Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

10 wandelroutes waarop je tot rust kunt komen

Wil jij in alle rust een stevige wandeling kunnen maken? Dat kan! Wandel.nl heeft 10 wandelroutes voor je op een rij gezet waarop je niet wordt overlopen. Perfect als je even weg wilt van de massa.

Mastbos Breda

Holidu de zoekmachine voor vakantiehuizen heeft onderzocht welke wandelroutes in Nederland nog relatief rustig zijn. Zodat jij in alle rust kunt genieten van de omgeving. Het lijstje met wandelroutes is gemaakt op basis van heat maps (een heat map is een afbeelding waarop je doormiddel van kleuren kunt zien waar in dit geval de meeste wandelaars lopen). Holidu heeft onderzocht welke wandelroutes het minst aantal bezoekers hebben. Hier zijn de volgende routes uit komen rollen.

1. Boswachterspad Kootwijk (Gelderland)

Zin in rustige wandeling over de Veluwe? Boswachterij Kootwijk ligt midden op de Veluwe. Struin over 18 kilometer lange kronkelende paden tussen de eikenbossen, jeneverbesstruiken en de douglasssparren. Vergeet je verrekijker niet, want in de winter is de klapekster goed zichtbaar. Omdat het gebied zo rustig is, vergroot dit de kans om wild te spotten zoals herten of everzwijnen. De route start vanaf parkeerplaats Grevenhout en is aangegeven met oranje paaltjes.

Meer informatie
klapekster
Natuurgebied de Muy en Slufter

2. Natuurgebied de Muy en Slufter, Texel (Noord-Holland)

Texel is een uitstekende plek om even een weekendje lekker uit te waaien. En voor een mooie en rustige wandelroute zit je hier ook goed. Wandel bijvoorbeeld het Muy and Slufter rondje, een rondwandeling van 10,5 kilometer. Je komt hier steile duinen tegen, weilanden en schorren landschappen waar je uren kunt dwalen, maar ook veel vogels kunt spotten. Trek je windjack en de wandelschoenen maar snel aan! De wandelroute start bij De Koog. Let wel op: 's ochtends in de winter staat een deel van de route onder water i.v.m. vloed.

Meer informatie

3. Rondje Naardermeer (Noord-Holland)

Als je op zoek bent naar natuur en rust in de buurt van Amsterdam, kijk dan niet verder dan de rustgevende oase van het Naardermeer. Deze rondwandeling van 18,5 kilometer brengt je langs de mooiste plekjes van het oudste Natuurmonument van Nederland. Dwars door natte weilanden, over spannende vlonderpaden en langs ondiepe plassen vol vogels. Bij nat weer kan de route erg modderig zijn, trek dus goede wandelschoenen of laarzen aan en blijf op de paden. De route start bij Gasterij Stadzigt en is aangegeven met blauwe paaltjes. Let op: Wandel.nl heeft vernomen dat dit gebied in het weekend toch vrij druk is. Wij adviseren om doordeweeks deze wandeling te maken.

Meer informatie
Galloway
Kampina en Oisterwijkse Vennen

4. Kampina en Oisterwijkse Vennen (Noord-Brabant)

Een sprookjesachtig landschap in natuurgebied Kampina en de Oisterwijkse vennen. Geniet van de vennen die als een parelketting slingeren door de bosrijke omgeving ten zuiden van Oisterwijk. Eenmaal over het riviertje De Rosep wandel je het open weidse heidegebied van de Kampina in. Dit levert prachtige vergezichten op. In het gebied vind je ook verschillende uitzichtpunten om nog beter van het landschap te genieten. De route van 15 kilometer start bij bezoekerscentrum Natuurmonumenten in Oisterwijk en is te lopen middels een GPS-track of routebeschrijving.

Meer informatie

5. Rondje Duivelsberg en Wylerbergmeer (Gelderland)

Een prachtige rondwandeling van 12 kilometer met af en toe een behoorlijke klim, het heet niet voor niets de Duivelsberg. Over de berg loop je voornamelijk door loofbossen met veel tamme kastanjebomen en wordt je getrakteerd op verrassende uitzichtpunten. De route brengt je ook langs het recreatiegebied Wylerbergmeer, waar je vooral in het najaar en de winter het rijk voor je alleen hebt. De wandeling start bij de Prins Alexanderlaan in Berg en Dal. Je kunt gratis een GPX track downloaden.

Meer informatie
Duivelsberg
Duivelsberg (Wikimedia: Romaine)
Reindersmeer

6. Rondwandeling Reindersmeer, Maasduinen (Limburg)

Het Reindersmeer is een plas die midden in Nationaal Park de Maasduinen ligt. Deze rondwandeling van 9,5 kilometer neemt je mee langs de oevers en de omringende heide en bossen. Terwijl je over de Bergeheide wandelt, zie je misschien wel de schaapskudde voorbijkomen die in het nationaal park graast. Langs het Reindersmeer kan je tijdens een pauze op een van de bankjes genieten van het uitzicht over het kabbelende water. De route start bij De Wellsche Hut en is te lopen via wandelknooppunten in de app of via een GPS track.

Meer informatie

7. Erfgooiersbos, Hilversum (Noord-Holland)

In 7 kilometer wandel je door het mooie erfgooierbos en het Maartendijkse Bos over de Hengstenberg en de Bosberg. Onderweg kom je pannenkoekenrestaurant de Paddenstoel tegen, waar je een stop kunt maken voor een koffie of broodje to go. Vanaf hier loop je over stille wandelpaden door afwisselende bostypen en wat spannende eenpersoons slingerpaadjes. De rondwandeling start bij station Hollandsche Rading en is te lopen doormiddel van een routebeschrijving of GPS track.

Meer informatie
Erfgooiersbos
Gerendal

8. Rondwandeling Gerendal, Valkenburg (Limburg)

Een pittige wandeling van 13 kilometer met veel hoogteverschillen door het heuvelachtige Limburgse landschap. Je wandelt door een gevarieerd landschap met bos, graslanden, kapellen en 13e eeuwse kruizen die pelgrimsroutes aangeven. Ook vind je in het Gerendal een orchidee├źntuin, helaas bloeien de bloemen alleen in mei en juni. De route start bij station Valkenburg, maar al snel heb je de paden voor jezelf. Je kunt gratis een GPX track downloaden.

Meer informatie

9. Kuieren langs de Linge (Gelderland)

Deze heerlijke wandelroute van 16,7 kilometer leidt je langs de prachtige Linge, de langste rivier van Nederland. Wandel over de dijk, door oude stadjes langs de meanderende rivier en vele boomgaarden. Ook passeer je het befaamde fort Asperen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route start bij station Leerdam en brengt je naar station Beesd. De route is een groot deel te volgen doormiddel van de rood witte markering, alleen voor het laatste stukje heb je de routebeschrijving nodig.

 

Kuieren langs de Linge
Mastbos Breda

10. Mastbos Breda (Noord-Brabant)

Het bos bij Breda staat bekend om zijn rijkdom aan flora, fauna en de geschiedenis. Het 500 jaar oude bos zal je dan ook niet teleurstellen. Geniet van een fotogeniek kasteel, een slingerend riviertje, heide en Hollandse luchten tijdens deze wandelroute van 11 kilometer. De rondwandeling begint bij Kasteel Bouvigne. Je loopt de route doormiddel van een routebeschrijving of een GPX track.

Meer informatie

Nog meer genieten van de omgeving?

Holidu heeft als missie om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Zo vind je vakantiewoningen nabij alle wandelroutes uit ons lijstje. Boek een overnachting en geniet nog meer van de omgeving.