Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Mindful luisteren tijdens je wandeling, hoe doe je dat?

In een wereld waarin we geleefd worden door allerlei verplichtingen en social media, vergeten we nogal eens om in het hier en nu te blijven. Door tijdens je wandeling goed te luisteren zul je merken dat je meer ontspant, meer innerlijke rust ervaart, je beter kunt concentreren en je leert je lichaam beter kennen. Lees nu de tips van mindful wandelcoach en wandeltrainer Jolanda Hogenbirk.

Afbeelding wandelaar die mediteert

Toen Jolanda in 2017 kampte met een burn-out, bleek een cursus mindfulness een grote steun. De cursus was confronterend, omdat ze zich toen pas realiseerde hoeveel stress ze in zich voelde en hoe alles aan haar voorbij ging. Door de combinatie mindfulness en wandelen ging er een wereld voor haar open. Ze voelde zich helemaal op haar plek in de natuur. Ze maakte er zelfs haar werk van en helpt nu als coach mensen met stressgerelateerde klachten.

Door de focus te leggen op zien, horen, voelen, ruiken en proeven, is er even geen ruimte voor andere gedachten
Afbeelding Jolanda Hogenbirk
Jolanda Hogenbirk (Foto: © Jöran Maaswinkel)

Zintuigen

“Ik zie in de praktijk dat veel mensen kampen met allerlei stressgerelateerde klachten,” vertelt Jolanda. “Als je daar te lang mee doorloopt, kan dat ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Als coach help ik mensen om ze te leren signalen te herkennen, zodat ze gericht stappen kunnen nemen om erger te voorkomen of juist om te herstellen. Daarbij zijn de vijf zintuigen heel belangrijk. Door tijdens het wandelen de focus te leggen op zien, horen, voelen, ruiken en proeven is er even geen ruimte voor andere gedachten. Het leuke is dat je daardoor bezig bent met wat er nú gebeurt en dat geeft ruimte om te genieten van alles om je heen en dat geeft energie. Bovendien verspil je geen onnodige energie aan gedachten over wat er en in het verleden is gebeurd of in de toekomst nog gaat gebeuren. En tot slot geeft het vooral rust in je hoofd, omdat je niet overal over na hoeft te denken.”

Luisteren

Luisteren is misschien wel één van de belangrijkste aspecten. Jolanda: “Niet alleen luisteren naar de geluiden om je heen, maar ook naar je eigen lichaam. Je lichaam geeft signalen af. Zeker bij stressgerelateerde klachten laat het lichaam vaak weten dat je pas op de plaats moet maken. Maar hoe leer je luisteren en signalen te herkennen?” Hieronder geeft Jolanda vijf tips om je op weg te helpen.

1. Focus op geluid

Wees tijdens het wandelen alert op alle geluiden om je heen. Leg de focus op je gehoor en probeer al het andere om je heen te vergeten. Je hoort dan meer dan als je gewoon maar loopt.

Wie in de stad wandelt, hoort andere dingen dan wie in de vrije natuur gaat lopen, zoals verkeer en andere mensen en spelende kinderen. In het bos hoor je juist meer natuurgeluiden, zoals vogels, een blaffende hond in de verte of het ruisen van de wind door de bladeren. Het is niet voor niets dat mensen zich rustiger voelen worden in het groen van de natuur. Natuur werkt niet alleen helend, maar de kleur groen geeft ook ontspanning. Heb je de mogelijkheid om de natuur in te gaan, doe dat dan! Je zult op den duur merken dat het steeds makkelijker wordt om te luisteren naar de geluiden om je heen en je zult je verbazen over wat je hoort.

Afbeelding wandelaar in bos

2. Loop en luister samen

Luisteren kun je ook samen doen. Wandel met je loopmaatje(s) en luister aandachtig naar de geluiden om je heen. Vervolgens neem je een moment waarop je met elkaar deelt wat je gehoord hebt. Een trein in de verte, ritselende kleding en roffelende voeten. Samen hoor je meer dan alleen. Maak er een spelletje van: ‘Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort’. De één heeft wellicht heel andere dingen gehoord dan de ander!

Afbeelding wandelaar met ogen dicht

3. Sluit je ogen eens

Voor deze oefening is het verstandig even een pauze in te lassen in je wandeling. Zoek een fijn plekje waar je even kunt gaan zitten en je ogen dicht kunt doen. Als je niets kunt zien, ervaar je het geluid om je heen heel anders. Probeer het echt alleen bij het luisteren te houden en niet de geluiden te analyseren. Dan ben je weer in je hoofd bezig. Laat de geluiden er zijn en geniet van wat er nu gebeurt.

4. Mediteer en volg je ademhaling

Nu je toch zit: luister eens naar je ademhaling. Ga met al je aandacht naar je in- en uitademing. Wat hoor je? Misschien hoor je niet alleen je ademhaling, maar ook je eigen hartslag en de stroming van je bloed door je aderen. Als je dit regelmatig doet, dan leer je je lichaam kennen. Je weet dan dat als je ontspannen bent je hartslag en ademhaling rustig zullen zijn. Terwijl je bij stress een meer gejaagde ademhaling en bonzende hartslag zult horen (en voelen).

5. Luister naar stresssignalen

Als je van jezelf weet hoe je lichaam reageert bij rust en stress, dan kun je ook andere signalen in je lichaam gewaarworden. En dat heeft een groot voordeel: je bent er op tijd bij om problemen te voorkomen. Je weet wanneer er iets aan de hand is, maar bovenal: dat je er iets aan kunt doen! Door naar de signalen te luisteren die je lichaam afgeeft, kun je voorkomen dat stresssituaties je te veel worden of dat je door fysieke overbelasting blessures krijgt.

In het dagelijks leven zijn we heel goed in het negeren van signalen, maar als je leert luisteren naar je omgeving en je lichaam met de bovenstaande tips, ontstaat er een bewustwording. Je krijgt rust in je hoofd en door in het hier en nu te zijn (in plaats van bij de rekeningen die nog betaald moeten worden, of die ruzie van vorige week) kun je écht genieten.

Afbeelding Jolanda Hogenbirk
Jolanda Hogenbirk: "Als je leert luisteren naar je omgeving en je lichaam, ontstaat er een bewustwording." (Foto: © Jöran Maaswinkel)