Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in minder bekende natuurgebieden: Midden-Nederland

Nederland is prachtig! In deze serie nemen we je mee naar nog relatief onbekende natuurgebieden in de verschillende regio’s in Nederland. In dit artikel tippen we je vijf mooie wandelgebieden in het midden van het land.

Natuurgebied | Bossen
Stameren
Stameren, foto: Andrea van Lieshout

Zanderij en Stameren – Maarn

Gelegen aan de A12 ligt de voormalige zandafgraving van de NS, de Zanderij. Sinds enkele jaren is dit jonge natuurgebied met kenmerkende plas en zwerfsteneneiland opengesteld voor publiek. De Zanderij is toegankelijk via de oostelijke kleinere trap nabij de parkeerplaats aan de Bergweg en via de iconische steile trap ten zuiden van het gebied. Het zwerfsteneneiland is enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids, maar van bovenaf is het uitzicht op het eiland net zo bijzonder.

Wie de steile westelijke trap heeft bedwongen en rechtdoor loopt, kan bij horecagelegenheid ‘Onder de pannen’ terecht voor een kopje koffie of lunch (to go).

Het prachtige heidegebied Stameren ligt ten zuidoosten van het glooiende grasland en is een verborgen pareltje in dit gebied.

Soesterberg
Soesterberg, foto: Andrea van Lieshout

Park Vliegbasis Soesterberg

Cultuurhistorisch erfgoed en natuur gaan hier hand in hand. De voormalige militaire vliegbasis Soesterberg is sinds 2008 niet meer in gebruik en de natuur heeft hier vrij spel gekregen. In het broedseizoen (15 maart – 15 augustus) is de zuidelijke landingsbaan niet toegankelijk, maar er valt nog genoeg te ontdekken. Wandel door het munitiepark van de voormalige vliegbasis en laat je meevoeren naar de tijd van de Koude Oorlog of laat je verrassen door het totaal andere landschap van het statige landgoed De Paltz. Als je hier toch bent, breng dan meteen een bezoekje aan het Nationaal Militair Museum als dat weer mogelijk is.

Routes en parkeren

‘t Leesten – Ugchelen

Ten zuiden van de A1, vlak onder Ugchelen bij Apeldoorn, ligt natuurgebied ’t Leesten. Een prachtig heide- en bosgebied waar flink wat hoogtemeters gelopen kunnen worden. De adembenemende uitzichten over de heidevelden en de afwisseling in het landschap zorgen hier op de Veluwe voor een instant vakantiegevoel. Met een beetje geluk zie je hier ook wild rondlopen.

't Leesten
't Leesten, foto: Andrea van Lieshout

Oud Groevenbeek - Ermelo

Aan de andere kant van de Veluwe ligt landgoed Oud Groevenbeek. Het lijkt alsof de tijd hier is stil blijven staan. De monumentale Jugendstil villa uit 1908 is het stralende middelpunt van dit gebied. De wandeling is kort, maar voert je langs heel veel verschillende landschappen en bezienswaardigheden. Via statige eiken, langs beekjes en romantische vijvers, velden en grafheuvels kom je langs het koetshuis, de villa, het washuis, de watertoren en de druivenkas. Dit landgoed was zelfvoorzienend, wat voor die tijd uitzonderlijk was. Een prachtige combinatie van cultuurhistorie en natuur.

Routes en parkeren

Wandelroute Oud Groevenbeek – 2,28 kilometer

 

Oud Groevenbeek
Oud Groevenbeek, foto: Wikimedia - Jcb
Lakenvelders
Lakenvelders, foto: Hans Bijstra via Pixabay

Reve Abbert – Dronten

Ontdek de schatten van Reve Abbert. Dit gebied dankt de naam aan het riviertje de Reve en zandbank Abbert in de Zuiderzee, die uiteindelijk na de drooglegging van de polder opgegaan zijn in dit nieuwe natuurgebied. Een gebied met een rijke historie, waar land en water elkaar in de eeuwen afwisselden. Waar ooit mammoeten liepen door een oerbos en schepen vergingen op de Zuiderzee, die vastliepen op de Abbert. Nu is het een decor van loof- en naaldbomen met grazende pony’s, Lakenvelder koeien en Swifter schapen.

Routes en parkeren

 

Tips van andere wandelaars

Rita: 'Een mooi wandelgebied achter Boerderijmuseum de Lebbenbrugge in Borculo (Gelderland). Ik start mijn wandeling vanaf het openluchtzwembad het Galgenveld, je kan je auto neerzetten bij Buitencentrum Kerkemeijer aan de Ruurloseweg (N315). Een heerlijke plek om later een hapje te eten, wanneer het weer kan. Vanaf Kerkemijer ga je via de Platvoetsdijke richting Lebbenbruggedijk. Daar Li. dan volgen tot de Palsenborgweg. Hier staat een bord met verschillende routes beschreven, van 5 tot 18 kilomter. Een ander erg leuk gebied in de omgeving is het Stelkampsveld, een prachtig bos/heide gebied waar je kunt dwalen en genieten van de natuur.

Oproep

Ken jij nog een ander nog relatief onbekend natuurgebied in het midden van het land? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan dit overzicht.