Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss

Wandel.nl ging op zoek naar de vijf leukste en mooiste wandelroutes rondom het Brabantse Oss. Maak een korte route of ga voor een langeafstandswandeling door De Maashorst.

Heide Natuurgebied De Maashorst

In magazine Wandel.nl-4 vertelt politica Lilian Marijnissen over haar liefde voor wandelen. Zelfs als ze in Den Haag is, neemt ze haar wandelschoenen steevast mee. Het liefst wandelt ze echter rondom Oss, waar ze is opgegroeid. “Het is hier onwijs groot en gevarieerd. Je kunt een rondje maken met de kinderen, maar ook verdwalen in bos en heide van Natuurgebied De Maashorst.” Wij gingen op zoek naar de leukste en mooiste routes rondom het Brabantse Oss.

Boswachterspad Kanonsbergroute (8 kilometer)

De Maashorst staat bekend om de variatie aan landschappen. Tijdens deze acht kilometer lange route wandel je langs het oude pioniersbos, bloeiende heidevelden (als je snel bent, zijn ze wellicht nog in bloei!), graslanden en grazende dieren. Ook fijn: honden mogen mee naar dit natuurgebied, mits aangelijnd.

Meer informatie

Laarzenpad (5,2 kilometer)

Deze route loopt via onverharde paden die door een ongerept stukje Oss voeren. Het Laarzenpad draagt deze naam niet voor niets: de paden kunnen, zeker na regen, erg drassig zijn. Langs water- en moerasvogels, zeldzaam zichtbare bevers en af en toe een ooievaar waan je je even ver van de bewoonde wereld. De route start en eindigt bij de Macharenseweg in Oss. Tip: kies voor waterdichte wandelschoenen

Meer informatie

Osje Route in Herperduin (1,5 kilometer)

Een ideale wandeling om te maken met kinderen of kleinkinderen. Osje, de mascotte van de gemeente Oss, heeft namelijk een eigen wandelroute. De korte, speelse en leerzame route loopt door de bossen van Herperduin in Berghem, een gebied dat onderdeel is van De Maashorst. Onderweg spot je taurossen en Exmoorpony’s. Osje’s wandeling begint en eindigt bij natuurspeeltuin het Klauterwoud. Ideaal voor de (klein)kinderen!

Meer informatie
Tauros in natuurgebied De Maashorst
Een tauros

Wandelroute Ravenstein – Herperduin – Oss (30 kilometer)

Als je liever wat langer op pad bent, is deze wandeling een goede keuze. Het natuurgebied Herperduin is ongeveer vierhonderd hectare groot. Door natuuromvorming heeft dit gebied de laatste jaren veel aan diversiteit gewonnen. Vroeger was dit een heide- en stuifzand gebied, nu zie je er grove den, enkele plassen en grazen er paarden en runderen. De wandeling voert voor een groot deel over onverharde paden, trek dus stevige schoenen aan.

Meer informatie

Groene Wissel Groot Ganzenven en Rijsvennen (16 kilometer)

Vanaf Station Oss wandel je naar Berghem, een dorpje aan de rand van Oss. Daar loopt een vlonderpad dwars door een moderne woonwijk, wat zorgt voor een mooi contrast met de nabije natuur. De route volgt verder door de bossen Achterste- en Voorste heide en naar Groot Ganzenven, een dynamisch watergebied in de Herperduin. Langs het redelijk nieuwe natuurgebied Rijsvennen loop je terug naar het station. Een afwisselende wandeling.

Meer informatie