Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Door en rond de Heldense Bossen

Gebied / Regio
Natuurgebied De Heldense Bossen
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
16.7km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze stevige route is voor actieve wandelaars en natuurliefhebbers. Je loopt namelijk door de stuifduinheuvels en het uitgestrekte natuurgebied de Heldense Bossen. Er is een grote variëteit aan flora en fauna te bewonderen. Liefhebbers van het Limburgse ‘witte goud’ komen begin april t/m eind juni zeker aan hun trekken. Onderweg passeer je diverse aspergevelden. Ook is er volop gelegenheid om groente bij de teler te kopen.

Startpunt
Naam
Multifunctioneel Centrum Kerkeböske
Straat
Aan de Koeberg 3
Postcode
5988 NE
Plaats
Helden
Peel en maas molentje

De route in het kort

De route start bij Multifunctioneel Centrum Kerkeböske. Vanaf hier loop je richting Camping De Heldense Bossen. Ook bij de camping is volop parkeergelegenheid, vanaf daar kun je de route ook starten. Deze wandeltocht voert je door de Heldense Bossen en een klein stukje door het Bovensbos. De Heldense Bossen is ongeveer 1100 hectare groot en ligt ingeklemd tussen de dorpen Helden, Kessel, Maasbree en Baarlo. Met de vele stuifzandheuvels is dit een bijzonder stukje natuur. Net buiten Helden ligt de ruime visvijver de Breeërpeel verscholen, waar je kunt genieten van een serene rust. Ook loop je tijdens deze route langs uitgestrekte akkers en weilanden. Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van de omgeving en de flora en fauna, breng dan zeker een bezoek aan het Museum Peel & Maas in Helden.

Kenmerken

  • Gratis parkeren
  • De route gaat over verhard en onverhard terrein
  • Het kan modderig zijn, dus pas schoeisel hierop aan.

Uilen spotten

De vogelwerkgroep van het IVN heeft her en der nestkasten opgehangen voor uilen. Hiervan wordt rijkelijk gebruik gemaakt. De meeste uilen vliegen en jagen het liefst bij schemering of nacht, maar soorten zoals de velduil en de steenuil vliegen ook overdag.

De Belaeving
De Belaeving

De Belaeving

Middenin de bossen van natuurgebied ‘Gruise Epper’ en omgeven door wijnranken ligt De Belaeving. Een restaurant met een groot terras, een mooie plek om tot rust te komen na een lange wandeltocht. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch met een koud biertje of een diner met een goed glas wijn.

Meer informatie

Restaurant Centraal Baarlo

Middenin Baarlo ligt Centraal. Met haar grote en gezellige terras en knusse inrichting is dit een plek waar iedereen zich thuis voelt. Het terras is in 2022 verkozen tot beste terras van Limburg en derde terras van Nederland. Of je nu zin hebt in een lekker glas (speciaal)bier, toe bent aan een lunch na een lange wandeltocht of jezelf lekker wilt verwennen met een driegangenmenu. Bij Centraal maken ze zoveel mogelijk gebruik van streekproducten.

Meer informatie
Centraal Baarlo
Centraal Baarlo
Afbeelding 3 | Door en rond de Heldense Bossen
Museum Peel & Maas Klooster

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en/of over dit gebied? Ga dan naar de website van Hart van Limburg. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Bekijk hier de route