Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Wat zijn de wandeltrends in 2024?

Wat gaat 2024 brengen voor wandelaars? Welke wandeltrends kunnen we verwachten, bijvoorbeeld op het gebied van reizen, routes en uitrusting? Wandel.nl kijkt met je mee vooruit.

Wat zijn de wandeltrends; duurzaam reizen
Duurzaam reizen, een wandeltrend. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltrend #1: klimaatverandering in beeld

Het klimaat is anno 2024 het onderwerp van gesprek. We worden ons steeds meer bewust van ons gedrag op het veranderende klimaat en de gevolgen ervan. Extreem natte en droge periodes wisselen elkaar af, valwinden die een bos platleggen, heidevelden die verdwijnen, meer natuurbranden; de sporen zijn overal te vinden. Natuurbeheerders doen hard hun best de natuur te beschermen of terug te brengen naar de oerstaat, maar ook toegankelijk te houden of te maken voor de recreant. Dat doen ze bijvoorbeeld met vlonderpaden, waarbij je iets leert over het ecosysteem en langs mooie oerplekken wordt geloodst.

Leestips:
Lees 'De gevolgen van de klimaatveranderingen, zichtbaar in het landschap' >
Lees 'Wat te doen bij een natuurbrand?' >

Wandeltip: bewandel het Stormpad Leersum of een van de andere mooie vlonderpaden in Nederland.

Bekijk de vlonderpaden
Wat zijn de wandeltrends; wandelen over Stormpad Leersum.
Stormpad Leersum: hier zijn de gevolgen van een storm goed zichtbaar. (Foto: © Adnrea van Lieshout)

Wandeltrend #2: milieuvriendelijke wandelreizen

Met een toenemende bewustwording van onze ecologische voetprint, wordt het reizen binnen Europa gezien als een trend voor 2024. Want Europa ligt binnen handbereik en is op een milieuvriendelijke manier te bereizen. Wereldwijd neemt het toerisme toe, maar groeit ook het bewustzijn over de impact van reizen op de planeet. Verantwoord reizen, waarbij minder bekende bestemmingen ontdekt worden en massatoerisme wordt gemeden, genieten de voorkeur. Denk dan aan kleinschalige accommodaties, lokale eettentjes en authentieke ervaringen.

Bijna overal kun je komen met de trein en dat biedt de ideale basis voor een prachtige wandelvakantie. Of je nu op stedentrip gaat, een LAW wandelt in Nederland of een huttentocht onderneemt in de Alpen: met de trein kom  je overal! Een klimaatvriendelijke manier van reizen en de vakantie begint letterlijk al als je de trein instapt.

Wandeltip:
Pak een van de Treinstappers in België of maak een keuze uit deze prachtige 'slow travel' wandelbestemmingen.

Bekijk de 'slow travel' wandelbestemmingen
Wat zijn de wandeltrends; trail in Bulgarije.
Wandeltrend: je grenzen verleggen, in dit geval op een meerdaagse trail? (Foto: © Rick Mulder)

Wandeltrend #3: je grenzen verleggen

Na een paar jaar noodgedwongen binnen te hebben gezeten tijdens de coronapandemie, kunnen we nu weer grenzeloos reizen. Ook de eigen grenzen worden steeds meer verlegd met toffe challenges en thru hiking trails die je steeds meer voorbij ziet komen op social media. Boek je eerste huttentocht, al dan niet in georganiseerd verband. Plan je eerste meerdaagse trail in het buitenland. Door uit onze comfortzone te komen, leren we pas echt wie we zijn en wat we eigenlijk in huis hebben.

Wil je hier meer over leren? Laat je bijpraten door ervaren hiker Rick Mulder in zijn blog Trektocht Talks. In het onderstaande overzicht met diverse wandelinfluencers vind je nog meer stoere wandelaars die hun grenzen voortdurend verleggen. Volg hen op social media!

Bekijk de wandelinfluencers

Wandeltrend #4: meer wandelcoaches

In een maatschappij waar iedereen iets van je moet, raken we onszelf soms kwijt. Nog nooit waren de mentale gezondheidsklachten zo hoog. Maar ook steeds meer mensen zien in dat de natuur een helende werking heeft. Wandelen kan een belangrijke rol spelen op het gebied van zelfontwikkeling. Kijk maar naar de explosieve groei van het aantal leefstijlcoaches en wandelcoaches, die wandelen als onderdeel van hun coaching gebruiken.

