Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De lus in het Grenslandpad

Het Grenslandpad heeft sinds een paar jaar een Zeeuwse variant. Lees hier over deze aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer.

Omgeploegd stuk land

Wie het Grenslandpad (LAW11) gaat lopen, volgt 372 kilometer lang de Nederlands-Belgische grens. Van het Zeeuwse Sluis naar het Limburgse Thorn. Sinds een paar jaar kent de route een variant in Zeeland.

Zeeuwse variant van het Grenslandpad

Toen het veer Kruiningen-Perkpolder in 2003 werd opgeheven en de route van het Grenslandpad moest worden verlegd, verviel het mooie traject door Oost-Zeeuws-Vlaanderen. Dat zat padcoördinator Chris Louwerse niet lekker. Daarom ontwikkelde hij een variant: een aantrekkelijke lus van bijna honderd kilometer over bestaande Nederlandse en Belgische routes.

Kustlijn met houten palen in de zee
Rivieroever vanuit de lucht

Hoogtepunten

“De variant komt langs drie hoogtepunten”, zegt Chris. Zoals het oudste strand van Zeeland, de Meester van der Heijden Groeve. Deze zandgroeve is uitgeroepen tot aardkundig monument, omdat nergens in ons land zulke oude bodemlagen (drie miljoen jaar oud, red.) aan het oppervlak te zien zijn. De route komt ook langs natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe. En langs de fortengordel van de Zuiderwaterlinie, een zestiende- en zeventiende-eeuwse verdedigingslinie.

“Het is eigenlijk een streekpad op zich geworden”, vertelt Chris enthousiast. “Als je de variant combineert met de hoofdroute langs Terneuzen en de Braakmanpolder, heb je een rondje van 140 kilometer.”


Tip

De kaarten en de routebeschrijving kun je gratis downloaden op de site van Wandelnet: https://wandelnet.nl/nieuwe-variant-grenslandpad-zeeuws-vlaanderen