Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit zijn de 10 mooiste Trage Tochten in Nederland

Trage Tochten zijn natuurwandelingen die grotendeels over onverharde paden gaan. Maar met zoveel wandelroutes (673 stuks door heel Nederland) is het moeilijk kiezen. Welke wandelroutes zijn het mooist? We vroegen het aan Rob Wolfs, grondlegger van de Trage Tochten.

mooiste Trage Tochten in Nederland: Posbank
Posbank. (Tekst & foto: © Sietske de Vet)
mooiste Trage Tochten in Nederland
Bordje op de Trage Tocht op Landgoed Baest. (Foto: © Rob Wolfs)

Trage Tochten: kwalitatief en ‘slow’ wandelen

Voor doorgewinterde wandelaars zijn de Trage Tochten een begrip. Maar waarom heten deze tochten eigenlijk ‘traag’? De geestelijk vader van de Trage Tochten vertelt in Magazine Wandel.nl nr. 4 van 2023: “Wandelen is sowieso al een trage beweging. Door traag te wandelen, geniet je meer van de omgeving. Daarnaast kun je het begrip ‘traag’ ook linken aan de populaire slow-bewegingen in Europa, zoals slowfood en slowthinking.’ Het begrip ‘slow’ staat voor bewustwording en toewijding aan kwaliteit. En dat is precies waar het bij de Trage Tochten om gaat: al wandelend op een trage oftewel rustige manier het landschap beleven.” We vroegen de bedenker van de Trage Tochten om een top-10. Zijn top-3 is overduidelijk, maar de routetips daarna zijn willekeurig gekozen.

De mooiste Trage Tochten, nr. 1: Posbank (16 km)

Al jarenlang is de Posbank een toeristische pleisterplaats van formaat. Eenmaal ter plekke begrijp je waarom: het is een van de mooiste natuurgebieden van ons land. Uitgestrekte heidevelden, oeroude bossen en glooiende heuvels. Of beter gezegd: bergen, want sommige reiken tot wel honderd meter hoog. Voor deze Trage Tocht zijn de mooiste paadjes geselecteerd, omhoog en omlaag, van links naar rechts, afgewisseld met oogstrelende vergezichten. Tip: kies een doordeweekse dag, dan is het minder druk.

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Posbank
Posbank. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 2: Vilsteren (13 km)

Landgoed Vilsteren is een pareltje in het Vechtdal. Je start en eindigt bij de rooms-katholieke kerk van het dorpje Vilsteren, dat deel uitmaakt van het landgoed. En dan begint het grote genieten: romantische laantjes met knoestige bomen voeren langs boerderijen, een theekoepel en een kluizenaarshut. De slingerende paden, kenmerkend voor de Engelse landschapsstijl, bieden her en der verrassende doorkijkjes op de Vecht. Een mooie mix van bos en boerenland, maar ook van natuur en cultuurhistorie.

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Vilsteren
Vilsteren. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 3: Balloo (19, 13 of 7 km)

Dit is Drenthe zoals het moet zijn, met brinkdorpen, bos, heide, hunebedden en oude boerderijen. Je wandelt door het ongerepte beek- en esdorpenlandschap van de Drentse Aa, vrijwel uitsluitend over onverharde paden, van smal tot breed, van zanderig tot zompig. Alles ademt hier rust en stilte. Je start en eindigt bij de schaapskooi, thuishaven van de grootste kudde van Drenthe. Geen schaap te bekennen? Grote kans dat je de vierhonderd Drentse heideschapen onderweg alsnog tegenkomt.

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Balloo
Balloo. (Foto: © Rob Wolfs)
mooiste Trage Tochten in Nederland: Losser
Losser. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 4: Losser (19 km)

Ten noorden van Enschede ligt een verrassend, afwisselend gebied. Je start bij een eenzaam gelegen boerderij op landgoed De Snippert. Via het Haagse Bos – jawel, ook in het oosten van ons land ligt een bos met deze naam – bereik je een heerlijk halfopen boerenlandschap. Fluitende vogels, een vluchtende haas, slechts een enkele wandelaar. Dit is het Twentse land in optima forma. Slingerpaadjes en een Laarzenpad – waterdichte schoenen zijn een must – brengen je terug naar de boerderij.

