Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo maak je mooiere wandelfoto’s met je smartphone

Smartphones hebben een revolutie ontketend in de wandelfotografie. Je hebt je telefoon bijna altijd bij de hand en de camera’s van smartphones worden steeds beter. Wandel.nl geeft tips om mooie foto’s te maken met je smartphone.

zo maak je mooiere wandelfotos met je smartphone

Een karakteristieke boerderij, zonnestralen die door de wolken komen en een huppelend lammetje. Tijdens een wandeling zie je allerlei prachtige taferelen die het vastleggen waard zijn. Een camera is zwaar meenemen in de wandelrugzak, maar gelukkig zit er tegenwoordig op smartphones een prima camera. Met de volgende tips maak jij (nog) mooiere wandelfoto’s.

Ken de opties van je camera

De camera app op je telefoon heeft waarschijnlijk meer mogelijkheden dan je denkt. Kijk eens bij instellingen welke opties je hebt. Zo kan je waarschijnlijk hulplijnen inschakelen, wat je kan helpen bij je compositie. Heeft de standaard app niet alle functies die jij zoekt? Probeer een andere app, er zijn veel (gratis) mogelijkheden.

Houd je smartphone met twee handen vast
Houd je smartphone met twee handen vast

Stel zelf scherp

Tegenwoordig hebben smartphonecamera’s een goede automatische scherpstelling en gezichtsherkenning, maar de scherpstelling kan je ook zelf bepalen. Tik met je vinger op het scherm op de plek waarop je scherp wilt stellen en het beeld past zich vanzelf aan. Door je vinger wat langer op een punt op het scherm te houden, kan je de scherpstelling zelfs vergrendelen. Op deze manier kan je ook spelen met scherptediepte.

Niet zoomen

Als er iets is waar de camera’s van smartphones nog steeds niet goed in zijn, is het wel zoomen. Zodra je inzoomt verandert het beeld vaak in een ‘blokkerige’ foto. Probeer fysiek dichterbij het onderwerp dat je wilt fotograferen te komen. Of snij naderhand de foto bij. Je foto is dan minder groot qua pixels, maar het resultaat zal scherper zijn dan wanneer je inzoomt.

Houd je smartphone goed vast

Foto’s maken met je smartphone lijkt zo simpel, maar veel foto’s mislukken omdat ze bewogen zijn. Probeer je telefoon zo stil mogelijk te houden. Houd je smartphone met twee handen vast en houd je bovenarmen tegen je lichaam voor een stabiele foto. Als het wat donkerder wordt krijg je al door kleine bewegingen minder scherpe foto’s. Een mini-statief kan helpen bij de stabiliteit. Een voordeel: voor je smartphone heb je maar een klein, licht statief nodig, dus geen onnodig extra gewicht in de wandelrugzak.

Statief smartphone
Een statief kan helpen bij de stabiliteit