Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste boswandelingen van Nederland

Welk jaargetijde het ook is, wandelen in het bos is altijd mooi. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Met het voorjaar in zicht wordt het tijd om de mooiste boswandelingen voor je op een rijtje te zetten, zodat jij getuige kunt zijn van het ontluiken van de eerste groene knoppen in de bomen.

Header | /mooiste-boswandelingen-veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe (Otterlo – Hoenderloo - Schaarsbergen, Gelderland)

Bijna nergens in Nederland is de natuur zo overweldigend als in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af. Zo sta je het ene moment in loofbos en niet veel verder in naald- of gemengd bos. Maar ook heidevelden, grasvlakten en stuifzand zullen waarschijnlijk onderdeel zijn van jouw wandeling. Houd de ogen tijdens het wandelen goed open. Edelherten, moeflons, wilde zwijnen en vossen kunnen zo je pad kruisen. Wie weet zie je wel sporen van de wolf! In het Nationaal Park zijn verschillende wandelroutes uitgezet, die middels markering zijn te volgen. Een uitgebreide plattegrond is op diverse punten bij de entree en in het park tegen betaling verkrijgbaar.

Naar de site van Nationale Park De Hoge Veluwe

De Kaapse Bossen (Doorn, Utrecht)

Brede beukenlanen, slingerende bospaadjes, boswallen en een prachtig uitzicht vanaf uitkijktoren De Kaap. Nabij Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug, liggen de Kaapse Bossen. Een bijzonder bosgebied, waar cultuurhistorie en natuurschoon hand in hand gaan en waar je zo verrast kunt worden door een ree of een marter.
Natuurmonumenten heeft meerdere wandelroutes voor je uitgestippeld, variërend in afstand van 2 tot 8,5 kilometer.

Meer informatie over dit gebied
De Kaapse bossen
De Kaapse bossen
Het Speulder- en Sprielderbos
Het Speulder- en Sprielderbos

Het Speulder- en Sprielderbos (Ermelo – Putten – Garderen, Gelderland)

Tussen Ermelo en Garderen ligt ’t Speulder- en Sprielderbos. Een bos dat een eigen sfeer ademt. Bomen groeien in vreemde bochten en lijken te dansen. In vroeger tijden werden alleen de rechte bomen gekapt voor de bouw van huizen, waardoor de kromme stammetjes bleven staan en alle ruimte kregen om in alle mogelijke bochten te groeien. Het Solse Gat heeft ook een eigen verhaal. Als straf van God is een klooster hier in de grond weggezakt, wat het gat veroorzaakt heeft. Maar meer waarschijnlijk is de verklaring dat het een gletsjerkuil is die in de laatste ijstijd is ontstaan. Ontdek dit bos vol mythes en legenden. Staatsbosbeheer heeft diverse wandelroutes uitgezet, variërend van 5,8 tot 12 kilometer.

Meer info over dit gebied

Vijlenerbos (Epen – Vaals, Limburg)

Hoogtemeters, fantastische uitzichten en misschien kom je wel oog in oog te staan met de wilde kat. Het Vijlenerbos doet on-Nederlands aan, zo gelegen op de glooiende Limburgse heuvels. Eigenlijk bestaat het Vijlenerbos uit meerdere kleine bosgebieden tussen Epen en het Drielandenpunt bij Vaals. Het grenst dan ook aan de Belgische en Duitse grens. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer en kent drie uitgestippelde wandelingen, variërend van 4 tot 5,5 kilometer. Wil je een langere wandeling maken? Dan is deze route van 15,2 kilometer een aanrader.

Meer info over dit gebied
Het Vijlenerbos
Het Vijlenerbos
De N70 bij Nijmegen
De N70 bij Nijmegen

N70 wandelroute (Berg en dal, Gelderland)

In 1970 werd ter gelegenheid van het natuurbeschermingsjaar een natuurwandelroute ontwikkeld in het Rijk van Nijmegen, de N70. Deze wandeling is immens populair vanwege de mooie bospaden, vergezichten over de polders, akkers en beekdalen en pittige beklimmingen van de acht ‘bergen’ die je onderweg tegenkomt. Geen gemakkelijke route om te wandelen. Er moeten flink wat hoogtemeters overwonnen worden, waaronder 500 traptreden.
De totale route is 14,2 kilometer, maar kan op verschillende punten ingekort worden. 

Meer info over deze route

Oisterwijkse bossen en vennen (Oisterwijk, Noord-Brabant)

Het bos van Oisterwijk is doorspekt met vennen. Deze wandeling voert je door het betoverende Brabantse landschap waar bos, heide  en fraaie uitzichten over de vennen elkaar afwisselen. Wie vroeg uit de veren is en mazzel heeft met de weersomstandigheden kan de sprookjesachtige mist zien opstijgen boven de vennen. De wandelroute van Natuurmonumenten is 9  kilometer en gemarkeerd.

Meer info over deze route
De Oisterwijkse bossen
De Oisterwijkse bossen