Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Laat je inspireren op social media door wandelinfluencers

Op online platforms is wandelen een hot item. Wij als Wandel.nl doen daar natuurlijk ook aan mee met onze accounts. Wat zijn nu leuke pagina’s en influencers die je als wandelaar eigenlijk niet mag missen als je op zoek bent naar een dosis inspiratie, wandelroutes en prachtige foto’s?

afbeelding van wandelaars op de heide

De kracht van een community

Tegenwoordig is bijna iedereen actief op social media. Het is hartstikke leuk om van vrienden en familie te zien wat ze beleven en om zelf jouw avonturen te delen. Maar social media is voor velen ook een bron van inspiratie. Hans Vos (65), uit Zutphen, richtte in 2016 de Facebookgroep ‘Ik wandel graag’ op. Puur voor de lol en uit nieuwsgierigheid. “Ik had al een pagina, maar daar kon ik alleen zelf dingen op posten. Door een blessure kon ik niet meer hardlopen en ben ik begonnen met wandelen, eigenlijk als therapie. Samen met mijn vrouw wandel ik nu routes, liefst goed gemarkeerde, want in navigeren zijn we geen helden. LAW’s zijn onze favoriet. Al mijn hele leven wilde ik het Pieterpad lopen en vind ik het leuk om foto’s te maken. Zodoende ben ik met mijn eigen pagina gestart. Maar ik wilde eens zien wat er zou gebeuren als ik met een groep zou starten, waar ook anderen berichten kunnen posten en hoe dat zich zou ontwikkelen. Hoe lang zou het duren voordat ik 100 en dan 1000 volgers heb?”

afbeelding van Hans Vos tijdens een wandelreis.
Hans Vos.

Groter

Dat de groep tot één van de grootste Nederlandstalige wandelgroepen op Facebook zou uitgroeien had hij nooit verwacht. “We hebben nu bijna 100.000 leden!” vervolgt Hans trots. “En ik zeg ‘we’, want het beheren van de groep kost veel tijd. Er wordt zoveel gepost, dat ik het niet meer alleen kon doen. Gea helpt mij nu daarbij. We houden in de gaten dat het netjes blijft en dat iedereen zich aan de ‘regels’ houdt. Deze groep is in het leven geroepen om wandelroutes en mooie foto’s met elkaar te delen. Dat willen we ook graag zo houden.”

In contact met elkaar

Wandelen is populairder dan ooit. Sinds het voorjaar van 2021 heeft de groep ‘Ik wandel graag’ een enorme groei doorgemaakt. Door de lockdowns zijn veel mensen gaan wandelen en dat resulteerde in een forse groei van de community. “De groep fungeert echt als een community. Mensen worden lid omdat ze in contact willen komen met andere wandelaars, ze wisselen tips en routes uit, delen hun verhalen en foto’s met elkaar. En het mooie is: de groei van de groep is volledig organisch. We hebben er geen euro aan gespendeerd, maar mensen komen via via bij de groep terecht. Het geeft ook wel aan dat er behoefte is aan een dergelijke community en stiekem vind ik dat ook het leukste van deze hele groep: de voldoening die het niet alleen mij, maar ook de leden brengt, die hun mooie wandelingen kunnen delen en daarmee anderen inspireren. Voor veel beginnende wandelaars is de groep een naslagwerk om routes te ontdekken.”

Dat er onverwachte dingen in de groep gebeuren maakt het helemaal compleet voor Hans. “Hoe leuk is het om te lezen dat twee leden elkaar door deze groep gevonden hebben en nu getrouwd zijn! Dat is toch fantastisch!”

Wandelinfluencers op Instagram

Op Instagram kun je vooral personen volgen en ligt de nadruk meer op het beeld dat gedeeld wordt, dan op het verhaal erachter. 'Een beeld zegt meer dan 1000 woorden' gaat voor Instagram wel op. Je zult vast ons eigen Wandel.nl-account al volgen? In ons nieuwste magazine komen Rick Mulder van @ik.wil.hiken en Maaike van Meerten van @buiten.leven aan het woord, die veel buiten te vinden zijn om ons te inspireren en de liefde voor de natuur met ons delen. Als programmamaker bij het RIVM houdt Maaike zich bezig met hoe we Nederland gezonder en groener kunnen maken. Ze gebruikt zelf ook Instagram om wandelinspiratie op te doen. Haar top 5:

 1. Ga eens wandelen – "Maaike en haar hond Thorvi komen op de mooiste plekken, volg ze voor leuke tips."
 2. Wandel addiction – "Wandelen is… de haast uit je hoofd halen en kijken wat er over blijft. Daarnaast is Sieglinde fanatiek fotografe."
 3. Westphilwandelt – "Laura en Adriaan nemen je met hun prachtige foto’s mee op hun wandelavonturen."
 4. Wonderlijk wandelen – "Viola weet haar wandelingen in boeiende foto’s vast te leggen."
 5. Wandelbankjes – "Een wandeling is niet compleet zonder een pauze op… een bankje. Dit account zet wandelbankjes op een rijtje. Geniet van de uitzichten!"
afbeelding van wandelaar Maaike van Meerten
Maaike van Meerten plaatste deze wandelfoto op haar Instagram-account @buiten.leven.
afbeelding van een schotse hooglander
Een van de mooie natuurfoto's van Joren de Jager op zijn Instagram-account @jorendejager.

Meer inspiratie

Nog niet genoeg inspiratie? Wij tippen je nog een paar extra accounts op Instagram:

 • Jorendejager – Wie droomt er nu niet van om de mooiste wildlife foto’s te maken? Lukt dat je nog niet, dan kun je je op dit account vergapen aan de prachtige foto’s.
 • Wandelboswachter Ellen - Zij maakt de leukste en spannendste wandelingen, vaak samen met haar dochter Agnes. Je kunt beide kennen van hun blog 'Op safari in Nederland' op Wandel.nl.
 • Wandawandelt – Wanda is een echte wandelfanaat en deelt haar wandelroutes, mooiste bestemmingen en tips met je.
 • Hier_moetjezijn – Ontdek via dit account de allermooiste plekjes en mooiste avonturen in Nederland.
 • Lonneke.outdoor – Lonneke geeft je tips waar je met de hond mooie wandelingen kunt maken.
 • Wereldwijd Wandelen – Kelsey wandelt waar haar voeten haar heenvoeren. Laat je inspireren door de vele mooie wandelroutes in binnen- en buitenland.
 • Backtonaturehikes – Eva en Nicola zijn niet alleen fanatieke wandelaars, ze genieten ook met volle teugen van de natuur en maken anderen daar graag deelgenoot van met onder andere hun boek en events.
 • Wandel.plezier  – Ontdek de mooiste wandelplekjes van Vlaanderen en daarbuiten.
 • Opwandel – Dorien deelt prachtige foto’s van haar wandelavonturen.
 • Wandel lust – Ontdek Vlaanderen met dit wandelende gezin.
 • I walk around the world – Volg Tom, die bezig is de hele wereld rond te wandelen.

Volg je Wandel.nl?

Natuurlijk is Wandel.nl ook te vinden op social media. Op Facebook en Instagram delen we interessante routes en tips en houden we regelmatig acties waarbij je prijzen kunt winnen. Volg je ons al?

Bekijk Wandel.nl op Instagram