Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Heidewandelingen op het Ballooërveld

Voor veel wandelaars is dit de mooiste tijd van het jaar. Het moment dat de heide paars kleurt en het glooiende paarse tapijt je uitnodigt om een mooie wandeling te maken. Eén van de mooiste heidevelden vind je in Drenthe, het Ballooërveld.

Heideveld in de mist en magische kleuren.
(Foto's: © Shutterstock)

In Drenthe, in de gemeente Aa en Hunze, ligt het Ballooërveld genesteld tussen de dorpen Gasteren, Rolde en Loon. De vorming van dit gebied gaat terug naar de voorlaatste ijstijd, toen het landijs het Drents Plateau vormde. Door erosie en smeltwaterdalen ontstond het Ballooërveld zoals we het nu kennen. Met kenmerkende pingo’s en de smeltwaterdalen die nu als bovenloop van beken te herkennen zijn. De wind had vrij spel en deed het zand opstuiven, wat we nu herkennen als zandduinen. Dat in dit gebied al vroeg de eerste mensen zich vestigden blijkt uit de vele archeologische vondsten uit de steentijd en akkerbouw uit de ijzertijd, tot elementen die nog steeds in het landschap zichtbaar zijn, zoals de grafheuvels, hunebedden en karrensporen.

De grootste schaapskudde van Drenthe

Het landschap van het Ballooërveld bestaat uit overwegend heide- en vergraste heidebegroeiing, afgewisseld met veenmeertjes, dennenbos en zandverstuivingen. Hier graast de grootste schaapskudde van Drenthe. De 400 Drentse heideschapen huizen in de schaapskooi, aan de rand van het Ballooërveld. Daar staat een informatiebord waar je de schaapskudde die dag kunt vinden.

Locatie: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo

schapen in de bloeiende, paarse heide.
bloeiende, paarse heide langs het wandelpad.

Boswachterspad Ballooërveld

Deze wandeling van 9 kilometer voert je terug in de tijd. Je vindt hier het oude landschap van 1900 nog terug met haar historische sporen. Niet alleen grafheuvels vind je terug in het landschap. De eeuwenoude karrensporen doen denken aan een drukke verkeersdag in de Middeleeuwen en de tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog maakt de oorlog bijna tastbaar. En dat in het heideveld, dat zo mooi paars kleurt als de heide bloeit. Vanaf de Galgenberg heb je een weids uitzicht over dit desolate gebied en wie weet zie je in de verte de schaapskudde.

Startpunt: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo

Bekijk de route

Boswachterspad Rolderrug

Voor de fanatieke wandelaar die graag een flinke afstand aflegt is deze wandeling van 21 kilometer een aanrader. Historie en cultuur worden in deze wandeling gecombineerd. Hunebedden, heidevelden, ‘oernatuur’ in het beekdal van het Rolderdiep, door het stroomgebeid van de Drentsche Aa en over stuwwallen. Het Ballooërveld maakt uiteraard deel uit van deze wandeling. De route is niet gemarkeerd, maar is te downloaden (pdf en gpx) via de site van Staatsbosbeheer.

Startpunt: Toegangspoort Deurze, achter Asserstraat 63, 9451 TA Rolde

Bekijk de route
twee vrouwen wandelen op een zandpad door de paarse heide.
een slingerend zandpad door de paarse heide.

Rondje Ballooërveld

Wil je geen vaste route volgen? Zoek dan eens een leuke wandeling via Komoot, zoals dit rondje over het Ballooërveld van ruim 12 kilometer. Vanaf de schaapskooi slingert deze wandeling zich over de paarse velden van het Ballooërveld. Het leuke van deze route is dat je hier ook paden bewandelt die niet in een gemarkeerde route zijn opgenomen. Je komt ook in het stroomgebied van de Drentsche Aa, die nog wel eens buiten de oevers wil treden en waar je prachtig zicht hebt over de omliggende velden.

Startpunt: Schaapskooi Ballooërveld, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo

Bekijk de route