Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek al wandelend het groene gebied van De Baronie

In De Baronie, tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens, wandel je door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. De bundel met de ‘Top 8 mooiste wandelingen’ met routes van 8 - 14 km is vanaf nu te bestellen in de Wandel.nl Shop.

De Baronie
Door: Toerisme De Baronie

De Baronie: hou van ’t goeie leven

Het leven is goed in gemoedelijk en bourgondisch Brabant. Baronie betekent letterlijk de vrije heerlijkheid van een baron. En dat vrijmoedige gevoel laten wij je hier beleven. Lekker op het gemakje wandelen door de uitgestrekte bos -en natuurgebieden, vakantie vieren en genieten van (h)eerlijk eten, drinken en boeiende historie en cultuur. Gastvrijheid en gezelligheid staan centraal in Brabant. Je ‘thuis’ laten voelen, dat vinden we écht belangrijk. Ontdek al wandelend het groene gebied tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens.

Wandelbundel ‘Top 8 mooiste wandelingen'

Ontdek de geheimen van verrassend Brabant met de Top 8 mooiste wandelingen. Speciaal voor jou zijn we op pad gegaan en hebben we acht verschillende en zeer gevarieerde wandelroutes voor je samengesteld. Nergens vind je zoveel variatie in landschappen dan hier in de regio. Kortom;

  • Acht favorieten die je echt gezien moet hebben
  • Ca. 100 kilometer lang genieten over stille wegen en onverharde paden.
  • Een aaneenschakeling van rust, natuur, historie, cultuur en kunst.
  • Een mooie reden om hier wat langer te verblijven.
Bestel de gids
Wandelbundel
Boswachterij Dorst
Kunstwerken in Boswachterij Dorst

Hebben we je al nieuwsgierig gemaakt? Hierbij onze acht favorieten die je echt gezien moet hebben op een rijtje:

Oog in oog met verrassende kunst in uitgestrekte bossen - 13,1 km - Rijen/Dorst

Lopend door uitgestrekte bossen sta je plotseling oog in oog met kunstige bouwwerken. Deze follies laten je verrassen en doen een beroep op je gevoelens. De route laat je tevens kennismaken met het prachtige gevarieerde landschap van Boswachterij Dorst.

Het Markdal bij Ulvenhout
Het Markdal bij Ulvenhout

Statig Mastbos, vlonderpad door kwetsbare natuur en het Markdal - 12,6 km – Breda

Of wat dacht je van een wandeling door het statig Mastbos met haar eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes? Bewandel het mooie vlonder pad door kwetsbare natuur, bekijk de tuinen van kasteel Bouvigne in Breda en geniet van het mooie Markdal.

Landgoederen, heide en stil boerenland - 14 km – Chaam

Het Noord-Brabantse beekdalenlandschap is rond Chaam misschien wel op haar mooist. Landgoederen, vochtige weiden, talloze beekjes, heide en stuifzand en stil boerenland. Ontdek tijdens het wandelen van deze route het prachtige vennengebied het Ossengoor en loop over eeuwenoude handelswegen. Beleef echt een stukje authentiek Brabant!

Landgoed Valkenberg
Landgoed Valkenberg bij Gilze

Uitgestrekte bossen, het Ossengoor en oude wegen -  13,5 km – Gilze

Gilze is een van de oudste dorpen van de Baronie van Breda. In de Tweede Wereldoorlog kreeg het dorp het zwaar te verduren, vanwege bombardementen op het nabijgelegen Duitse vliegveld. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen en de spits is nooit meer opgebouwd. Deze rondwandeling loodst je door de landerijen rondom het dorp en door de Chaamse Bossen.

Landgoederen en de Regte Heide -  11 km – Goirle

Kloosterlingen, smokkelaars, grenspalen. In het land van de landgoederen is de geschiedenis zichtbaar aanwezig. Op deze route wandel je over drie landgoederen, elk met zijn eigen karakteristiek: Nieuwkerk, D’n Ooievaarsnest en De Hoevens. Akkers met traditionele gewassen, een schaapskudde op de heide, statige lanen, uitgestrekte bossen, heidevelden, drassige weilanden en het beekje De Leij meandert er rustig door heen.

Historisch ommetje Kwaalburg -  12,6 km– Alphen

Ontdek het historisch ommetje Kwaalburg in Alphen. De omgeving van Alphen is een waar wandelparadijs. Afwisselend, kleinschalig, bossen, beschut en weids tegelijk. De geschiedenis gaat ver terug, getuige de grafheuvels. De Romeinen passeerden hier via hun heerbaan van Antwerpen naar Nijmegen, waarvan het traject nog zichtbaar is.

De Strijbeekse heide
De Strijbeekse heide

Al smokkelend de grens over - 8 km – Strijbeek

Of ga al smokkelend de grens over in Strijbeek. Op deze route slopen vroeger de smokkelaars met gevaar voor eigen leven door de bossen, om goederen en personen illegaal de grens over te brengen. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen. Het is alsof de natuur op deze plek stil is blijven staan; een authentiek stuk Brabantse natuur. Een van de mooiste wandelroutes die je zeker gezien moet hebben!

Overnachten

Kom je van buiten de regio? Deze wandelingen zijn goed te combineren met een verblijf in de buurt. Boek één van de vele gastvrije accomodaties in de omgeving en bekijk het overzicht van de horecagelegenheden in de buurt. Beleef Brabant op haar best!

Ideale uitvalsbasis voor leuke uitjes

De afstanden naar allerlei toeristische hotspots zijn vanuit deze regio ideaal. Zo ben je vanaf hier in twintig minuten met de auto bij De Efteling, dichtbij Safaripark De Beekse Bergen en het Nationaal Park De Biesbosch. Historische steden zoals Breda, Tilburg, Den Bosch en Antwerpen zijn binnen handbereik. Kortom, lekker dichtbij allerlei toeristische hotspots!!

Laat je weten hoe je deze wandelroutes hebt ervaren? Laat een reactie achter via Facebook en/of Instagram.