Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Gelukswandeling De stilte van het bos

Gebied / Regio
Het Munnichsbos
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
6.5km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze 'gelukswandeling' in Limburg start bij Natuurbegraafplaats Bergerbos en voert je door het Munnichsbos naar Kasteel Aerwinkel. Dit romantische landhuis is gebouwd door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Het kasteel is een van de 26 ‘geluksplekken’ die de gemeente Roerdalen rijk is. 'Geluksplekken' zijn bijzondere en karakteristieke locaties waar mensen rust vinden. Op deze route ontdek je ze allemaal.

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Natuurbegraafplaats Bergerbos
Straat
Roskam 7
Postcode
6077 NK
Plaats
Sint Odiliënberg
Gelukswandeling De stilte van het bos

Het Munnichsbos

Het Munnichsbos (monnikenbos) is een oud natuurbos en bestaat voor een deel uit ongerepte natuur. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. In het midden van het bos ligt een hoeve met historische tiendschuur, die nog altijd in originele staat is. Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de zogenaamde ‘Kathedraal’, een eeuwenoud beukenbos waar de machtige beuken als het ware de pilaren vormen van een groot kerkgebouw. Ook is er in het bos een uitgebreid loopgravenstelsel met bijbehorende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, dat nog vrij goed zichtbaar is.

Kenmerken

  • Gratis parkeren
  • De route gaat over verhard en onverhard terrein
  • Het kan modderig zijn, dus pas schoeisel hierop aan.
Boshut Meinweg
Boshut Meinweg

De Boshut

Aan de rand van Nationaal Park de Meinweg ligt ‘Bezoekerscentrum De Boshut Eten & Drinken’. Na een actieve wandeling is dit een heerlijke plek om te genieten van je rust en een hapje en drankje. In de sfeervolle brasserie kun je terecht voor koffie met natuurlijk Limburgse vlaai of een heerlijke maaltijd. Het imposante gebouw heeft een opvallende architectuur.

Meer informatie

Oetsjpanning 'de Meuleberg'

Tegenover de Prins Bernhard Molen in Melick ligt Oetsjpanning 'de Meuleberg'. In dit restaurant met terras kun je genieten van heerlijke streekproducten uit eigen keuken, maar ook van koffie met een stukje ambachtelijke Limburgse vlaai. Op afspraak is de molen te bezichtigen. Op de plaats waar de huidige molen staat, stond tot 1924 een molen die in dat jaar door de bliksem werd getroffen en uitbrandde. Ruim twintig jaar later werd een nieuwe molen opgeblazen door de Duitse bezetters. De huidige molen werd eind jaren ’90 geopend.

Meer informatie
Oetspanning De Meuleberg Eten Drinken, Melick
Oetspanning De Meuleberg Eten Drinken, Melick

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga naar de website van Hart van Limburg. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route