Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Back to basics: tips om als wandelaar rust te vinden

Wandelen past goed in de trend om meer rust te vinden in de dagelijkse drukte. Als wandelaar heb je zo een streepje voor als je probeert om bewuster en eenvoudiger te leven, bijvoorbeeld door stress en teveel afleiding te verminderen. Met deze tips brengen we je nog een stap verder.

Vrouw op telefoon leunend tegen een boom

Minder spullen, niet altijd je mobiele telefoon bij de hand en minder werken. Maar ook: meer naar buiten, met oog voor de wereld om je heen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar de basis, in de natuur. Doe als wandelaar ook mee met deze tips. 

Vrouw wandelend door een bloemenveld

Wandel je hoofd leeg

Ga je op pad, dan is het wandelen en in de natuur zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. De groene omgeving zorgt volgens wetenschappelijk onderzoek voor meer rust en daarmee voor een vermindering van stress. Tijdens het wandelen reflecteer je beter op je eigen gedachten en kom je letterlijk ‘vooruit’. Met deze drie tips haal je nog meer rust en voldoening uit je wandelingen:

1. Houd een digitale detox

Kies er eens voor om tijdens een wandeling je telefoon thuis te laten of diep in je tas op te bergen. Klinkt moeilijk? De app Forest helpt je op ludieke wijze op weg. Het werkt simpel: je stelt een tijd in waarin je je telefoon weglegt, je doet wat je wilt zonder afleiding en na de ingestelde tijd heb je een boom ‘geplant’. Pak je tijdens de aangegeven tijd toch je telefoon? Dan sterft je boom af. Op deze manier maakt de app je (vaak automatische en onnodige) gebruik van je telefoon zichtbaar. Nog mooier nieuws: je kunt de boom niet alleen virtueel, maar ook in het echt planten. In de tijd dat je je telefoon links laat liggen, spaar je virtueel geld, dat je kunt uitgeven in een virtueel tuincentrum of kunt weggeven aan Trees for the Future. Voor 2500 muntjes plant deze non-profitorganisatie een boom.

Vrouw op telefoon leunend tegen een boom
Tent met meer op de achtergrond

2. Blijf langer in de natuur

Waarom zou je, na een flinke wandeling, van de natuur niet ook je logeerkamer maken, waardoor je nog meer tot rust komt? Er zijn in Nederland veel bijzondere overnachtingslocaties midden in het groen.

Zo heeft Staatsbosbeheer verschillende kampeerplekken aangewezen waar je maximaal drie nachten mag logeren, zonder auto en zonder sporen achter te laten. Dit wordt paalkamperen genoemd: zonder buren of luxe (toilet of douche) wildkamperen, waarbij alles wat je nodig hebt in een rugzak past. Zoek je meer luxe, maar wil je wel midden in de natuur zijn? Slaap dan eens in een boomhut, tiny house of yurt. Zo heb je de basis bij de hand, maar slaap je toch in de vrije natuur.

3. Doe mee aan een wildplukwandeling

Als wandelaar ben je je al meer dan anderen bewust van je omgeving. Je trekt er juist op uit om te genieten van de natuur en van de verschillende seizoenen.

Wil je nog bewuster leren kijken, dan is een wildplukwandeling een leuke optie. Dan sprokkel je al wandelend een (deel van je) maaltijd zelf bij elkaar. Door heel Nederland worden leerzame wildplukwandelingen georganiseerd. 

Blauwe bes