Leestips:
Lees 'Wandelcoaching: dit zijn de voordelen' > 
Lees 'Mindful wandelen: wat is het en wat levert het op' >
Lees 'Mindful luisteren tijdens je wandeling' >

Wat zijn de wandeltrends
(Foto: © Shutterstock)
Wat zijn de wandeltrends; journaling door een wandelaar.
Journaling, een trend onder wandelaars. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltrend #5: journaling

Foto’s of aantekeningen maken van je wandelingen, om niet te vergeten waar je voeten je heengevoerd hebben. Veel wandelaars documenteren op enige wijze hun wandelingen. Ooit eens gedacht aan ‘journaling’? Dat is een creatieve manier van het noteren van data en bullets, en het geeft je ook de mogelijkheid om je emoties, gedachten en reflecties op een originele manier vast te leggen. Het moderne 'logboek', zeg maar. Het biedt vooral ruimte voor zelfreflectie en zelfontwikkeling. Ook kun je de verbinding met de natuur op jouw creatieve wijze vormgeven. Een journal is jouw creatieve uitlaatklep, geeft je alle vrijheden en is bovendien een leuk naslagwerk voor een later moment.

Meer tips voor een wandel-logboek

Wandeltrend #6: urbex wandelen

Alles voor de likes op Instagram, niet waar? Zien we daarom een trend om te gaan wandelen op plekken waar dat eigenlijk niet mag? Urbex staat voor urban exploration, het verkennen van verlaten of verwaarloosde stedelijke locaties. Gezien de groeiende populariteit van deze zoekwoorden op social media, kun je spreken van een trend. Het verkennen van deze verlaten plekken kent vaak wel enige vorm van wandelen, klimmen of navigeren door ruige terreinen en brengt avontuur en ontdekking met zich mee. Denk bij urbexen aan verlaten industriegebieden, ziekenhuizen, landgoederen of andere stedelijke structuren, waar je vooral in België nog je hart mee op kunt halen. In Nederland moet je wat meer moeite doen, helemaal omdat de wet- en regelgeving hier een stuk strenger is. Je mag je niet zomaar op privé terrein begeven en het kan ook onveilig zijn.

Wat zijn de wandeltrends; urbex wandelen
Urbex of urban exploring: een wandeltrend. (Foto: © D. Nieuwland, Shutterstock)

Wandeltrend #7: wandelen en AI

Door de gigantische groei van Artificial Intelligence (AI) kunnen service en beleving steeds meer op maat gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan moderne projectietechnieken, waarbij je wordt ondergedompeld in een andere wereld, of in de geschiedenis. Wandel zij aan zij met bekende figuren uit het verleden over hun favoriete wandeltraject, terwijl je hen vragen stelt over wat er door hun gedachten gaat, of waarom dit hun favoriete plek is.

Ook de mogelijkheden op de smartphone zijn in ontwikkeling. Met filters kun je al informatie en graphics in beeld krijgen, over de realiteit heen. Een stadstour wordt zo nog interactiever. Je wandelt een nieuwe dimensie in.

Wandeltrend #8: onderhoud en recycling

Ook op het gebied van kleding en materiaal zal de duurzame keuze, recycling of de mogelijkheid tot upcycling een steeds belangrijke beslisfactor worden bij de aanschaf. Mede door de recessie en de hoge kosten voor energie en brandstof, hebben huishoudens minder geld te besteden. Belangrijk dus om aandacht te hebben voor het onderhoud van materialen, zodat deze langer meegaan.

Niet alleen retailers spelen in op de veranderende vraag van de consument, door bijvoorbeeld een reparatieservice aan te bieden. Merken hanteren steeds vaker gerecyclede en gecertificeerde materialen en moeten aan steeds strengere wet- en regelgeving voldoen voor het importeren van materialen en de productie van hun producten.

Leestips:
Lees 'Hoe maak je duurzame keuzes voor je wandeloutfit >
Lees 'Zo kun je je wandelschoenen recyclen of doneren' >
Lees 'Tips voor het onderhoud van je complete wandeluitrusting' >

schoenmaker werkt aan de zool van een leren schoen.
(Foto: © Shutterstock)

En wat zijn jouw voorspellingen?

Welke trends op wandelgebied zie jij? Tip de redactie van Wandel.nl via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Wandeltrends'. Dan kunnen we er wellicht aandacht aan besteden.