Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over het paarse goud van Kampina

Van de grote heidegebieden in Nederland springt de Brabantse Kampina eruit. Behalve oneindige paarse velden tref je er zilveren vennetjes en lome bossen. De NS-wandeling Kampina brengt je door dit gebied. Kers op de taart van de wandeling is de finish in Oisterwijk, de Parel van Brabant.

De Kampina
De Kampina, foto: Shutterstock - R. De Bruijn Photography
De roodborsttapuit
De roodborsttapuit

De Kampina is een natuurgebied met behalve droge ook natte heide, bossen, beekjes en vennetjes. Boven de vennen zie je met wat geluk boomvalken jagen op libellen, die op hun beurt muggen proberen te verschalken. Andere bijzondere vogels op de Kampina zijn wulp, boompieper en roodborsttapuit. Buiten heidetijd, in november en maart, maak je kans om kraanvogels te spotten. Zij rusten en eten hier tijdens de vogeltrek.

Na de oogstrelende heide, halverwege deze NS-wandeling, volgen de verkoelende Oisterwijkse bossen. Opeens wandel je door een heel andere ambiance: prachtig gevarieerde bossen, licht glooiend, met slingerpaadjes. En het allermooiste: de bossen tellen vele verscholen vennetjes vol waterlelies. Het fraaiste is het Voorste Goorven (‘goor’ betekent moeras), met z’n grillige oeverlijn.

Aan het eind van deze NS-wandeling kom je in Oisterwijk, ‘de Parel van Brabant’. Blikvanger is een oude linde. Rondom de stam staat een bankje waarop het prima uitrusten is. De oorspronkelijke Oisterwijkse Marialinde dateert uit het jaar 1388. Bij een felle brand in de zestiende eeuw bleef de linde op wonderlijke wijze gespaard. Om deze reden kreeg de linde bovennatuurlijke krachten toebedeeld. De boom waar je nu langskomt, is overigens niet de boom uit 1388. In de negentiende eeuw leek de oude linde het loodje te leggen, maar wonder boven wonder groeide er een loot uit het hart van de boom. Dit is de huidige linde. Ander opvallend punt in Oisterwijk is het historische gemeentehuis.

Het gemeentehuis van Oisterwijk
Het gemeentehuis van Oisterwijk, foto: Wikimedia - Johan Bakker

De NS-wandeling Kampina

Deze 18 kilometer lange route gaat van het station in Boxtel naar Oisterwijk. De route bestaat voor 80% uit onverharde paden.  

Meer info over de NS-wandeling Kampina