Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Al smokkelend de grens over in De Baronie

Ontdek de gastvrije Baronie tijdens een wandeling over het Smokkelaarspad. Een wandelroute van 8 kilometer door Nederland en België. Wandel.nl vertelt je meer over de wandelroute.

Header | Al smokkelend de grens over in De Baronie

De grensstreek van Nederland en België is berucht om zijn duistere smokkelgeschiedenis. Hier slopen vroeger de smokkelaars met gevaar voor eigen leven door de bossen, om goederen en personen illegaal de grens over te vervoeren. Een gevaarlijke onderneming waarbij regelmatig slachtoffers vielen. In Strijbeek is de oude smokkelroute als wandelroute opengesteld voor publiek en kan je zelf in de voetstappen treden van de smokkelaars.

Wandelaars op bankje langs Smokkelroute

Geheimzinnig en onvervalst

Het natuurgebied Patersmoer was lange tijd verboden terrein, maar is nu onderdeel van het Smokkelpad. Hier is het niet moeilijk je de legendarische smokkel voor te stellen; er hangt nog altijd een grimmige en mysterieuze sfeer. Het Smokkelpad loopt van het Goudbergven naar het Belgische natuurgebied Den Elsakker en weer terug naar de Strijbeekse Heide, richting het Zwartgoorven en het Langven. De wandeling voert langs hoge zandruggen, heide en vliegdennen. Het is alsof de natuur op deze plek stil is blijven staan; een authentiek stuk Brabantse natuur. Onderweg passeer je de ‘verdwenen’ grenspaal 216b en een kunstmatige nestgelegenheid voor bijen, plus het Heilig Hart-kapelletje.

Wandelaars over de Smokkelroute

Bijzonder flora en fauna

In de bossen kom je vooral de grove den, ruwe berk en zomereik tegen. In het voorjaar en de zomer brengt de route je langs prachtig bloeiende grasvelden met pinksterbloemen, boterbloemen, koekoeksbloemen, gagelstruwelen en meer. Wist je dat gagel vroeger gebruikt werd om bier te brouwen? Het is later vervangen door hop. Zoogdieren die kenmerkend zijn voor de regio zijn de ree, haas, vos en eekhoorn. Maar ook roofvogels zoals de buizerd, havik, torenvalk of bos-en ransuil vliegen in de regio rond.  Nu de bladeren van de bomen zijn gevallen is de kans nog groter om de dieren te spotten.

Praktische informatie

  • Lengte: 8 kilometer
  • Start: bij pannenkoekenboerderij Het Smokkelaartje, parkeerplaats Elsakker of parkeerplaats aan de Goudbergseweg.
  • Markering: De route wordt duidelijk aangegeven via paaltjes met een smokkelaarpictogram. De route is ook te lopen via een GPX-track.

Blijf je nog wat langer?

Reserveer een slaapplek in een van de gezellige en gastvrije accomodaties die regio rijk is. Vanuit je logeeradres ben je overal binnen een half uurtje rijden. Een dagje shoppen in Breda, een festival meepikken in Tilburg of genieten van een koffie en een wandeling vanuit een van de natuurpoorten. In De Baronie is het allemaal dichtbij! Verblijf bijvoorbeeld bij RCN Vakantiepark de Flaasbloem of Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg

Meer mooie routes in de gids ‘Top 8 mooiste wandelingen’

De smokkelroute is één van de acht routes uit de gids ‘Top 8 mooiste wandelingen’ van Toerisme de Baronie. In de gids staan acht verschillende en zeer gevarieerde wandelroutes waarin je de geheimen van verrassend Brabant ontdekt.

Meer informatie over de gids
Wandelaars voor infobord langs de Smokkelroute
Het Oranje Nassaupad

Het Oranje-Nassau Pad

En kan je geen genoeg krijgen van wandelen door het bourgondisch Brabant? Dan raden we je zeker ook een van de zeven dagetappes van Het Oranje-Nassau Pad aan. Voor de sportieve wandelaar met interesse in cultuur is dit een mooie wandelroute die je meeneemt door gevarieerde en prachtige natuurlandschappen. Beekdalen, bossen, vennen, heidevelden, landgoederen en landerijen wisselen elkaar af. Zo kom je door historische en aansprekende steden, gezellige dorpen, het grensgebied met enclaves en beleef je ook op dit pad het smokkelverleden. 

Meer info over Het Oranje-Nassaupad

Over de Baronie

Je vindt de Baronie in de driehoek Breda, Tilburg en de Belgische grens. In deze streek houden ze van ’t goeie leven, van op het gemakje genieten en jezelf verwonderen over al dat moois. Van uitgestrekte bossen tot Vlaamse frieten en van aardbeienveld tot smokkelaarspad, je vindt het hier allemaal. Dus wil je even de boel de boel laten en er lekker tussenuit? Je bent hier van harte welkom voor een dagje uit of een weekendje weg.