Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Sssst... Hoor de stilte tijdens een stiltewandeling

De laatste zondag van oktober is het de Dag van de Stilte. Op deze dag zijn er op diverse plaatsen in het land stiltewandelingen. Wat kan een stiltewandeling je opleveren? Wandel.nl zocht het uit.

Vrouw wandelen in park

Voorbijrazend verkeer, een smartphone die afgaat, pratende mensen, soms kan het heel prettig zijn om al deze geluiden even niet te horen. Om alleen je voetstappen op een bospad, je ademhaling en enkel het geluid van de vogels of de wind te horen. Hierdoor kun je tot rust komen, je ontspannen en meer van de natuur genieten. Ook kan een wandeling in stilte je helpen om nieuwe (creatieve) ideeën te krijgen. ‘Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker’, sprak de Indiaas politicus Mahatma Gandhi aan het begin van de vorige eeuw niet voor niets.

Groep wandelaars in het bos

Wat zijn stiltewandelingen?

Door het hele land worden er stiltewandelingen georganiseerd. Bijvoorbeeld door natuurorganisaties, wandel(coaches) en spirituele centra. Sommige wandelingen zijn bedoeld om je vooral het contact met de natuur te laten ervaren, andere om meer in contact met jezelf te komen of een combinatie van beide elementen. Onder begeleiding van een coach ga je met een groep in stilte wandelen. Het wandeltempo tijdens een stiltewandeling ligt laag, zodat je zo goed mogelijk kunt stilstaan bij je omgeving.  

Meerwaarde

Natuurlijk kun je in je eentje prima een wandeling in stilte maken. Wat is de meerwaarde van een georganiseerde stiltewandeling? In een groep, waarin iedereen stil is, ervaar je de stilte nog meer dan in je eentje. Bovendien geeft de begeleider of coach tijdens de stiltewandeling vaak opdrachten en tips, zoals aandachtsoefeningen. Hierdoor leer je nog beter te letten op je gevoel en op je omgeving. Je leert al je zintuigen open te zetten. Een stiltewandeling kan ook aspecten van een mindfullness-wandeling in zich hebben, hoewel het in stilte wandelen meer op de voorgrond staat dan de oefeningen.

Hier wandel je in stilte

In een gecultiveerd land als Nederland is stilte een schaars goed. Veel natuurgebieden worden doorkruist door verkeerswegen, vliegtuigen vliegen over en wat te denken van je eigen telefoongebruik? Bovendien is de natuur in Nederland geliefd om in te recreëren. Wandelen met het hele gezin, mountainbiken met een groep vrienden: dat gaat vaak niet in stilte.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Toch kent Nederland gebieden waar nagenoeg geen geluiden te meten zijn. Op de grens van Nederland en België ligt Grenspark Kalmthoutse Heide, een 3-sterren Stiltegebied. Kortgezegd houdt dat in dat het geluidsniveau gemiddeld beperkt blijft tot 35 dB(A), er minder dan 20% van de tijd gebiedsvreemde geluiden te horen zijn en dat er binnen 15 minuten maximaal slechts vijf gebiedsvreemde geluiden te horen zijn.
Wil je deze stilte zelf ervaren? Tijdens en rondom de Dag van de Stilte kun je deelnemen aan verschillende activiteiten die georganiseerd worden.

Ontdek nog meer stiltegebieden
Sssst....hoor de stilte tijdens een stiltewandeling
(Foto © Shutterstock)
Hand op boom

Meedoen aan een stiltewandeling?

Op de site van de Dag van de Stilte kun je zien waar er tijdens deze jaarlijkse dag stiltewandelingen zijn.

Ook de rest van het jaar zijn er op diverse plaatsen in Nederland stiltewandelingen. Zo organiseert Natuurmonumenten regelmatig stiltewandelingen in haar natuurgebieden.

Google eens op ‘stiltewandeling’ (eventueel in combinatie met de naam van een provincie of plaats) en je krijgt diverse resultaten te zien.