Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Tips om mooie herfstfoto's te maken

Hoe kun je tijdens je wandeling mooie herfstfoto's maken? Wandel.nl geeft je een paar tips.

Header | Herfst met Hanne: paddenstoelen

De herfst is een prachtig seizoen om in te wandelen, maar ook om in te fotograferen. Nog leuker: wandelen en fotograferen tegelijk. Waar moet je op letten als je tijdens je herfstwandeling foto’s maakt? Wandel.nl geeft je een paar tips, die ook prima bruikbaar zijn als je fotografeert met je smartphone.

1. Let op kleuren en compositie. Bij een wandeling in de herfst zie je bomen met verschillende tinten bruin, geel en rood. Probeer een zo mooi mogelijke compositie te vinden, met een goede verdeling van kleuren, vormen en lijnen. Een mooie beukenlaan op een roodbruin tapijt van gevallen bladeren doet het altijd goed.

Herfstfoto van kleurrijke bomen rondom weilanden, Foto: Carin Bert Nelissen
Foto: Carin Bert Nelissen

2. Experimenteer met contrast, bijvoorbeeld gele bladeren met op de achtergrond een strakblauwe lucht of rode bladeren met een grijze lucht.

3. De herfst leent zich uitstekend voor mooie detailfoto’s van bladeren, gevallen kastanjes en natuurlijk paddenstoelen. En wat dacht je van een spinnenweb met dauwdruppels? Heeft je fototoestel een macro-stand, dan kun je alles nog dichterbij halen. Op deze manier kun je een mooie herfstcollectie van detailfoto’s aanleggen.

Koraalzwam, foto: Jolanda Roskam
Koraalzwam, foto: Jolanda Roskam

4. Fotografeer paddenstoelen niet van bovenaf, maar van de onderkant. Op deze manier kun je details, zoals de steel en de sporen, mooi in beeld brengen. Ga dus op je knieën zitten als je een paddenstoel fotografeert. Tip: neem een stuk plastic mee, zodat je bij een vochtige ondergrond geen natte broek krijgt. Ook een boom kun je mooi van onderaf fotograferen.

5. Wandel je regelmatig in hetzelfde gebied, dan is het leuk om gedurende het jaar op steeds dezelfde plek een foto te maken. Zet je deze foto’s achter elkaar (in een time lapse), dan kun je goed zien hoe de natuur het hele jaar door verandert.

6. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat je alleen mooie herfstfoto’s met zonnig weer kunt maken. Ook in bewolkt en zelfs in regenachtig weer kun je prima fotograferen. Je ziet dan juist weer hele andere kleuren in de natuur dan wanneer de zon schijnt. Zonlicht kan er zelfs voor zorgen dat de herfstkleuren minder goed tot hun recht komen op je foto. Gebruik bij harde regen eventueel een paraplu zodat je fototoestel of smartphone niet nat wordt.

7. Ga eens vroeg op pad. ’s Ochtends vroeg kun je vaak mooie foto’s maken van mist en dauw. Bijvoorbeeld van een deken van mist over een weiland of van dauwdruppels op gekleurde bladeren. Het licht is in de vroege ochtend bovendien iets zachter, waardoor de herfstkleuren net iets beter tot hun recht komen op je foto’s. Het is zeker de moeite waard om hiervoor eens vroeg uit de veren te gaan.

Foto: M. Lichteveld
Foto: M. Lichteveld

8. Mooie herfstfoto's kun je niet alleen in het bos maken, maar ook in de polder of zelfs in de stad. Ook buiten het bos staan bomen met prachtig gekleurde bladeren en andere mooie onderwerpen om te fotograferen.

Naar wandelnieuws