Bekijk de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Beek-Ubbergen
Beek-Ubbergen. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 5: Beek (15 km)

Een toproute, letterlijk en figuurlijk. Je beklimt hoge heuvels met prachtige panorama’s en daalt af naar diepe dalen. Het Rijk van Nijmegen ten voeten uit. Oude beukenlanen, kastanjebomen en open velden wisselen elkaar af. Na het Filosofendal en de Duivelsberg is het aangenaam verpozen in de pannenkoekenboerderij. Ook daarna gaat het omhoog en omlaag: je kruist de Zevenheuvelenweg – dé kuitenbijter van de Njmeegse Vierdaagse – en keert via tal van trappen en een beekje terug naar Beek.

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Noetsele
Noetsele. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 6: Noetsele (15 km)

Ooit gehoord van de Noetselenberg? Het is niet alleen een berg van bijna zestig meter hoogte, maar ook een particulier landgoed. Deze Trage Tocht doet beide aan. De eerste kilometers kom je nog wat wandelaars tegen die zich vermaken in en rond het Buitencentrum. Maar voorbij de berg, met weids uitzicht over de Sallandse Heuvelrug, wordt het steeds stiller. Jeneverbesstruiken, grillig gevormde eiken, statige boslanen en een klein buurtschap vormen de ingrediënten van deze aangename wandeling.

Download de wandelroute

De mooiste Trage Tochten, nr. 7: Valkenburg (14 km)

Voor de échte heuvels ga je naar Zuid-Limburg. Maar deze route heeft meer in petto: een lieflijk riviertje, schilderachtige kastelen, een heuveltop en een bruisend stadje. Al kort na de start sta je midden in het Geuldal, een eldorado voor wandelaars. Je passeert twee kastelen, beklimt de Schaelsberg en daalt voorbij een plateau van glooiende graslanden af naar Valkenburg. Bezoek de mergelgrotten, de kasteelruïne en pauzeer op een terras. Wedden dat je tijd te kort komt?

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Valkenburg
Valkenburg. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 8: Varssel (11 km)

Wie van landgoederen houdt, komt met deze Trage Tocht goed aan zijn trekken. Op landgoed Zelle rijgen beukenlanen, smalle paadjes en zandwegen de ene highlight na de andere aan elkaar: van boerderijen en weidse akkers tot een bijzonder stukje natte natuur met grazende runderen. Ronduit verrassend zijn de zigzagdijkjes door een doolhofbos. Mensen kom je er amper tegen, hooguit een paar sportievelingen op de golfbaan, waar je aan het eind van de route overheen loopt.

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Varssel
Varssel. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 9: Assen (14 km)

Een vreemde eend in de bijt: een Trage Tocht die de groene en waterrijke gordels in en rond de stad aandoet. Deze Stadse Tocht leidt door een park, bos en de romantische beekdalen van Drentse Aa en Deurzerdiep. Bezoek het Duurzaamheidscentrum met horeca en bewonder het standbeeld van Bartje, hét icoon van Drenthe. Reactie van een wandelaar: ‘ik wist niet dat Assen zoveel bos en groenstroken had. De rust en stilte waren aangenaam en onverwacht.’

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland: Assen
Assen. (Foto: © Rob Wolfs)

De mooiste Trage Tochten, nr. 10: Landgoed Baest (16 km)

Een wandeling om stil van te worden. Je start bij een natuurbegraafplaats bij Huis te Baest, in het Brabantse land tussen Oirschot en Middelbeers. Al snel bereik je een stiltegebied waar boslanen en graslanden overheersen. Stille wateren zoals de Kleine en Groote Beerze, met meanders en bruggetjes, maken de idylle compleet. Aan de noordkant van het Wilhelminakanaal bevindt zich nóg een stille parel: de Kapel van de Heilige Eik. Wat een rust en stilte hier!

Download de wandelroute
mooiste Trage Tochten in Nederland, Landgoed Baest
Landgoed Baest. (Foto: © Rob Wolfs)