Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Vijf populaire wandelroutes onder onze social-mediavolgers

Dit jaar hebben wij veel mooie wandelroutes gedeeld op onze social-mediakanalen. Van korte ommetjes tot langere wandelroutes door verschillende omgevingen. Een aantal routes waren zeer populair onder onze volgers. Wij zetten de vijf meest populaire routes voor je op een rij.

Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug
Kaapse Bossen, Utrechtse Heuvelrug (Foto: © Maaike Van Meerten)

Niet alleen via Wandel.nl en onze wekelijkse nieuwsbrief willen wij wandelaars zoveel mogelijk inspireren. Ook op Facebook en Instagram plaatsen we bijna dagelijks berichten over wandelevenementen, wandelreizen én de leukste routes in binnen- en buitenland. Volg jij ons nog niet, maar lijkt het jou wel leuk om ons te volgen? Ga dan naar Facebook of Instagram en klik op die volgknop! En heb je zelf een leuke wandelroute gelopen? Tag ons dan in jouw foto’s en wie weet staat jouw wandeling binnenkort op Wandel.nl.

1. Gele zwerfkeienroute Loenermark (Gelderland)

Loenen op de Veluwe is zo’n plek waar je wandelhart sneller van gaat kloppen. De omgeving heeft zoveel te bieden. Het glooiende landschap met bossen, heidevelden, vennetjes, sprengen en zelfs de hoogste waterval van Nederland. Daarnaast vind je er een schaapskooi. Als je geluk hebt kom je op een van de heidevelden de herder tegen met zijn kudde.

Routes zijn er genoeg te vinden. Wij raden de Gele zwerfkeiroute aan van 13,5 kilometer. Deze wandelroute is gemakkelijk te volgen via de gele markering en start naast de schaapskooi Loenermark. Vanaf hier kun je ook kortere gemarkeerde routes starten van 2,5 – 6 of 7 kilometer.

Meer informatie
Gele zwerfkeienroute Loenermark
Loenense waterval (Foto: © Fieke Fenneman)
Uitkijktoren De Kaap, Kaapse Bossen Utrecht
Uitkijktoren De Kaap (Foto: © Maaike Van Meerten)

2. Hoogtepuntenroute Kaapse Bossen (Utrecht)

De Utrechtse Heuvelrug zit vol verborgen wandelplekjes. Je kunt bijvoorbeeld prachtig wandelen rondom uitkijktoren de Kaap in de Kaapse Bossen. Je loopt hier over de flanken van de eeuwenoude stuwwal. Over kronkelige bospaadjes en langs oude lanen en velden met eikenhakhout.

Wandel vanaf parkeerplaats Kaapse bossen de Hoogtepuntenroute van 9 kilometer. Deze route is gemakkelijk te volgen via de donkerblauwe markering. Let wel op: het is een populair wandelgebied. Loop doordeweeks of vroeg in de ochtend om van de rust te genieten.

Bekijk de wandelroute

3. Stadswandeling Weesp (Noord-Holland)

Weesp is een oude vestingstad met een prachtig historisch centrum, dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Wandelend door deze stad zie je de geschiedenis overal terug. De bastions en aardwallen zijn grotendeels intact gebleven. Bewonder onderweg de oude geveltjes, smalle steegjes en pittoreske pleintjes.

Een wandeling die je langs al dit moois brengt is het Waterlinieommetje Weesp van 4,8 kilometer. De route is te volgen via een routebeschrijving, maar je kunt de route ook via je telefoon volgen. Onderweg wordt er meer verteld over verschillende historische punten.

Download de route
Vestingstad Weesp
Vestingstad Weesp (Foto: © Samantha Hoornweg)
Boomkroonpad in Drenthe
Het Boomkroonpad in Drenthe (Foto: © Lonneke Swinkels)

4. Boomkroonpad (Drenthe)

Het Boomkroonpad is 125 meter lang en 22 meter hoog. Je start je wandeling onder de grond. Hier zie je welke dieren zich onder de grond bevinden. Vervolgens loop je de trap op naar 7 meter hoogte en loop je kriskras over de paden door het bos omhoog naar hoogte van 22 meter. Een must om te bezoeken als je in de buurt bent!

Een bezoek aan het Kroonboompad kost €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen. Maar een wandeling rondom de toren kun je geheel kosteloos maken. Wij raden het Boswachterspad Beek en Bos aan van 17 kilometer. Deze wandeling is goed te volgen via de oranje markering. Vanaf de toren starten nog 4 gemarkeerde wandelroutes van 3, 4, 5 en 9 kilometer.

Meer informatie

5. Klompenpad Vuylcoppad, het verdronken bos (Utrecht)

Deze wandeling spreekt absoluut tot de verbeelding. Vanaf een vlonderpad kun je een stukje bos bewonderen dat permanent onder water is gezet. Vandaar ook de naam: het verdronken bos. De stompjes van de bomen worden in de loop der jaren steeds korten en zullen uiteindelijk verdwijnen. Ga hier dus snel op pad om het mysterieuze aanbeeld te bewonderen.

Het Klompenpad Vuylcoppad loopt langs het verdronken bos. Deze blauw gemarkeerde wandelroute van 8 of 11 kilometer brengt je daarnaast door de weilanden van Schalkwijk, langs een lint aan boerderijen en forten van de Hollandse Waterlinie.

Bekijk de route
Het verdronken bos in Schalkwijk, Utrecht
Het verdronken bos (Foto: © Lonneke Swinkels)
Het Leudal, Noord Limburg
Voetgangersbaileybrug Nunhem in het Leudal (Foto: © Suze Vermeer)

Nog eentje dan: Het Leudal (Noord-Limburg)

Dit gebied haalde nét niet het top-5 lijstje. Maar omdat wij hier zo hebben genoten delen we hem toch! In het Leudal in Noord-Limburg wandel je langs oneindig veel waterstroompjes, over slingerpaadjes en heuvel op heuvel af door het loofbos. Ook zie je duidelijk de aanwezigheid van de bever, dankzij de vele knaagsporen.

Vanaf het bezoekerscentrum zijn een tal van wandelroutes uitgezet. Wij liepen de Bruggenroute van 9,7 kilometer te volgen via de aangegeven knooppunten. Maar het blauw gemarkeerde Water Wandel Wereld pad van 15 kilometer schijnt ook echt een aanrader te zijn.

Bekijk de Bruggenroute