Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Natuurgrenspark De Groote Heide: 685 kilometer aan wandelplezier

De Groote Heide is een prachtig natuurgebied aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Het park bestaat uit tal van natuurgebieden, onderling verbonden met een wandelnetwerk. Wandel.nl vertelt je meer over dit natuurgrenspark.

De Groote Heide
De Groote Heide (Afbeelding: Marijn Heuts)

Wat is Natuurgrenspark De Groote Heide

De Groote Heide is een natuurgebied van 6000 hectare aan prachtige natuur, met heide, bossen, vennen en riviertjes. De natuur loopt van de groene zuidkant van Eindhoven tot in het Belgische Neerpelt. Zes gemeenten werken samen om het natuurgebied en ‘hun’ natuur te koesteren. Het gevarieerde en veelzijdige natuurgebied is van uitzonderlijke waarde dankzij de grote biodiversiteit, het staat zelfs in de top-tien van mooiste natuurgebieden van Europa.

Ongeveer honderd jaar geleden was De Groote Heide nog één groot gebied, bestaande uit vrijwel alleen heide. Door het aanleggen van dorpen, steden, wegen, bossen, weides en akkers wordt de natuur onderbroken. In eerste instantie zou je denken: zonde van de natuur… Maar dat is zeker niet waar, want het gebied is hierdoor juist gevarieerder geworden. Zo kun je naast de natuur, rust en ruimte ook historische monumenten bezoeken, en steden en kleine charmante dorpjes die de mogelijkheid bieden voor een kort of langer bezoek.

Wandelen in het natuurgrenspark

De Groote Heide biedt zowel voor fanatiekelingen als voor meer relaxte types een indrukwekkend aanbod aan routes en recreatiemogelijkheden. Lang of kort, ruig of rustig, bos of hei, stil en afgelegen of toch met wat volk. Het kan er allemaal. De Groote Heide is een speeltuin voor ieder buitenmens; van de genietende bankjeszitter, de ontspannen wandelaar of ruiter, tot de zwetende sporter op hardloopschoenen of fiets.

De natuurgebieden zijn onderling verbonden door een groot fiets- en wandelpadennetwerk. Een boekje met de wandelknooppunten is te vinden bij de lokale VVV. Ook zijn er wandelroutes uitgezet, te volgen doormiddel van wandelknooppunten of een GPS-Track.  Wij hebben alvast een aantal wandelroutes voor je op een rij gezet.

Venbergsemolen
Venbergsemolen (Afbeelding: Marijn Heuts)
Kempische heideschaapskudde op de Malpie
Kempische heideschaapskudde op de Malpie (Afbeelding: De Groote Heide)

De Malpie, Valkenswaard

Dwaal langs heide, vennen, zandverstuivingen, moerassen en een van de oudste molens van Nederland (de Venberse watermolen) op deze wandelroute van 6,4 kilometer. De wandelroute start bij Natuurport De Malpie en je volgt deze via de aangegeven knooppunten. In de zomer kan je de wandeling combineren met een kanotocht over het water.

Meer informatie

Van Kasteel naar Heide, Heeze-Leende

Wandel door de verschillende landschappen die Heeze rijk is: de heidevelden, het beekdal, het platteland en de bossen rondom kasteel Heeze. Het kasteel is vanwege de unieke ligging middenin de natuur en geheel omringd met een gracht, één van de belangrijkste rijksmonumenten van Nederland. De rondwandeling van 10,7 kilometer is te lopen doormiddel van een GPS-track en start bij de Kapelstraat in Heeze.

Meer informatie
Herbertusbossen Kasteel Heeze
Herbertusbossen Kasteel Heeze (Afbeelding: Marijn Heuts)
Hageven
Hageven (Afbeelding: De Groote Heide)

De Kluis, Achel

Gelegen op de Belgische grens, nabij abdij De Achelse Kluis, loopt deze rondwandeling van 7,4 kilometer. Je kunt hier genieten van vergezichten en de stilte. Je ruikt de vele verschillende naaldbomen en kunt bijzondere diersoorten spotten, zoals de nachtzwaluw, bosuil en zwarte specht. De route start bij de Achelse Kluis en is gemakkelijk te lopen door de knooppunten te volgen.

Meer informatie