Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste netwerkwandelingen in Hart van Brabant

De veelzijdigheid van Hart van Brabant maakt het een perfect gebied voor wandelaars. In Hart van Brabant liggen 15 mooie netwerkwandelingen. Ze staan beschreven in een handige gids.

netwerkwandelen Hart van Brabant

De regio Hart van Brabant bestaat uit een verrassend en soms spannend coulisselandschap, dat rijk is aan variatie en tegenstellingen. Of het nu het levende en indrukwekkende stuifzandgebied, de vele kleine beekdalen, de bossen en vennen of de verstilde landgoederen zijn. In de ‘uitloopgebieden’ van Tilburg en Breda wandel je door gevarieerde landschappen en prachtige natuurgebiedjes. Die afwisseling en kleinschaligheid nodigen je uit om op pad te gaan langs plekjes die nog onbekend zijn bij het grote publiek.

De netwerkwandelingen in Hart van Brabant zijn samengesteld via het wandelroutenetwerk van VisitBrabant en hebben een lengte van 7 tot 16 kilometer.

Bestel de gids

De 15 routes in vogelvlucht

De eerste wandeling (de Dullaertroute) voert je door het gebied tussen de Maas en de hoger gelegen Brabantse zandgronden. De route dankt haar naam aan natuurgebied Den Dullaert, bekend om een uitgesproken plantengroei. Op de Baardwijkse Overlaatroute (wandeling 2) zie je hoe er in dit gebied ooit een strijd is gevoerd met het water en met het zand. In het eerste deel wandel je over dijkjes en langs polders, terwijl je in het tweede deel ziet hoe door natuurbeheer meer ruimte wordt gegeven aan het stuivende zand. De derde wandeling (Rondje Giersbergen) is een pittige, want je beklimt duintoppen en loopt over stuifzandvlakten. Niet voor niets wordt dit gebied ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. 

Netwerkwandelen Baardwijkse Overlaatroute
De Baardwijkse Overlaatroute

Ook wandeling 4 (De Loonse Duinenroute) brengt je door het stuifzand. Je loopt door het bosrijke deel in het westen van dit Nationaal Park. Aan het eind van de wandeling kom je langs een voormalige Duitse munitieopslag en kampement uit de Tweede Wereldoorlog. De Landgoed Huis ter Heideroute (wandeling 5) gaat over een gevarieerd landgoed. In het noorden loop je vooral door bos, terwijl je in het zuiden vennen en landbouwpercelen passeert.

netwerkwandelen Landgoed Gorp Rooverroute
De Landgoed Gorp en Roovertroute

Het geografisch middelpunt van de Benelux

Tijdens wandeling 6 (de Moerenburgroute) kun je genieten van bloemrijke weilanden en kletsnat moerasbos met namen als Heksenbos, Grollegat en Helleputten. De wandeling Geografisch Middelpunt Benelux (wandeling 7) gaat door het beekdal van de Reusel in het Moergestelse Broek, een vochtig natuurgebied. Hier ligt het geografisch middelpunt van de Benelux. De Biestse Gemeynroute (wandeling 8) is een afwisselende rondwandeling door het halfopen landschap (coulissenlandschap) rond de gemeenschappelijke gronden (ommelanden) van het gehucht Biest-Houtakker. Ook wandel je door een belangrijk weidevogelgebied, dus een verrekijker is aan te bevelen. 

Op de Bockereyderroute (wandeling 9) staat een landgoed met de opvallende naam ‘De Utrecht’ centraal. Utrecht in Brabant? Dit heidegebied is eind negentiende eeuw ontgonnen door levensverzekeringmaatschappij De Utrecht. Je wandelt er nu door bos en over landbouwgrond. De 25 meter hoge Flaestoren is het letterlijke hoogtepunt van deze wandeling. De Landgoed Gorp en Roovertroute (wandeling 10) gaat door het grensgebied tussen Goirle en het Belgische Poppel. Het landgoed is 1200 hectare groot met oude loof-, naald- en gemengde bossen, cultuurgronden, heide en vennen.

