Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Mindful wandelen: opladen in het groen

Deze vier wandelaars vinden rust in de natuur door mindful op pad te gaan. Van mezelf heb ik een stevige pas, maar door mijn tempo te vertragen en de tijd te nemen, voel je dat je voeten weer letterlijk de grond raken.

Mindful wandelen

Wandelen in de natuur is ontspannend. Natúúrlijk, zouden we er bijna aan toe willen voegen. Maar sommigen gaan nog een stap verder. Yolanda, Eric, Arie en Mariëlle komen helemaal opgeladen en zen thuis met mindful wandelen.

Edelsteentherapie

Oerkracht van de natuur

Voor Yolanda Kuip, opgegroeid in de stad, ging een wereld open toen ze in aanraking kwam met de magische eigenschappen van edelstenen. Wandelen doet ze nu met een steen in de hand en ze geeft edelsteentherapie. De energie van edelstenen valt voor haar samen met de oerkracht van de natuur. “Die laadt me op, ik word er blij van. Als ik heel rustig ben, komen dieren spontaan naar me toe. Zo kijk ik regelmatig een vos recht in de ogen. Wat ik dan doe? Dan maak ik een praatje. Dat doe ik met alle dieren trouwens.”

Wandelen en coachen

Voor Eric Souren fungeert de natuur als decor voor zijn wandelcoachpraktijk Transformation Coaching. Met zijn professionele wandelingen neemt hij cliënten mee op sleeptouw. “Naar buiten gaan is jezelf openstellen. Buiten komen ze los, vertellen makkelijker. Wandelen is een geweldige manier om echt in het hier en nu te zijn. En de handvatten voor een goed gesprek liggen in de natuur voor het oprapen.”

Ook Mariëlle Kerssens is (natuur)coach. Ze organiseert als Shinrin-Yoku-expert bosbadwandelingen. Aan dit natuurfenomeen uit Japan komt overigens geen druppel nattigheid te pas. “Het betekent al je zintuigen openzetten, vertragen en je verbinden met de natuur. Het is als het ware mindfulness in de natuur, met wat extra’s. Als ik met anderen loop, dan spreek ik met ze af dat we minimaal twee uur lopen. Langzaam lopen: twee kilometer per uur is echt de maximum snelheid.”

Meditatief wandelen

Bewust en langzaam wandelen, Arie Mulder deelt op zijn website zijn ervaringen. Hij woont in een monumentale Drentse boerderij, midden in de natuur. “Van mezelf heb ik een stevige pas, maar door mijn tempo te vertragen en de tijd te nemen, voel je dat je voeten weer letterlijk de grond raken. Zo doe ik hier over een ommetje dat ik in 25 minuten met gemak loop nu gerust drie kwartier. Meditatief wandelen werkt wat dat betreft als een rem. En door regelmatig stil te zitten of te staan, zie en ervaar je meer.”