Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De mooiste treinstappers in België

Wandelen kan overal, dus waarom zou je niet eens naar onze zuiderburen afzakken? Wandel.nl zet vijf leuke en verrassende dicht-bij-de-grens treinstappers voor je op een rijtje. De Belgische variant van de NS-wandeling.

afbeelding van het vooraanzicht van station Turnhout (monument).
Station Turnhout. (Foto: © Corry Kruijzen via Flickr)

Treinstappers zijn dag- of meerdaagse wandelingen tussen stations in België via Grote Routepaden. Je kan dus, net als bij de NS-wandelingen, bij een station uitstappen en naar een volgend station wandelen en weer terug treinen. Maar het is ook goed mogelijk om een meerdaagse route tussen stations te plannen.

De lengte van een treinstapper varieert van 12 tot 27 kilometer, maar de meeste trajecten zijn in te korten door halverwege een bus of trein te pakken. Zo worden de routes ook toegankelijk voor wandelaars die liever kortere wandelingen lopen, en voor gezinnen.

Het leuke van de treinstappers is dat de wandelingen kant-en-klaar zijn. Je volgt namelijk de markering van de Grote Routepaden (wit-rood of geel-rood). Het begin- en eindpunt is altijd goed bereikbaar en je krijgt tips voor horeca onderweg en leuke bezienswaardigheden. We geven je hieronder vijf tips voor treinstappers die niet al te ver van de Nederlands-Belgische grens liggen.

Treinstapper Beernem - Brugge (18,4 km)

Nadat je het rustige kanaal Gent-Brugge-Oostende bij Beernem overgestoken hebt, trek je door weidse velden en stille dreven naar de Assebroekse Meersen. Een oude spoorbedding brengt je naar de rand van Brugge. Via de Begijnenvest en het romantische Minnewater bereik je het station, maar niets je belet om de prachtige binnenstad in te lopen voor een gezellig terrasje.|

Niet iedereen lijkt het wandelen van de route te waarderen. Een boze buurman verspert rond Gevaerts Noord in Beernem de route (enerzijds met bordjes, anderzijds met verbale uithalen naar de wandelaars). Dus graag de gemarkeerde omleiding volgen. De gpx is aangepast.

Bekijk de route
afbeelding van Brugge.
Brugge.
afbeelding van de Kalmthoutse Heide.
Kalmthoutse Heide.

Treinstapper Essen – Heide (19,4 km)

Deze groene wandeling voert je over de Kalmthoutse Heide, waar je je ver weg waant van de bewoonde wereld. Velden, bossen en zandwegen zijn kenmerkend voor het gebied, evenals de zandvlakten en de uitgestrekte heidevelden, die in augustus vol in bloei staan. Kom tot rust tijdens deze mooie wandeling en sluit de dag af in een gezellige taverne.

Tijdens het broedseizoen kun je een variant op deze route volgen.

Bekijk de route

Treinstapper Berchem – Hoboken (16,6 km)

Leer Antwerpen eens op een andere manier kennen! Deze stad heeft vele gezichten, die je tijdens deze treinstapper zult ontdekken. Van de architecturale parels in Zurenborg wandel je door enkele groene oases vlakbij de altijd drukke Ring rond Antwerpen. Via de woontorens van het Kiel tot de gezellige wijk bij het Drossardplein doorkruis je het multiculturele Hoboken. Schrik niet als je in het natuurreservaat de Hobokense Polder Galloway runderen of ijsvogels ziet. Tenslotte vergezelt de zilte wind je op de Scheldedijk naar de woonzone Polderland.

Bekijk de route
afbeelding van Antwerpen
Antwerpen. Foto: © Takashi Images, Shutterstock
afbeelding van een bankje in de Kempen.
De Kempen.

Treinstapper Tielen – Turnhout (24,9 km)

Deze wandeling gaat dwars door de Kempen en kent een grote variëteit in natuur en culturele hoogstandjes. Je wandelt eerst door de schoonheid van het gebied van de Aa met de historische watermolen van Tielen en via bos- en landbouwgebied naar de best bewaarde dorpskern van de Kempen, Gierle. Na de Beerseheide wisselen de landschappen elkaar af in een mozaïek van graslanden, bossen, kleinschalige landbouwpercelen en -wegen. Op de Zwartgoorheide is een ommetje langs het Kievits Venneken een absolute aanrader. Perfect voor een picknick. Nog een stukje via het stuifduin van de Antwerpse Kempen en het Looy en de Stoktse Heide, voordat je Turnhout in wandelt.

Bekijk de route

Treinstapper Genk – Hasselt (22,7 km)

Belgisch Limburg roept direct een vakantiegevoel op. Terwijl je door de bossen en over de zandpaden wandelt schijnt het licht prachtig door de bomen. Natuurgebied De Maten is een oase van rust met vijvers en vele vogels. Het Provinciaal Domein van Bokrijk ligt ongeveer halverwege de route, waar je kan overwegen het openluchtmuseum te bezoeken. Het traject tussen Bokrijk en Hasselt voert je langs de rustgevende Herkenrodevijvers. Maar even mooi is het Kapermolenpark waarin de unieke Japanse Tuin ligt. De wandeldag sluit je af in het gezellige Hasselt en gaat de boeken in onder de titel ‘mooie herinneringen’. 

Bekijk de route
afbeelding van een wandelaar in Bokrijk
Bokrijk.

Gids mee?

De treinstappers zijn opgenomen in drie verschillende gidsen en omvatten in totaal 26 verschillende wandelingen. De gidsen bevatten uitgebreide routebeschrijvingen en heldere kaarten, zodat je kunt genieten van je wandeling zonder te hoeven verdwalen. De gidsen zijn verkrijgbaar via grotepaden.be. Hier zijn alle routes ook te downloaden op kaart of als .GPX-bestand.