Uitgestrekte heide en bossen

Het open heidelandschap De Regte Heide ligt op de route van wandeling 11 (Heij en Leiroute). Brede zandpaden voeren je naar imposante grafheuvels. Het laatste deel van de wandeling bestaat uit moerassige natuurgebieden. De Alphense Bergenroute (wandeling 12) gaat door een gebied dat al in de prehistorie was bewoond. Je wandelt hier over heidevelden en stuifzandvlakten. Via de Chaamsche Bosschen wandel je over bospaden en langs open weidegebied naar een fusilladeplaats uit de Tweede Wereldoorlog. Dat de natuurgebieden rond de Strijbeekse beek een ideale omgeving zijn voor een afwisselende rondwandeling, bewijst wandeling 13 (De Strijbeekse Heideroute). Deze grensregio was eens het grootste smokkelgebied van Nederland. Nu resten er enkel nog gemarkeerde smokkelpaden. 

Netwerkwandelen Vrachelse Heide
Wandelaars op De Vrachelse Heideroute

Door Boswachterij Dorst (wandeling 14) zegt eigenlijk al waar je wandelt. Boswachterij Dorst is de naam van een uitgestrekt bosgebied. Hier kun je behalve met dieren en planten plotseling oog in oog komen te staan met architectonisch dwaze kunstobjecten, zogenaamde ‘follies'. De laatste wandeling (De Vrachelse Heideroute) start vanuit de stadse drukte van Oosterhout. Al snel kom je in een rustig en bosrijk gebied. Ook heide, stuifzand en een oud buurtschap liggen op deze route.

Drie hoogtepunten langs de routes

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (wandeling 4)

Met dertig vierkante kilometer levend stuifzand is deze ‘Brabantse Sahara’ één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste IJstijd. Eeuwenlang was het gebied bedekt door oerbos, totdat de streekbewoners in de Middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden. In de veertiende eeuw lieten de boeren op de heide er hun vee grazen waardoor de grond uitgeput raakte. De wind blies vervolgens steeds grotere zandvlaktes open. Door het natuurherstelproject van Natuurmonumenten is dit unieke stuifzandlandschap nu grotendeels teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie. Door weer en wind heeft het zand weer vrij spel gekregen!

Netwerkwandelen Nationaal park Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen
netwerkwandelen Landgoed Gorp

Het Kasteeltje op Gorp (wandeling 10)

In buurtschap Gorp werd door Baron Eugene François Joseph de Zerezo de Tejada omstreeks 1870 een jachthuis gebouwd in neogotische stijl. Door de twee torentjes wordt dit huis in de volksmond het ‘kasteeltje op Gorp’ genoemd. Dit bouwwerk is een bijzonder voorbeeld van een buitenhuis op een ontginningslandgoed uit de 19e eeuw. Het valt op door twee torentjes, die uitspringen uit de gevel (arkeltorentjes), met spitse ronde torendaken op de hoeken van de gevel, een boogfries, een cordonlijst en een rijke detaillering. Vanwege deze uitwendige gaafheid en het deels nog authentieke interieur is het jachthuis ook architectuurhistorisch belangrijk.

Smokkelpaden (wandeling 13)

De grensstreek van Nederland en België bij de Strijbeekse Heide is bekend om zijn smokkelgeschiedenis. Alles wat los en vast zat en waar iets op te verdienen viel, werd over de grens gesmokkeld. In de grensstreek ontspon zich een nietsontziende strijd tussen douane en smokkelaars, waarbij gebruikgemaakt werd van pantserwagens, kraaienpoten, wapens en er vonden wilde achtervolgingen plaats. De stoutmoedigheid en het lef van de smokkelaars riep bewondering op bij de bevolking. Smokkelen werd gezien als een sport, bedoeld om wat extra’s te verdienen. Tegenwoordig kun je nog dezelfde paden als de smokkelaars bewandelen.

Netwerkwandelen wegwijzer

Bestel de gids

De 15 wandelingen in Hart van Brabant staan beschreven in de gids ‘De mooiste netwerkwandelingen Hart van Brabant’ van uitgeverij Elmar. In de gids zie je per route welke knooppunten van het wandelnetwerk je moet volgen.

Ook bevat deze gids alle praktische info, zoals startplaats, horeca en bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Bovendien lees je in de gids interessante achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Bestel de gids via onderstaande button.