Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 8 mooiste wandelroutes in het groene gebied van De Baronie

In De Baronie, tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens, wandel je door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Maak de mooiste wandelingen in dit groene gebied, met de bundel ‘Top 8 mooiste wandelingen’ met routes van 8 tot 14 kilometer. Nu verkrijgbaar in onze Wandel.nl-shop!

De Baronie
(Foto's: © Toerisme De Baronie)

De Baronie: hou van ’t goeie leven

Het leven is goed in gemoedelijk en bourgondisch Brabant en zeker in De Baronie. Hier houden we van 't goeie leven. Lekker op het gemakje wandelen door de uitgestrekte bos -en natuurgebieden, vakantie vieren en genieten van (h)eerlijk eten, drinken en boeiende historie en cultuur. Gastvrijheid en gezelligheid staan centraal in Brabant. Je ‘thuis’ laten voelen, dat vinden we écht belangrijk. Ontdek al wandelend het groene gebied tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens.

Wandelbundel ‘Top 8 mooiste wandelingen'

Ontdek de geheimen van verrassend Brabant met de 'Top 8 mooiste wandelingen', een bundeling van acht verschillende en zeer gevarieerde wandelroutes, speciaal voor jou geselecteerd. Nergens anders vind je zoveel variatie in landschappen dan in deze regio. De routes zijn duidelijk omschreven aan de hand van wandelknooppunten. Kortom:

  • Acht favoriete wandelroutes die je echt gezien moet hebben
  • Ca. 100 kilometer lang genieten over stille wegen en onverharde paden
  • Een aaneenschakeling van rust, natuur, historie, cultuur en kunst
  • Een mooie reden om wat langer in De Baronie te verblijven
  • Prijs: €4,95. Leden van KWbN krijgen 1 euro korting en bestellen de bundel voor slechts €3,95.
Bestel de gids
Wandelbundel
Boswachterij Dorst
Kunstwerken in Boswachterij Dorst

Nieuwsgierig geworden? Deze acht routes mag je niet missen

Oog in oog met verrassende kunst in uitgestrekte bossen, Rijen/Dorst (13,1 km)

Lopend door uitgestrekte bossen sta je plotseling oog in oog met kunstige bouwwerken. Deze follies laten je verrassen en doen een beroep op je gevoelens. De route laat je tevens kennismaken met het prachtige gevarieerde landschap van Boswachterij Dorst.

Statig Mastbos, vlonderpad door kwetsbare natuur en het Markdal, Breda (12,6 km)

Of wat dacht je van een wandeling door het statige Mastbos met haar eeuwenoude bomen, indrukwekkende lanen en mooie doorkijkjes? Bewandel het mooie vlonderpad door kwetsbare natuur, bekijk de tuinen van kasteel Bouvigne in Breda en geniet van het mooie Markdal.

afbeelding van wandelaars bij Kasteel Bouvigne.
Kasteel Bouvigne in Breda.

Landgoederen, heide en stil boerenland, Chaam (14 km)

Het Noord-Brabantse beekdalenlandschap is rond Chaam misschien wel op haar mooist. Landgoederen, vochtige weiden, talloze beekjes, heide en stuifzand en stil boerenland. Ontdek tijdens het wandelen van deze route het prachtige vennengebied en de Strijbeekse Heide en loop over eeuwenoude handelswegen. Beleef echt een authentiek stukje Brabant!

afbeelding van ruiters in het Ossengoor.
Het Ossengoor.

Uitgestrekte bossen, het Ossengoor en oude wegen, Gilze (13,5 km)

Gilze is een van de oudste dorpen van de Baronie van Breda. In de Tweede Wereldoorlog kreeg het dorp het zwaar te verduren, vanwege bombardementen op het nabijgelegen Duitse vliegveld. De kerktoren werd in 1944 opgeblazen en de spits is nooit meer opgebouwd. Deze rondwandeling loodst je door de landerijen rondom het dorp en door de Chaamse Bossen.

Landgoederen en de Regte Heide, Goirle (11 km)

Kloosterlingen, smokkelaars, grenspalen. In het land van de landgoederen is de geschiedenis zichtbaar aanwezig. Op deze route wandel je over drie landgoederen, elk met zijn eigen karakteristiek: Nieuwkerk, D’n Ooievaarsnest en De Hoevens. Akkers met traditionele gewassen, een schaapskudde op de heide, statige lanen, uitgestrekte bossen, heidevelden, drassige weilanden en het beekje De Leij meandert er rustig door heen.

Historisch ommetje Kwaalburg, Alphen (12,6 km)

Ontdek het historisch ommetje Kwaalburg in Alphen. De omgeving van Alphen is een waar wandelparadijs. Afwisselend, kleinschalig, bossen, beschut en weids tegelijk. De geschiedenis gaat ver terug, getuige de grafheuvels. De Romeinen passeerden hier via hun heerbaan van Antwerpen naar Nijmegen, waarvan het traject nog zichtbaar is.

afbeelding van wandelaars in Kwaalburg
Kwaalburg in Alphen.
afbeelding van wandelaars op een bankje bij de Strijbeekse Heide.
Strijbeekse Heide.

Al smokkelend de grens over, Strijbeek (8 km)

Of ga al smokkelend de grens over in Strijbeek. Op deze route slopen vroeger de smokkelaars met gevaar voor eigen leven door de bossen, om goederen en personen illegaal de grens over te brengen. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen. Het is alsof de natuur op deze plek stil is blijven staan; een authentiek stuk Brabantse natuur. Een van de mooiste wandelroutes die je zeker gezien moet hebben!

Schiereiland in België, Beekdal van het Merkske, Castelré (11,5 km)

Een stukje Nederland met Belgische noorder- én zuiderburen! De grenzen zijn meanderende beekjes die onaangetast zijn. Hier heeft de tijd stil gestaan. Je komt tijdens het wandelen van deze route tot rust in het kleinschalige landschap, waar de stilte overheerst. Het Merkske is een van de fraaiste beken van Nederland en Vlaanderen.

 

afbeelding van wandelaars in Het Merkske
Het Merkske.

Overnachten

Kom je van buiten de regio? Deze wandelingen zijn goed te combineren met een verblijf in de buurt. Boek één van de vele gastvrije accommodaties in de omgeving en bekijk het overzicht van de horecagelegenheden in de buurt. Beleef Brabant op haar best!

Ideale uitvalsbasis voor leuke uitjes

De afstanden naar allerlei toeristische hotspots zijn vanuit deze regio ideaal. Zo ben je vanaf hier in twintig minuten met de auto bij De Efteling, dichtbij Safaripark De Beekse Bergen en het Nationaal Park De Biesbosch. Historische steden zoals Breda, Tilburg, Den Bosch en Antwerpen zijn binnen handbereik. Kortom, lekker dichtbij allerlei toeristische hotspots! Kijk voor meer informatie op de website van Toerisme De Baronie.

Ga naar Toerisme De Baronie

Laat je weten hoe je de wandelroutes in De Baronie hebt ervaren? We horen graag van je op de social media van Toerisme De Baronie op Facebook en Instagram en tag ook Wandel.nl op Facebook en Instagram als je mooie wandelfoto's hebt gemaakt op een van deze routes.