Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Nationaal Park de Meinweg: Meinvennen

Gebied / Regio
Midden-Limburg
Karakteristiek
Bosrijk
Afstand
18km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

De Meinvennen in Nationaal Park de Meinweg is één van de bekendere en langere wandelroutes door de Meinweg. Je wandelt ten oosten van Roermond door het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. De Meinvennen wandelroute neemt je mee door vennen en moerasbossen.

Startpunt
Naam
Nationaal Park de Meinweg
Straat
Melickerbosweg
Postcode
6075 NA
Plaats
Herkenbosch
Wandelroute Nationaal Park De Meinweg Meinvennen
Nationaal Park de Meinweg. (Foto: © Roel_Meijer, Getty Images)

Wandelroute Nationaal Park de Meinweg: Meinvennen

Deze gevarieerde wandelroute door Nationaal Park de Meinweg neemt je mee langs bospaden, door heidelandschappen, door berkenmoerasbossen en langs bijzondere vennen. Bijzonder aan de wandelroute Meinvennen is dat je langs zogenaamde ‘terrasranden’ wandelt: steile overgangen van soms wel 50 meter hoog.

Nationaal Park de Meinweg: terrassenlandschap

Het landschap in de Meinweg is bijzonder, het is een wat ze noemen ‘terrassenlandschap’. Hier komen drie breuken diep in de grond bij elkaar: de Peelrandbreuk, de Meinwegstoring en de Zandbergstoring. Door deze drie breuken is het landschap zeer divers met diverse ondergronden en hoogtes. Tijdens deze wandelroute Meinvennen steek je over en weer de Nederlands/Duitse Grens over.

Wandelroute Nationaal Park De Meinweg Meinvennen Terrassenlandschap
Terrassenlandschap Meinweg. (Foto: © JStuij, Getty Images)
Wandelroute Nationaal Park De Meinweg Meinvennen Grenspark
Grenspark Maas-Swalm-Nette. (Foto: © JStuij, Getty Images)

Meinvennen, Grenspark Maas-Swalm-Nette

Deze wandelroute neemt je mee door het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Een natuurgebied dat in Nederland én Duitsland ligt. Het natuurgebied is vernoemd naar de drie rivieren die door het gebied stromen: de Maas, de Swalm en de Nette. De natuurgebieden Venekotensee (DE), Krieckenbecker Seen (DE), Groote Heide (NL) en Nationaal Park De Meinweg (NL) behoren allemaal onder Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Meinvennen, IJzeren Rijn

De route Meinvennen leidt je onder andere door de bossen van de Luzekamp en door de vochtige gebieden Melickerven en Herkenbosscherven. Een echte highlight aan deze wandelroute is de IJzeren Rijn: een spoorlijn buiten gebruik. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven, maar later bleek de voorkeur toch uit te gaan naar een spoorlijn. Vandaar de naam IJzeren Rijn. De IJzeren Rijn loop helemaal van België (Antwerpen en Limburg) via Nederland (Noord-Brabant, Nederlands-Limburg) naar Duitsland (Noordrijn-Westfalen).

Wandelroute Nationaal Park De Meinweg Meinvennen Ijzeren Rijn
IJzeren Rijn. (Foto: © Roel_Meijer, Getty Images)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Routiq. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan. 

Praktische informatie

  • De route is zowel in het Duits als Nederland aangegeven in de Meinweg
  • Om de hoogteverschillen te beklimmen, zijn hoge wandelschoenen aan te raden
  • Voor een klein bedrag koop je de fysieke wandelroute bij diverse Limburgse bezoekerscentra