Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Zo luister je beter naar je lichaam

“Je moet beter naar je lichaam luisteren!” Hoe vaak heb je dat wel niet gehoord? Maar wat is dat eigenlijk, luisteren naar je lichaam? Hoe doe je dat? En misschien nog wel het belangrijkste: wat levert het je op? Wandel.nl zet zes tips voor je op een rijtje om beter naar je lichaam te luisteren en daar de vruchten van te plukken.

Zo luister je beter naar je lichaam

Stress

Voor een optimale fysieke en mentale gezondheid moeten lichaam en geest in balans zijn. Dat is in een veeleisende maatschappij als waar wij in leven vaak niet zo makkelijk. We zijn druk met studie, werk, gezin, sporten, presteren, hobby’s, mantelzorg, vrijwilligerswerk, noem maar op. We moeten, moeten, moeten en leggen ons daarmee druk op. Te veel moeten doen in beperkte tijd levert een disbalans op, met de nodige nadelige gevolgen. Fysieke klachten als blessures door overbelasting bijvoorbeeld, maar ook stress door te weinig ontspanning.  We raken opgebrand en dat kan uiteindelijk leiden tot ernstige fysieke klachten, zoals hartklachten en burn-out.

Signalen herkennen

Maar wat is ‘luisteren naar je lichaam’? Het is niet dat er een stemmetje in je hoofd is dat je zegt waar je lichaam en geest behoefte aan hebben. Maar het is wel iets wat je kunt leren door te voelen. We zijn gewend om alles in ons hoofd te doen: denken, rationaliseren, emoties voelen of juist wegdrukken. Een gevoel als honger herkennen we wel, dan nemen we wat te eten. Maar je lichaam geeft zoveel meer signalen af, die heel subtiel kunnen zijn, maar veel belangrijke informatie bevatten. Het is aan jou om die signalen te herkennen door uit je gedachten te stappen en alleen maar te voelen. Zo kun je bij stress sneller last hebben van slapeloosheid, vermoeid zijn, veel ziek zijn, buikpijn, hoofdpijn, of veranderingen in eetlust ervaren. Psychische signalen zijn onder andere cynisme, weinig zelfrespect, ontevredenheid en moeite hebben met veranderingen (zowel positief als negatief, discomfort als comfortabel ervaren).

Luister naar de signalen van je lichaam

Tip 1:  Ademhaling en meditatie

Neem eens een momentje waarop je je even helemaal afsluit van alles om je heen. Dat kan met een meditatie of, voor wie dat een stap te ver is, een ademhalingsoefening. Even geen werk, studie, telefoon, Netflix. Focus je volledig op je eigen ademhaling door in te ademen door de neus en uit door de mond, waarbij je ‘naar je buik ademt’. Door in het hier en nu te zijn en alleen maar op je ademhaling te letten zul je je lichaam voelen. Er kan bijvoorbeeld een emotie loskomen, die de hele dag al wordt weggeduwd doordat je continu bezig bent met andere dingen om die emotie maar niet te hoeven voelen.

/naar-je-lichaam-luisteren2

Tip 2: Zelfcheck

Als je in balans bent, ben je energiek, vrolijk, voel je je fit. Maar als je je niet zo voelt kun je een zelfcheck doen. Waar komt de disbalans vandaan? Ons lichaam communiceert via vier belangrijke kanalen:
- Hoofd: hoe is je concentratie, of heb je de laatste tijd veel last van hoofdpijn?
- Buik: darmklachten of krampen kunnen wijzen op een disbalans.
- Huid: puistjes, eczeem, een droge of doffe huid?
- Humeur: hoe staat de pet vandaag? Ben je somber, of ben je niet vooruit te branden?
Merk je een verandering? Dan is het tijd voor selfcare!

Tip 3: Onderzoek de oorzaak

We zijn zo gewend om ongemakken uit de weg te gaan door de gedachten te verzetten met werken, of naar medicatie te grijpen. Maar hiermee pakken we de oorzaak niet aan. Door juist bij jezelf na te gaan wat je voelt en waar dat vandaan komt, leer je wat de pijn veroorzaakt en wellicht kun je het in de toekomst voorkomen.

Tip 4: Bewustzijn

Je lichaam en hoofd staan continu met elkaar in verbinding. Ons lichaam kan al vroegtijdig signalen van overbelasting aangeven, nog voordat we mentaal merken dat het de verkeerde kant op gaat. Toch denken we met ons hoofd de controle te kunnen hebben over ons lichaam. Hierdoor pikken we signalen niet goed op. Wees je dus bewust van die verbinding tussen lichaam en hoofd en de invloed die ze op elkaar hebben. Zo pik je signalen sneller op en kun je sneller ingrijpen.

/luisteren-naar-je-lichaam3

Tip 5: Neem je tijd

Ieder signaal van je lichaam dien je serieus te nemen, groot of klein. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te weten wat jou rust geeft om even gas terug te kunnen nemen en op te laden. Een wellness-momentje in de badkamer, met een goed boek en een kop thee op de bank, een ontspannen wandeling. Plan minimaal één keer per week echt een moment voor jezelf in.

Tip 6: Ga wandelen!

In de drukte van de dag raken we niet alleen de verbinding met onszelf kwijt, maar ook met de natuur. Terwijl als we even buiten zijn geweest we ons vaak veel lekkerder en fitter voelen. Natuur heelt. In de natuur zijn geen prikkels als het huishouden, flitsende schermen en deadlines en heb je de mogelijkheid volledig te ontspannen. Door wat je om je heen ziet en hoort ben je minder bezig met nadenken en komen de hersenen als het ware tot rust.
Bovendien heeft wandelen veel positieve effecten op het lichaam. Het werkt stressverlagend, doordat je lichaam vertraagt en ontstresst, je boost je immuunsysteem, het verbetert je slaapkwaliteit, je humeur verbetert door de aanmaak van het gelukshormoon serotonine, het maakt je botten en spieren sterker en verbetert de conditie van hart en bloedvaten.

Beter naar je lichaam luisteren klinkt misschien een beetje zweverig, maar als je dit met regelmaat doet zul je merken dat je beter in je vel zit, je lekkerder en gezonder voelt en beter om kunt gaan met stressvolle situaties.