Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ongestoord wandelen: rustige en (soms) nog onontdekte wandelroutes

Wil je volop van de natuur genieten tijdens je wandeling, dan kun je het beste naar een rustig en stil gebied gaan. Wandel.nl geeft je een lijstje van wandelroutes in rustige en soms nog onbekende wandelgebieden.

Ree in de Waterleidingduinen
In de Waterleidingduinen leven veel reeën
Kapel in Hoog Soeren
Kapel in Hoog Soeren

Onbekend stukje Veluwe, Hoog Soeren (Klinkenberg)

Deze wandeling van ongeveer 6 kilometer gaat door uitgestrekte bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo, rond het pittoreske dorpje Hoog Soeren in een nog redelijk onbekend stukje Veluwe. De route is te lopen met behulp van een kaart en routebeschrijving met extra informatie over speciale bezienswaardigheden.

Meer informatie over deze route

Echte stilte ervaren in Friesland

De startplaats van deze wandeltocht ligt in het Friese dorp Burgum, op de overgang van de Friese Wouden naar het veengebied. Hier ligt ook ‘De Poppe stien’, een duizende kilo’s zware keisteen uit Zweden. De wandeltocht van 9 kilometer wordt gekenmerkt door het coulisselandschap met houtwallen en de echte stilte die je er kunt ervaren.

Meer informatie over deze route
Walcheren
Walcheren

Exclusief wandelen door Zoutelande, De Zandput en Klein Valkenisse

Bijna alles wat het onvolprezen landschap van Zeeland te bieden heeft, komt op deze tocht voorbij. De route van zo’n 15 kilometer loopt over het Zeeuwse eiland Walcheren, langs de kust en in het achterland. Wandelaars hebben hier in de duinen het rijk alleen, de paden zijn regelmatig verhard maar wel exclusief voor wandelaars.

 

Meer informatie over deze route

Wildsporen volgen in de Waterleidingduinen

Deze Groene Wissel in de Waterleidingduinen is een GPS-trektocht dwars door de duinen. Tijdens deze wandeling loop je letterlijk over wildsporen. Grote kans dus dat je wild tegenkomt. Deze tocht van 12 kilometer is ook te volgen door middel van een routebeschrijving, maar door de paden die in het niets opgaan wordt het aangeraden om de gps-track te downloaden.

Meer informatie over deze route
Ree in de Waterleidingduinen
In de Waterleidingduinen leven veel reeën
Kempen-Broek
Kempen-Broek, foto: Wikimedia - Geert Budenaerts

Zwerftocht door het avontuurlijke landschap van Kempen-Broek

In Limburg ligt het Grenspark Kempen-Broek, waar onder meer de gelijknamige wandelroute van 13 kilometer is uitgezet door boswachter Huub Joosten. Stilte, verlatenheid en zompigheid. Zo wordt de route gekenmerkt. Wie zin heeft in een zwerftocht door avontuurlijk landschap kan zijn hart ophalen in dit gebied. Laarzen worden aangeraden! Een deel van het gebied ligt op Belgisch grondgebied. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus zijn wandelpaden bij grensovergangen afgesloten.

Meer informatie over deze route

Onontdekt stukje eigen omgeving

Om de stilte en rust op te zoeken tijdens je wandeling hoef je niet altijd een speciale wandelroute te vinden. Ga er eens op uit in je eigen stad of dorp. Zoek een rustige buitenwijk of nieuwbouwwijk en ontdek nieuwe plekjes in je eigen omgeving. Wil je écht even niemand tegenkomen maar toch de benen even strekken, maak dan een wandeling op een industrieterrein. Momenteel zijn er veel mensen thuis aan het werk en kan het terrein je rust en stilte bieden.

Is het toch druk in deze gebieden?

Is het toch druk in het gebied waarin je een wandeling wilt maken? Ga dan naar een ander, rustiger gebied in de omgeving. Of kom op een later moment terug. Ga bijvoorbeeld in de vroege ochtend op pad. Wandelen in de vroege ochtend heeft, behalve dat het dan vaak rustiger is, nog meer voordelen.