nl vertelt je op welke wandelroutes je volop kastanjes kunt tegenkomen.
De herfst is begonnen en dat betekent dat je tijdens je boswandeling weer kastanjes kunt rapen. Wandel.nl vertelt je op welke wandelroutes je volop kastanjes kunt tegenkomen.
Het vallen van kastanjes is iets typerends voor de herfst en de bezaaide paden geven een prachtig aanzicht. Je kunt een hoop leuke dingen doen met al die gevallen noten. Op Wandel.nl publiceerden wij eerder al een item waar wij tips en inspiratie geven over wat je kunt doen met je geraapte kastanjes. Let wel op dat je niet te veel kastanjes meeneemt. Neem niet meer dan een handvol mee naar huis, zodat er genoeg overblijft voor de eekhoorns en andere dieren.
Met het grootste kastanjebos van Nederland ga je tijdens deze wandelroute van 6 kilometer over de Sint-Jansberg zeker kastanjes tegenkomen. Naast kastanjes kan je genieten van de fraaie vergezichten over de Nederlandse én Duitse heuvels. Je wandelt langs kraakheldere beekjes over kronkelende paden en met een beetje geluk spot je een ree of hoor je een specht roffelen. De wandelroute start vanaf de Witteweg/Mulderhofsweg in Plasmolen en is te volgen via de borden met bruine pijlen, of via een GPX track.
Wandel in de herfst over landgoed de Snippert, tussen Losser en Oldenzaal. Tijdens de wandelroute van 3,7 kilometer kan je prima op zoek gaan naar tamme kastanjes en paddenstoelen. Ook de groene specht is goed vertegenwoordigd in de bossen bij Snippert en misschien spot jij wel het winterkoninkje, de boomklever of een roodborstje. De rondwandeling start vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten langs de provinciale weg van Oldenzaal naar Losser, hier staat ook een informatiebord. De route is aangegeven met groene pijlen.
Ook op de Kabouterroute van 2 kilometer bij Beek Ubbergen kom je kastanjes tegen. Deze wandelroute loopt namelijk door een heus Kastanjedal. De wandeling is ook erg leuk voor kinderen, in het bos zijn namelijk kabouters verstopt. In paddenstoelen, maar ook in de oudste boom van Nederland ‘de Kabouterboom’. De rondwandeling start bij Hotel-restaurant 't Spijker en is te lopen doormiddel van het kabouterboekje, maar ook via een GPX track.
Het Horsterwold is een van de grootste aaneengesloten loofbossen in Nederland. Door het bos loopt een rondwandeling van 2,5 kilometer, uitgezet door Staatsbosbeheer. De wandeling brengt je langs een echte kastanjelaan waar je in de herfst duizenden kastanjes kunt rapen. Ga je hier wandelen, dan deel je het bos met reeën, wilde paarden, damherten, vossen en vogels. Staatsbosbeheer heeft meerdere routes uitgezet in het gebied, je hebt dus de mogelijkheid om je wandeling te verlengen. De route is te lopen doormiddel van de groene bewegwijzering.
Saskia tipte ons over het ‘Slochterbos’ in Groningen, hier kan je meerdere kastanjebomen vinden. Het Slochterbos is het park achter de Fraeylemaborg in Slochteren, ook wel het Overbos genoemd. Interessant aan dit bos is dat het in de 19e eeuw is aangelegd. Het omringende Groningse landschap is open en het hoogopgaande bos is dus niet te missen. Er is geen route aangegeven op het terrein, je kunt gewoon de paden volgen. Een rondwandeling door het park is ongeveer 4,5 kilometer lang en je kunt je wandeling door het park combineren met een bezoek aan de borg.
Ontdek op dit 14 kilometer lange Klompenpad het buitengebied van Renkum. Wandel door het prachtig Renkums beekdal met bijzondere planten en dieren, langs grafheuvels en door de uiterwaarden. Vergeet vooral niet een stop te maken bij boscafé De Beken, naast een lekkere kop koffie vind je hier fraaie kastanjebomen. De route is gemakkelijk te lopen doormiddel van de bruine bewegwijzering met klompen. Ook is de route te lopen via de Klompenpaden-app. Liever een kortere wandeling lopen? Dat kan ook, de route is te verkorten naar 9 of 6 kilometer.
Wandel tijdens deze rondwandeling van 9 kilometer langs de mooiste plekken van de Kaapse Bossen. In het bos kom je vreemde objecten tegen, zoals de Stenen Tafel en de Doornsche Kei. Bij de ingang van landgoed de Ruiterberg imponeert het markante poortgebouw. En geniet naast het spectaculaire uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug ook van de grote hoeveelheid kastanjes bij de uitkijktoren. De route is gemarkeerd met een donkerblauwe aanduiding.
Maak een fraaie, stevige rondwandeling van 9,5 kilometer langs de vele vennen in Oisterwijk. Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen. Via Instagram zijn wij over deze route getipt, in de bossen bij Oisterwijk zijn namelijk vele kastanjebomen te vinden. De route is te volgen doormiddel van de blauwe pijlen.
Je kunt ook zelf op zoek gaan naar kastanjebomen. De website van Wildplukwijzer helpt je een handje bij deze zoektocht. Op de website kan je precies zien waar in Nederland tamme kastanjebomen staan, zo kan jij zelf een wandelroute uitstippelen. Naast tamme kastanjes kan je via de website ook op zoek gaan naar bijvoorbeeld paddenstoelen of vlierbessen.
Ken jij nog andere wandelroutes waar veel kastanjes te vinden zijn? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl of benader ons via Facebook of Instagram, zodat wij deze kunnen toevoegen aan het lijstje.
Zo tipt Stefan Csiba het bos bij de Apenheul: Berg en Bos in Apeldoorn. Ook op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog vind je veel tamme kastanjes.
Eveline tipt een kastanjerijke wandelroute langs Manage Heihof, vanaf de Heihofweg in Landgraaf.