Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden

De maand oktober is uitgeroepen tot de maand van het onverharde pad. Een mooi moment om stil te staan bij de verschillende ondergronden. Waar moet je rekening mee houden als je veel in de natuur wandelt over onverharde paden?

Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden weiland
(Foto: © Shutterstock)

Van verhard naar onverhard wandelen

De één loopt liefst op verharde paden en de ander heeft een duidelijke voorkeur voor onverhard. De keuze is heel persoonlijk, maar aan onverhard wandelen zit een fysiek voordeel, mits je de juiste voorbereiding treft, vindt Jos Gerner. Hij is eigenaar van Excelsior, een schoenenwinkel waar ze zijn gespecialiseerd in alles wat met voeten te maken heeft.

“Het grote verschil tussen wandelen op verharde en onverharde paden zit hem in de belasting van je benen en voeten. Die moeten harder werken, afhankelijk van de hardheid en de ongelijkheid van de ondergrond. In mul zand bijvoorbeeld zul je merken dat je makkelijker wegzakt bij de stappen die je zet, je lichaam moet de spieren aanspannen om stabiel te blijven en meer kracht genereren om te kunnen stappen en dat geeft een andere druk op je spieren, banden, pezen en gewrichten dan bij het lopen op een verhard pad. Het lopen gaat zwaarder en je zult daardoor ook minder snel wandelen. Veel mensen vinden het prettig om onverhard te lopen. Doordat je hele lichaam mee moet werken en zich steeds moet aanpassen aan de veranderende ondergrond ervaren veel wandelaars minder stijfheid in de rug. Bovendien is het een goede training om je spieren sterker te maken.”

Verandering van ondergrond is wennen

“Elke verandering van ondergrond betekent dat je lichaam moet wennen aan het anders gebruiken van spieren, banden en pezen,” vervolgt Gerner. Wil je blessures voorkomen en ben je gewend om alleen maar verhard te wandelen, dan is het verstandig om de belastbaarheid langzaam om te bouwen. “Dat betekent dat je de intensiteit van je wandeling moet verminderen. Hoe groter de verandering, des te meer je de duur naar beneden moet bijstellen. Dus als je twee uur kunt wandelen op verharde ondergrond, dan is het verstandig om te beginnen met maximaal een uur wandelen over bospaden. Voor mul zand geldt dat je de wandelduur zelfs nog meer moet inkorten om overbelasting te voorkomen. Het hardere strandgedeelte zit daar dan tussenin.”

Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden gras
(Foto: © Shutterstock)
Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden in de bergen
(Foto: © Shutterstock)

Trainen en je spieren versterken voor onverhard wandelen

Naast het aanpassen van de intensiteit is het ook belangrijk om te werken aan de versterking van je enkels en beenspieren. Je kunt dan makkelijker anticiperen op de veranderingen onder je voeten en zult minder snel zwikken of een misstap maken. De app ‘Versterk je enkel’ (via Google Play of App Store) is ontwikkeld door het Ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie en orthopedisch chirurgen. In de app vindt je veel oefeningen, die je gemakkelijk thuis kunt doen en je zullen helpen om je enkelstabiliteit te verbeteren.

Verschillende wandelschoenen per ondergrond

Wandelen op een onverharde ondergrond vraagt ook iets van je schoenen. “Je zult merken dat op een onverharde ondergrond je schoen wat meer beweegt dan op verharde ondergrond en de ondergrond al iets van demping geeft. Voor onverhard wandelen is de demping van de schoen dan ook minder belangrijk, maar stabiliteit juist des te meer. Je zou dan bijvoorbeeld een midhoge wandelschoen kunnen overwegen. De ondergrond kan ook meer grip vereisen, zeker als het terrein erg ongelijk is, zoals in de bergen. Wandelschoenen worden in verschillende categorieën ingedeeld. Het ABCD-systeem is daarbij een heel handige leidraad,” legt Gerner uit. Wil je wandelschoenen voor onverhard wandelen aanschaffen? Laat je dan goed informeren bij een speciaalzaak en test hier verschillenden soorten uit. In dit artikel hebben we de verschillen tussen hoge en lage wandelschoenen uiteengezet.

Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden wandelschoenen
(Foto: © Shutterstock)
Hier moet je aan denken bij het wandelen op onverharde paden heidewandeling
(Foto: © Shutterstock)

Campagne voor meer onverharde wandelpaden

Onverharde wandelpaden zijn al zo oud als de weg naar Rome, letterlijk. Door de eeuwen heen ontstonden allerlei paden, waarover men handel voerde en zich van A naar B verplaatste. Denk maar aan oude karrensporen, kerkenpaden tussen dorpen of jaagpaden langs kanaaltjes. Vandaag de dag worden dit soort oude onverharde wegen en paden steeds zeldzamer, terwijl ze een belangrijke cultuurhistorische waarde hebben. Wandelnet zet zich in om het onverharde wandelpad te beschermen en voert hiervoor jaarlijks campagne.

Oktober is dan ook door hen uitgeroepen tot de ‘maand van het onverharde pad’. In deze maand wil Wandelnet wandelaars inspireren om onverharde paden te ontdekken. Deel dus jouw favoriete onverharde paden op de kaart en doe mee aan de winactie. Je kunt je ook aanmelden voor een ode-wandeling van TeVoet.