Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Dit jaar verschenen: nieuwe wandelroutes voor op je lijstje

We kunnen terugkijken op een mooi wandeljaar. Ook in het afgelopen jaar werden er weer leuke, nieuwe wandelpaden geopend. Bekijk nu een greep uit de pas verschenen wandelroutes, geboren in 2023. Ze bieden volop inspiratie voor het nieuwe jaar!

Wandelroute paaltje in het bos

Tijd om de balans op te maken... Heb jij in het afgelopen jaar weer mooie nieuwe wandelpaden ontdekt? En is er nog plek op je wandelbucketlist van het nieuwe jaar? Op Wandel.nl bieden we je aan het eind van het jaar steevast een lijstje met gloednieuwe routes die ons zijn opgevallen. Geniet mee van deze paden die er onlangs bij zijn gekomen.

De nieuwste Klompenpaden

Wie in de provincies Utrecht en Gelderland woont, kan er niet om heen: klompenpaden. Deze leuke wandelroutes vormen een netwerk van wandelingen over boerenland met cultuurhistorische waarde. Vaak zijn er meerdere routes aan elkaar te koppelen. In 2023 werd niet alleen het 150e klompenpad in Harderwijk geopend, er werden meer dan tien nieuwe routes in gebruik genomen, waaronder een klompenpad speciaal voor kinderen.

Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; Klompenpaden
Typisch klompenpaden: over een hekje klimmen op het platteland. (Foto: © Lizanne Croonen)

NS-wandeling Tussen Lek en Linge, Culemborg

Wandelend van station naar station door de Nederlandse natuur. Iedereen kent wel de NS-wandelingen. In 2023 werd de NS-wandeling Tussen Lek en Linge geopend. Een typisch stukje Nederland met veel onverharde paden en afwisselende natuur. De wandeling start (of eindigt) in Culemborg, waar je kennis maakt met een eco-wijk, waar alles draait om duurzaamheid, energiebeheer en groenbeheer. Vanaf hier wandel je over de lage gronden tussen de rivier de Lek en de Linge, via polderweggetjes, laantjes en door het bos richting landgoed Mariënwaerdt.

Bekijk de wandelroute
Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; Landgoed Mariënwaerdt
Landgoed Mariënwaerdt. (Foto: TVGD, Shutterstock)
Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; Rondje Limburg.
Rondje Limburg. (Foto: © Shutterstock)

Rondje Limburg, Eijsden

Doorkruis Limburg van noord naar zuid en weer terug tijdens het Rondje Limburg. Met 18 etappes en 385 kilometer een nieuwe lange afstandswandelroute, die ook even de grens overgaat met Duitsland en België. Je kunt op meerdere punten opstappen, of er voor kiezen om van noord naar zuid of omgekeerd te lopen. Een veelzijdige wandelroute dus, die je de mooiste plekjes van Limburg laat zien. De route is niet gemarkeerd, maar te lopen met een GPX-bestand. Deze route is opgenomen in de longlist van Wandelroute van het jaar 2024.

Bekijk de wandelroute

Bonifatiusroute van Dorestad naar Dokkum

Nog een nieuwe wandelroute die op de longlist staat van Wandelroute van het jaar is de Bonifatiusroute.  Dit moderne pelgrimspad voert je van de oude Dorestad (Wijk bij Duurstede) naar Dokkum. In 24 etappes leg je 335 kilometer af. Je wandelt in de voetsporen van Bonifatius die in de 716 vanuit Engeland het christendom kwam verkondigen en in 754 zijn zendingsdrang in Dokkum met de dood moest bekopen. De route is voorzien van routebeschrijvingen, gps-tracks en gedetailleerde wandelkaarten, die makkelijk zijn te downloaden. Ook is er een wandelgids beschikbaar.

Bekijk de wandelroute
Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; Dokkum.
Dokkum. (Foto: © Harry Wedzinga, Shutterstock)
Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; het Fiere Pad
Vierakker. (Foto: © Maarten Zeehandelaar, Shutterstock)

Het Fiere Pad, Vierakker

Aan de IJssel, vlak onder Zutphen, is in oktober het Fiere Pad feestelijk geopend. Deze wandelronde is 12,5 kilometer lang en voert je door de lieflijke omgeving van Vierakker, waar het noaberschap nog erg belangrijk is. Wandel over dijken en langs beken, langs een oude havezate en over het landgoed Hackfort met het gelijknamige kasteel, dat zich te midden in het boerenland bevindt.

Bekijk de wandelroute

Oude Bondswandelweg, Gelderlandroute

De Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk (in de volksmond Gelderlandroute) is door onze blogger Ellen Luijks anno 2023 nieuw leven ingeblazen met een gloednieuwe wandelgids en beschrijving. De afwisselende wandelroute van 240 kilometer vindt zijn oorsprong in 1915 en brengt je over de hoogtepunten van de provincie Gelderland, waaronder de Veluwe, het Betuwse rivierenlandschap en de Achterhoek.

Bekijk de wandelroute
Dit jaar verschenen nieuwe wandelroutes voor op je lijstje; Gelderlandroute
Landgoed Hackfort in Vorden, op de Gelderlandroute. (Foto's: © Bob Luijks)

Nieuwe wandelroutes Zuid-Kennemerland

In de regio Zuid-Kennemerland is hard gewerkt aan het verbinden van alle bestaande ommetjes en langere wandeltrajecten tot één groot netwerk. In 2023 was het zover en werden van Zandvoort tot Amsterdam en van Velsen tot de Haarlemmermeer 150 nieuwe wandelroutes ontsloten! Het wandelnetwerk Noord-Holland omvat 428 keuzepunten, 48 startpanelen en 9 Toeristische Overstappunten. Nu nog kiezen waar je wilt gaan wandelen.

Bekijk het vernieuwde wandelnetwerk